14.09.2023

Matias Roisko vei voiton nuorten kokkiopiskelijoiden osakilpailussa Mikkelissä

Tiedote: Etelä-Savon maakuntaliitto

Matias pääsee kilpailemaan European Young Chef Award – kilpailun finaaliin Ranskaan marraskuussa. Siellä hän tulee edustamaan Saimaan alueen ruokakulttuuria.

Etelä-Savon ammattiopistolla Mikkelissä kisattiin European Young Chef Award -kilpailun Suomen finaalipaikasta tiistaina 12.9. Neljästä kilpailijasta tuomariston hurmasi Punkaharjulta kotoisin oleva savonlinnalainen Samiedun kokkiopiskelija Matias Roisko innovatiivisella versiollaan kuhakeitosta.

Päätuomari Anni Korhonen kehui voittaja-annoksen makua.

– Matias osasi käyttää suolaa juuri oikeissa paikoissa ja oikealla tavalla. Perinneruoassa suolan käyttö on tosi tärkeässä roolissa, ja se tuo raaka-aineen maun esiin.

European Young Chef Award -kilpailuun osallistutaan oman alueen perinneruoka-annoksella, josta nuori kokki tekee myös uudenlaisen version. Kansainvälisen kilpailun tarkoitus on nostaa esiin paikallista ruokakulttuuria ja nuorten kokkien osaamista.

Korhosen mukaan raati kiinnitti huomiota myös Roiskon raaka-aineisiin.

– Hän toi kokonaisen kuhan kilpailuun ja fileoi sen siinä. Arvostamme ruoanlaitossa käsityötä ja sitä, että hän uskalsi ja halusi tuoda kalan kokonaisena.

Kotiseudun parhaat puolet esiin

Samiedun ammattiopistossa kolmatta vuotta kokkilinjalla opiskelevalle Roiskolle voitto tuli yllätyksenä.

– Ehkä vähän hämmentynyt fiilis on näin alkuun. Olemme treenanneet paljon, ja nyt päivä on ohi. Olen kiitollinen siitä, että lähdin mukaan, koska tässä näkee ja oppii niin paljon.

Punkaharjulta kotoisin oleva Roisko halusi kuhakeitolla nostaa esiin oman alueensa erityispiirteitä.

– Aloin miettiä, että jos pitäisi lähteä Savonlinnaa ja Saimaata myymään, mitä niistä haluaisin kertoa? Meillä on Suomen kirkkaimmat vedet, ja täältä saa tuoretta kalaa. Lisäksi meillä on metsää, josta saa paljon sieniä, erilaisia marjoja ja villiyrttejä.

Kilpailussa Roisko maistatti raadilla ensin oman versionsa perinteisestä kuhakeitosta. Sen jälkeen hän esitteli kuhakeitosta kehittämänsä innovatiivisen annoksen, mikä vaati luovuutta. Juuri luovuus onkin asia, joka alun perin sai Roiskon kiinnostumaan kokin ammatista.

– Halusin pitää raaka-aineet mahdollisimman yksinkertaisina. Liemi on kalakeiton kuningas, joten halusin tehdä siitä hyvän kastikkeen. Sitten toin mukaan perunaa, sipulia ja kalan. Halusin tehdä annoksesta kauniin, joten otin siihen mukaan myös vähän metsää.

Marraskuussa Roisko matkustaa Ranskaan edustamaan Saimaan alueen ruokakulttuuria European Young Chef Award -kilpailuun. Matkaan Roisko on lähdössä hyvillä mielin.

– Nythän tämä vasta alkaa. Kovasti pitää vielä tehdä töitä ja treenata, jos haluan Ranskassa menestyä.

Innostus on jo puoli voittoa

Roiskon valmentajalle, Samiedun ravintola- ja cateringalan opettaja Sami Kokkoselle Ranskan kilpailun lopputulos on jo selvä.

– Voittoahan me sinne lähdemme hakemaan!

Kokkosen mukaan Roiskon kanssa on helppo työskennellä.

– Matias on innostunut ja kiinnostunut, mikä on jo puoli voittoa. Häntä on äärimmäisen helppo valmentaa, koska hänellä on niin paljon omia ideoita ja ajatuksia. Ei tarvitse kuin auttaa niissä eteenpäin ja olla teknisenä apuna.

Mikkelissä finaalipaikasta kisasivat myös Etelä-Savon ammattiopistossa opiskeleva leipuri-kondiittoriopiskelija Erika Ukkonen, Riverian ammattiopistosta vastikään kokiksi valmistunut Elli Pirhonen sekä Riveriassa kokiksi opiskeleva Kirill Cetverikov.

Tukenaan nuorilla oli oman oppilaitoksen valmentaja, jonka kanssa reseptiä on kehitetty. Valmentajina toimivat Sami Kokkosen lisäksi Juliana Hokkanen (Esedu) ja Tarmo Wasenius (Riveria). Kilpailua koordinoi Etelä-Savon ammattiopiston ruokapalvelupäällikkö Terttu Pulkkinen. Valitut annokset esiteltiin päätuomari Anni Korhosen johtamalle tähtiraadille, johon kuuluivat myös Suomen kokkimaajoukkueen entinen toiminnanjohtaja Tapio Laine, lähiruoan puolestapuhuja ja kokki Ilari Soppela, ravintola Solitaryn omistaja ja keittiömestari Remi Trémouille ja Etelä-Savon keittiömestariyhdistyksen puheenjohtaja Antti Ruuskanen.

Kilpailua järjestää eurooppalainen järjestö Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (ICGAT) yhteistyössä eurooppalaisten oppilaitosten kanssa. ICGAT-verkoston tarkoitus on edistää ruokamatkailua, ruokakulttuurin monimuotoisuutta sekä kestävää kehitystä.

Tänä vuonna kansainvälinen European Young Chef Award -kilpailu järjestetään seitsemättä kertaa. Kilpailuun otetaan kilpailijoita European Region of Gastronomy -tittelin saaneilta alueilta, ja siksi myös Saimaan alue saa tänä vuonna lähettää kilpailijan. Saimaan alueelle on myönnetty kyseinen status vuodelle 2024.  

Statusta ja Saimaan juhlavuotta koordinoi Etelä-Savon maakuntaliitto kahdella hankkeella.

Jaa artikkeli