25.10.2022

Mitä tapahtui, kun nuori mies halusi oman auton?

Media-alan opiskelijoiden käsikirjoitus jalostui lyhytelokuvaksi

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoon sisältyy toinen toistaan mielenkiintoisempia tutkinnon osia. Esimerkiksi kuluvan syksyn aikana alan opiskelijat ovat uurastaneet videon esituotanto ja tuotanto -opintokokonaisuuden parissa. Uurastuksen lopputulos on lyhytelokuva nimeltä Autokuumetta.

– Elokuvan keskiössä on nuori mies, joka haaveilee omasta autosta. Idea tarinaan tuli Merja Pelvolta, joka lähti työstämään myös varsinaista käsikirjoitusta. Merja työllistyi kesken projektin, mutta hän antoi meille luvan viedä kässäriä eteenpäin, viime syksynä tutkinnon pilottiryhmässä opinnot aloittanut Jere Hirvonen kertoo.

Käsikirjoituksen lisäksi opiskelijat laativat yhdessä tuotantosuunnitelman, joka sisälsi työnjaon ohella muun muassa näyttelijät, kuvauspaikat ja kaluston sekä aikataulun. Jere sanoo olevansa tyytyväinen, että työnjaossa otettiin huomioon kunkin opiskelijan kiinnostuksen kohteet. Hän itse hoiti kuvausjärjestelyt ja vastasi kuvaamisesta yhdessä Samuli Uimosen kanssa.

– Vaikka vastuita jaettiin, pääsi jokainen kuitenkin tutustumaan kaikkiin kuvatuotannon osa-alueisiin.

Mielenkiintoinen osa tuotantoa oli myös koekuvausten järjestäminen, sillä lyhytelokuvaan tarvittiin kaksi pääosanäyttelijää ja yksi sivuosanäyttelijä. Koekuvaukset tehtiin syyskuun puolivälissä Pohjolankadun kampuksen studiossa. Varsinaiset kuvaukset toteutettiin lokakuun 3.–4. päivä. Kuvauspaikkoja olivat opiskelija-asuntola Vuorilinna, S-Market Mertala ja Saimaanvarastojen tilat.

– Kahden päivän aikana teimme kuvauksia yhteensä noin 22 tuntia. Se oli melkoinen rutistus koko opiskeluporukaltamme mutta samalla upea kokemus, Jere kertoo.

Hyvä tuntuma työelämän projekteihin

Opettaja Juha-Antti Heikkinen korostaa, että media-alan koulutuksessa on tärkeää perehtyä paitsi oikeisiin työtapoihin ja -vaiheisiin myös oikeassa työelämässä käytössä oleviin välineisiin.

– Oppilaitokselle on edullisempaa vuokrata harvemmin tarvittavaa kalustoa. Kuvauksissa käytetyt valot olivat lainassa Biisoni Mafialta ja ammattitason kamera puolestaan Savo Filmsin Sami Karttuselta.

Juha-Antti ja Jere iloitsevat lisäksi Samiedun teatteritekniikan artesaaniopiskelijoiden kanssa rekvisiitan tiimoilta tehdystä yhteistyöstä.

– Ehdottomasti jatkamme yhteistyötä ja hyödynnämme artesaaniopiskelijoiden osaamista harjoitustöissämme, Juha-Antti toteaa.

Jere lisää, että opintokokonaisuus on ollut tähänastisista työläin mutta samalla opettavaisin ja monipuolisin. Myös Juha-Antti kuvaa projektia videopuolen opintojen ”loppusodaksi”, joka nivoo yhteen aiemmin opitut asiat.

– Lyhytelokuvan tuottaminen alusta loppuun antoi opiskelijoille hyvän kuvan siitä, mitä isommissa tuotannoissa tapahtuu. Siinä oli samat vaiheet kuin työelämän kuvausprojekteissa yleisestikin on. Tämä tutkinnon osa on tarkoitus pitää tulevaisuudessakin media-alan ”kruununjalokivenä”.

Mitä Autokuume-lyhytelokuvaan tulee, se tulee julkisesti nähtäville vuoden 2023 toukokuussa.

– Tuolloin ensimmäisen vuoden opiskelijat lähettävät ulos paikallistelevisio Olavin kanavan vuoden ainoan lähetyksen, ja Autokuume saa samalla ensiesityksensä, Juha-Antti sanoo.

Jaa artikkeli