18.04.2024

Matkailuyrittäjille uusia tuulia Islannista

Viime viikolla järjestimme unohtumattoman elämysmatkan Islannissa CE4rt-hankkeen yrittäjille yhdessä hankekumppaneiden kanssa. Tämä oli todellinen Iceland Leaders & Learners -verkostoitumistapahtuma, joka toteutettiin innostavalla ”On the Wheels” -konseptilla. Kaksipäiväinen matkamme vei noin 80 hengen kansainvälisen joukkomme kahdella linja-autolla ympäri Islantia, tarjoten ainutlaatuisia näkymiä kestävän matkailun kohteisiin ja ideoihin.

Konsepti osoittautui menestykseksi, sillä matkan aikana pääsimme tutustumaan laajasti erilaisiin majoituspaikkoihin, nähtävyyksiin ja ravintoloihin. Erityisesti mieleenpainuva oli vierailumme tomaattitilalla, joka ei ainoastaan tuottanut tuoreita herkkuja, vaan oli myös kehittänyt tomaattiteemaisen ravintolan ja kokouspalveluita tarjoavan ympäristön kasvihuoneisiin. Majoituimme viehättävässä ja ekologisessa Bed and Breakfast -kohteessa Brukissa, missä järjestimme myös seminaarin. Seminaarissa kuulimme taitavien puhujien esittelevän kestävän matkailun poliittisia linjauksia, aluekehittämisen merkitystä ja matkailualan yritysten käytännön toimia.

Mutta matkan suurin anto ei ollut pelkästään upeat nähtävyydet tai mielenkiintoiset seminaarit, vaan ennen kaikkea mahdollisuus verkostoitua muiden alan toimijoiden kanssa. Illanviettojen, ruokailujen ja ryhmätöiden lomassa syntyi arvokkaita keskusteluja ja jaettiin käytännön kokemuksia. Moni yrittäjä kertoi matkan aikana saaneensa uusia näkökulmia omiin toimintatapoihinsa ja huomanneensa, että joitakin hyviä käytänteitä olisi syytä tuoda esiin selvemmin myös asiakkaille. Eräs osallistuja kiteytti tunnelmat hyvin sanoessaan: ”Joskus täytyy matkustaa kauas nähdäkseen, että oma toiminta onkin jo oikein hyvällä ja kestävällä mallilla, en vain ole kertonut sitä asiakkaille.”

CE4rt-hanke etenee aikataulussa

Hankkeen eteneminen on suunnitelmien mukaista, ja olemme iloisia siitä, että suomalaiset yrittäjät ovat ottaneet innokkaasti vastaan uudistavan matkailun 10 osaisen verkkokurssin. Seuraavana askeleena on kestävyyssuunnitelman luominen, jonka avulla pyrimme kohti valitsemaamme kestävyyssertifiointia. Yrittäjät jatkavat työskentelyä valmentajien ohjauksessa, ja odotamme innolla, mitä hienoja oivalluksia ja toteutuksia tulevaisuus tuo tullessaan uudistavaan matkailuun liittyen.

Vastuullinen matkailu käytännössä

Islannin matkamme antoi meille konkreettisen näytön siitä, miten uudistava matkailu voi toteutua käytännössä. Kestävän kehityksen periaatteet olivat läsnä jokaisessa kohtaamisessamme: paikallisten yrittäjien inspiroivat tarinat heidän kestävistä toimintatavoistaan, luonnonkauniit maisemat, jotka saivat meidät ymmärtämään ympäristön arvon, ja yhteisöllisyys, joka syntyi ja vahvistui matkan aikana.

Kuten kokemuksemme osoitti, uudistava matkailu ei ole vain teoriaa, vaan se on käytännön toimintaa, jonka tulokset voivat olla merkittäviä niin paikallisille yhteisöille kuin matkailijoillekin. Matkalla oppimamme asiat eivät jääneet pelkästään Islannin tuulisiin maisemiin, vaan ne seuraavat meitä arkeemme ja vaikuttavat siihen, miten näemme ja koemme matkailun tulevaisuudessa. Uudistava matkailu tarjoaa meille mahdollisuuden rakentaa kestävämpää ja vastuullisempaa huomista matkailualalle, joka kunnioittaa ja hyödyttää niin ympäristöä, paikallista kulttuuria, kuin paikallisyhteisöjäkin.

CE4rt-hankkeen tavoitteet

CE4rt-hankkeen tavoitteena on tukea pk-yrityksiä siirtymisessä kiertotalouteen perustuvaan ja uudistavaan matkailuliiketoimintamalliin. Hanke toteutetaan vuosina 2022-2024.

Jaa artikkeli