26.02.2024

LVI-alalla uraa luovan Oton koulutusvalinta meni kirjaimellisesti putkeen

– Olen edelleen tyytyväinen koulutusvalintaani, sillä tykkään työstäni, Samiedusta vuonna 2016 putkiasentajaksi talotekniikan perustutkinnosta valmistunut Otto Venäläinen, 27, toteaa.

Otto muistelee kymmenen vuoden takaista päätöstään lähteä opiskelemaan putkiasennuksen osaamisalaa Samieduun ja myöntää kyseessä olleen lähinnä onnekas sattuma.

– En tiennyt yhtään, mihin hakisin peruskoulun jälkeen. Tein valintani sen perusteella, että olen hyvä tekemään hommia käsilläni. Lisäksi osa kavereistani pyrki opiskelemaan samaa alaa.

Valmistuttuaan Otto kävi armeijan, jonka jälkeen hän suuntasi hakemaan työkokemusta Helsinkiin.

– Pääkaupunkiseudulla asuessani työskentelin koko ajan samassa LVI-alan yrityksessä. Ammattitaitoni kasvoi nopeasti, sillä yritys antoi minun kokeilla monipuolisesti kaikkia vesi-, lämpö- ja ilmastointipuolen töitä asennuksista huoltoihin. Myös alalla koko ajan yleistyvä automaatio tuli minulle tutuksi noiden vuosien aikana, viime vuoden heinäkuussa takaisin Savonlinnaan puolisonsa kanssa muuttanut Otto kertoo.

Vaihteleva työ ja hyvät uranäkymät

Otto kertoo, että ajatus Savonlinnaan paluusta heräsi vuosi sitten talvella. Kun työpaikka savonlinnalaisessa SSP Groupissa varmistui, oli aika pakata muuttokuorma. Uusi työpaikka on tuonut mukanaan lisää vastuuta.

– Työskentelen liikkuvana työnjohtajana. Toisin sanoen teen asennustöitä mutta lisäksi vastaan muun muassa siitä, että työt etenevät työmaalla aikataulussa. Työnkuvaani sisältyy myös pienimuotoista urakkatarjousten laskemista.

Yhdeksi putkiasentajan työn hyväksi puoleksi Otto nimeää vaihtelevuuden.

– Työ ei missään tapauksessa ole saman toistamista vuodesta toiseen. Ala kehittyy vauhdilla, ja uuden opiskelua riittää eläkeikään saakka.

Otto jatkaa, että vastoin yleistä luuloa putkiasentajan työ on nykyisin pitkälti siistiä sisätyötä.

– Jo määräykset asettavat tietyt kriteerit työskentelyolosuhteille, kuten hengitysilman laadulle. Aika harvoin tässä työssä enää haalarit likaantuvat.

Myös alan palkkatasoa Otto pitää kilpailukykyisenä. Hän muistuttaa, että kokemuksen ja ammattitaidon karttuminen näkyy palkkakehityksessä nopeasti. Ja mikä tärkeintä: osaaville putkiasentajille on töitä pienemmilläkin paikkakunnilla.

– Putkiasentajia tarvitaan niin kauan kuin taloissa kulkee vesi, joten ihan heti ei työt tältä alalta lopu. Eläköitymisten myötä putkiasentajien kysyntä kasvaa jo lähitulevaisuudessa.

Mielessä jatko-opinnot ammattikorkeakoulussa

Vaikka Otto on tyytyväinen nykyiseen työhönsä, kuuluu hänen tulevaisuudensuunnitelmiinsa jatko-opinnot.
– Tarkoitukseni on pyrkiä opiskelemaan ammattikorkeakouluun talotekniikkaa kevään yhteishaussa. Amk-tutkinto laajentaisi työmahdollisuuksiani entisestään – insinöörinä voisin työskennellä muun muassa teknisenä isännöitsijänä.

Uraansa määrätietoisesti rakentava Otto suosittelee alaa muillekin. Hän korostaa, että alkuun riittää aito motivaatio oppia.

– Minullakaan ei ollut aiempaa kosketusta LVI-töihin. Työpaikoilla arvostetaan ennen kaikkea oma-aloitteisuutta ja halua tehdä parhaansa. Jo sillä pääsee pitkälle.

Jaa artikkeli