03.04.2023

Mertalan koulun opettajat innostuivat elvytystaitojen opiskelusta

Maaliskuun 28. päivä Mertalan yhtenäiskoulun opettajanhuoneessa keskustellaan iltapäivän tauolla hieman epätavallisemmasta aiheesta, nimittäin defibrillaattorista eli sydäniskurista. Syynä tähän on hetken päästä alkava koulutus, jossa verestetään opettajien elvytystaitoja.

– Rehtori kertoi koulutuksesta ja kyseli opettajien innokkuutta osallistua siihen. Innostus oli valtavaa, ja lähes parikymmentä opettajaa ilmoittautui mukaan. Itse ajattelin, että elvytyskoulutus on hyvää kertausta. Minulla on terveystiedon opettajan pätevyys, joten aihe kiinnostaa minua siinäkin suhteessa, ja tästä jää materiaali käyttöön, kotitalouden opettaja Emmi Huttunen kertoo.

Koulutus on osa valtakunnallista Kids save lives -hanketta, jonka tarkoitus on viedä elvytystaitojen opetus kouluihin. Savonlinnan seudulla hanketta toteuttaa Ammattiopisto Samiedu. Hankkeen paikallisina vastuukouluttajina toimivat Samiedun ensihoidon opettaja Janne Heikkilä ja akuuttihoidon opettaja Annastiina Suutarinen, jotka suorittivat hankkeen kouluttajakoulutuksen tammikuussa. He kiertävät kouluissa kouluttamassa opettajia, jotka puolestaan opettavat elvytystaitoja oppilaille.

– Tavoite on, että jollakin aikajänteellä kaikki vuosiluokat saavat säännöllisesti toistuvaa elvytyskoulutusta. Olisi hienoa, että joka koulussa olisi asian tiimoilta oma koordinaattori, Suutarinen toteaa.

Huttunen sanoo, että koulutuksen jälkeen on mietittävä yhdessä, miten ja milloin elvytysoppeja lähdetään toteuttamaan eri luokka-asteilla. Hän pohtii, että vaihtoehtoja on useita.

– Yläkoulun puolella elvytys aihealueena sopisi esimerkiksi terveystiedon tunneille. Yksi mahdollisuus on myös sisällyttää elvytyskoulutus koulun turvallisuussuunnitelmaan. Hyvä idea saattaisi olla vuosittain järjestettävä ensiapupäivä, jossa jopa isommat oppilaat voisivat toimia pistetyöskentelyssä apuopettajina. Kaiken kaikkiaan uskon, että aihe kiinnostaa oppilaita. Se, että kykenee tarvittaessa auttamaan perheenjäsentään, ystäväänsä tai tuntematonta, voi osoittautua joskus tärkeäksi taidoksi.

Koulutus koostuu neljästä moduulista: sydänpysähdys, elottomuuden tunnistaminen, hätäpuhelun soittaminen ja paineluelvytys. Vanhempien oppilaiden sisällöissä on mukana sydäniskurin käyttö. Kouluttajat korostavat, että oppimateriaali on jaettu ikäluokittain kolmeen eri tasoon.

– Kyse on matalan kynnyksen koulutuksesta, jonka ensisijainen tavoite on toistojen kautta saada peruselvytys osaksi kansalaistaitoja. Pelkästään se, että osaa soittaa hätätilanteessa 112:een ja ilmoittaa oman kotiosoitteensa voi pelastaa hengen. Ja vaikka 1.–3.-luokkalainen ei välttämättä osaa käyttää sydäniskuria, heille opetetaan, mistä sellaisia löytyy. Ideaalitilanne on, että lapset vievät oppimiaan taitoja kotiin.

Heikkilä iloitsee, että hankkeen pilotointi on edennyt käytäntöön eli kouluille. Koulutukset järjestetään alkuun kahdessa Savonlinnan suurimmassa koulussa eli Mertalassa ja Talvisalossa.

– Molempien koulujen rehtorit suhtautuivat myötämielisesti hankkeeseen. Sekin on hienoa, että saimme sponsoritukea koulutuksissa käyttämiimme elvytysnukkeihin. Nyt meillä on yhdeksän kymmenen nuken elvytysnukkepakettia. Koulutuksen yhteydessä jätämme aina yhden paketin koulun opetuskäyttöön. On tärkeää voida osoittaa sponsoreillemme, että hanke etenee siten kuin on tarkoituskin.

– Olemme erittäin kiitollisia hankkeelle ja sen paikallisille sponsoreille, sillä saimme kymmenen ensiapunukkea opetusmateriaaleineen sekä kontakteineen osaksi tulevia opetustuokioita, Huttunen kiittelee koulutusiltapäivän päätteeksi.

Yritysten tukea tarvitaan

Tällä hetkellä elvytysnukkien hankintaa ovat tukemassa LähiTapiola Savo-KarjalaAndritzNorelcoOP Suur-SavoOsuuskauppa Suur-Savon S-Marketit ja Savonlinnan kaupunki. Nuket toimittaa Laerdal.

– Tarvitsemme mukaan vielä muutaman tukijan, jotta kaikille kouluille saataisiin omat elvytysnukkepaketit, Heikkilä sanoo.

Yhden elvytysnukkepaketin hinta on 750 euroa. Paketti sisältää kymmenen nukkea, joita voi käyttää toistuvasti harjoittelussa.

Kids Save Lives on Euroopan Elvytysneuvoston ja Suomen Elvytysneuvoston hanke.

Jaa artikkeli