14.11.2023

OKM myönsi Samiedulle Suomen ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt vuoden 2023 ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Samiedulle. Laatupalkinnon teemana oli tänä vuonna yhteinen verkostomainen toimintakulttuuri ja kumppanuudet. Palkinnon jakoi OKM:n ammatillisen koulutuksen ylijohtaja Petri Lempinen OKM:n ammatillisen koulutuksen seminaarissa Kotkassa Satama Areenalla tiistaina 14.11. Opetusministeri Anna-Maja Henriksson onnitteli Samiedua etäyhteydellä.

– Tämä palkinto on todella merkittävä Samiedulle ja seudullisille ammatillisille kouluttajille yleensä. Teemme tiivistä yhteistyötä kumppaneidemme kanssa Savonlinnan seudun elinvoiman säilyttämiseksi, joten palkinto on kohdennettu koko seutukunnalle, kuntayhtymän johtaja, rehtori Jukka Mustonen sanoo.

– Olemme taistelleet viime vuosina väestörakenteen muutoksen kourissa, mutta olemme löytäneet oman tapamme toimia. Nuorten, oppivelvollisten opiskelijoiden lisäksi koulutamme ja valmennamme aikuisempia kohderyhmiä. Onkin tutkittu, että muuttuvassa työelämässä 60 % työssäkävijöistä tarvitsee vuosittain uutta osaamista, työ todellakin on murroksessa.

Viimeisten viiden vuoden aikana Samiedun tutkinto-opiskelijamäärä on noussut keskimäärin 2000 opiskelijaan, ja henkilöstön määrä on kasvanut 50 ammattilaisella ollen nykyisin 210 henkilöä. Samiedun talous on kunnossa, ja juuri julkaistut työyhteisökyselyn ennätykselliset tulokset vahvistavat, että koko henkilöstö on matkalla mukana tekemässä aina vaan parempaa ammatillista koulutusta.

– Haluan kiittää opiskelijoitamme, henkilökuntaa ja kumppaneitamme merkittävän hyvästä yhteistyöstä. Kiitos myös luottamushenkilöjohdolle, he ovat kanssamme rakentaneet strategian, jolla pärjää yhteiskunnan muutoksissa ja vaatimuksissa, Mustonen sanoo.

Kehitysjohtaja Jonna Kokkonen kertoo, että Samiedussa on tehty pitkäaikaista ja systemaattista laatutyötä.

–  Reaaliaikainen tiedonhallinta on systemaattista, ja tiedolla johtaminen on keskeistä kaikessa toiminnassa. Laadunhallinta läpileikkaa kaiken toiminnan strategisesta suunnittelusta, reaaliaikaisen tiedon ja palautetietojen avulla tapahtuvaan jatkuvaan arviointiin sekä kehittämis- ja muutostoimenpiteisiin, Kokkonen tarkentaa.

Laatupalkinto on merkittävä tunnustus ammatillisen koulutuksen järjestäjän toiminnan ja sen jatkuvan kehittämisen sekä tulosten laadusta. Palkinto on osoitus esimerkillisestä työstä ammatillisen koulutuksen kehittämisessä yhdessä eri verkostojen ja sidosryhmien kanssa. Laatupalkinnon myöntäminen pohjautuu ennalta määriteltyihin EFQM-mallin (European Foundation for Quality Management) mukaisiin kriteereihin perustuvaan toiminnan arviointiin.

OKM myönsi ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon Samiedun lisäksi AEL-Amiedu Oy:lle sekä kunniamaininnan Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymälle ja Suomen Diakoniaopisto – SDO Oy:lle.

Samiedu on saanut laatupalkinnon eri teemoilla aikaisemmin vuosina 2017, 2011, 2007 ja 2003.

Jaa artikkeli