19.12.2023

Miia opiskeli lähihoitajaksi verkkopohjaisesti – työ ikääntyvien parissa vei mukanaan

Marraskuussa meiltä lähihoitajaksi ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisalalta valmistunut Miia Lehtiö, 46, löysi kiinnostuksen kohteensa sellaiselta hoitotyön sektorilta, jossa tarve työntekijöille on suuri.

– Suoritin keväällä 2022 opintoihin kuuluvan toisen työelämäjakson tehostetun palveluasumisen yksikössä ja tiesin heti, että haluan jatkossa työskennellä ikääntyvien parissa.

Koulunkäynninohjaajana kotikaupungissaan Hämeenlinnassa vuosia työskenneelle Miialle päätös hakea lähihoitajakoulutukseen tarkoitti ammatinvaihdosta. Kyseessä ei kuitenkaan ollut hetken mielijohde.

– Harkitsin lähihoitajaopintoja jo nuorena, mutta haave jäi toteuttamatta. Ajatus nousi vuosien varrella mieleeni, mutta aktivoitui kunnolla vasta koronavuoden jälkeen. Lopulta alkuvuodesta 2021 päätin, että nyt on oikea aika, sillä myöhemmin en välttämättä jaksaisi.

Miia halusi opiskella lähihoitajaksi koulunkäynninohjaajan työnsä ohella, joten hän etsi oppilaitoksia, joissa koulutus oli järjestetty verkkototeutuksena. Vaikka korona oli siirtänyt monia koulutuksia nettiin, lähihoitajan opinnot sisälsivät edelleen paljon lähiopetusta.

– En halunnut haudata kuitenkaan haavettani. Lopulta löysin googlettamalla Samiedun, joka oli tuolloin ainoa oppilaitos, joka tarjosi aitoa verkko-opiskelumahdollisuutta. Kävin Savonlinnassa soveltuvuuskokeessa syyskuussa 2021 ja lokakuussa aloitin jo opinnot.

Verkko-opiskelua omaan tahtiin

Miia sanoo, että hänelle verkkopainotteinen koulutus sopi hyvin, koska verkossa kursseja sai suorittaa omaan tahtiin ja asioihin sai paneutua kaikessa rauhassa itselleen sopivana ajankohtana.

– Tein teoriaopinnot kokonaan Moodle-ympäristössä. Kirjallisia tehtäviä oli paljon, erityisesti erilaisia pohdintatehtäviä. Myös tentit olivat Moodle-tenttejä.

Lähihoitajan verkkokoulutukseen kuuluu olennaisesti työpaikoilla tapahtuva koulutus. Miia sanoo, että käytännön työelämäjaksot nivoivat teorian käytäntöön ja antoivat hyvät valmiudet ikäihmisten hoitotyöhön. Savonlinnassa hän kävi opintojen tiimoilta ainoastaan kerran.

– Kahden intensiivipäivän aikana harjoittelimme muun muassa pistämistä, erilaisten mittausten tekemistä ja vainajan laittoa.

Miia pohtii, että verkkopainotteisessa opiskelussa oppilaitokselta saatavalla tuella on tavallista isompi merkitys. Tuore lähihoitaja kertookin arvostavansa Samiedun opettajien tapaa olla vuorovaikutuksessa etäopiskelijan suuntaan.

– Missään vaiheessa en kokenut jääväni yksin opintojeni kanssa. Opettajat olivat hienosti läsnä joko puhelimen päässä tai sähköpostilla aina, kun tarvitsin neuvoja. He kyselivät säännöllisesti myös tuntemuksiani eri kursseista.

”Jokainen päivä on erilainen”

Miian opinnot kestivät kaksi vuotta. Opintoja nopeutti se, että hän sai tunnustettua YTO-opinnot eli kaikille yhteiset opinnot aiempien opintojensa perusteella. Miia nauraa, että nopeampikin valmistuminen olisi ollut mahdollista, jos hän olisi jättänyt työt vähemmälle.

– Koulunkäynninohjaajan työt vaihtuivat nopeasti lähihoitajan keikkatöihin. Työskentelin opintojen ohella ikääntyvien palveluasumisessa eri työnantajilla puolitoista vuotta. Lopussa pitikin hieman itseään patistaa suorittamaan viimeiset teoriaopinnot.

Lähihoitajaksi verkossa -koulutuksen Miia sanoo soveltuvan parhaiten kaltaiselleen omatoimisesta työskentelytavasta pitävälle henkilölle.

– Verkko-opinnoissa pärjää, jos osaa toimia itsenäisesti, sillä kukaan ei ole vieressä sanomassa, mitä milloinkin pitää tehdä.

Myös tulevaisuuden suunnitelmat Miialla ovat selvät. Hän ei tavoittele vakituista työpaikkaa, vaan työ ikääntyvien palveluasumisessa jatkuu keikkatyöntekijänä. Syykin on selvä: Miia kokee pystyvänsä antamaan työssään parastaan, kun työ ja vapaa-aika ovat tasapainossa.

– Tosin olen huomannut, että kalenterini on usein kutakuinkin täynnä. Pidän tästä työstä, jossa voin toimia avoimesti omana itsenäni ja jokainen päivä on erilainen. Lisäopinnot eivät kuulu lähitulevaisuuden suunnitelmiini, mutta myöhemmin toiveenani on syventää osaamistani muun muassa muistisairauksiin liittyen.

Jaa artikkeli