03.06.2022

Onneksi olkoon, valmistuvat opiskelijat!

Samiedusta voi valmistua ammattiin tai saada todistuksen suoritetusta tutkinnon osasta joka kuukausi, heinäkuuta lukuun ottamatta. Kevään 2022 aikana Samiedusta on valmistunut noin 300 opiskelijaa eri tutkintoihin.

Valmistuneista noin 200 opiskelijaa on suorittanut ammatillisen perustutkinnon ja noin 100 opiskelijaa on suorittanut ammatti- tai erikoisammattitutkinnon. Lisäksi Samiedu on vastaanottanut näyttöjä hierojan ammattitutkinnon suorittavilta ympäri Suomen ja antanut todistuksen noin 100 hieronta-alan ammattilaiselle.

Onnea kaikille valmistuneille ja tutkinnon osia suorittaneille!

Opiskelijan profiili on muuttunut

Suomessa ammattiin opiskelee vuosittain noin 300 000 opiskelijaa ja tähän toimintaan käytetään 2 miljardia (2 000 miljoonaa) euroa opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) osoittamia varoja.

Kuten YLE juuri uutisoi, ammattiin opiskelevan profiili on muuttunut merkittävästi viime vuosina. Yleisesti Suomessa noin 65 % ammatillisten kouluttajien opiskelijoista on yli 20-vuotiaita, Samiedussa vastaava lukuarvo on peräti 80 %. Ammattia vaihdetaan työuran aikana, osaamista täydennetään ja ajanmukaistetaan, ja opiskelu on todella jatkuvaa ja elinikäistä. YLEn tuoreen jutun alanvaihtajasta voi lukea Ylen verkkosivuilta.

Ammatillinen koulutus on erilaista eri puolilla Suomea

Savonlinnan seudulla ja koko Suomessa teollisuuden, kaupan ja palvelualojen kehittyminen ja uusiutuminen on kiinni osaavasta työvoimasta, osaajia tarvitaan kipeästi. Poliittisten päättäjien tulee mahdollistaa ammatillisen koulutuksen tulevaisuus riittävällä rahoituksella ja ymmärryksellä siitä, että ammatillinen koulutus on todella erilaista eri osissa Suomea.

Siinä missä Tampereen seudulla riittää vaikka miten runsaasti nuoria ammatilliseen koulutukseen tulijoita, voidaan Etelä-Savossa todeta oltavan aivan erilaisessa tilanteessa. Nuorten määrä jatkaa laskuaan ja tarjontaa tulee suunnata jatkuvan oppimisen asiakaskunnalle yhä selkeämmin. Koulutusten tulee olla saavutettavia ja opinnoissa yhdessä käytetty aika tulee aina vain hyödyntää tehokkaammalla tavalla. Vain muutos on jatkuvaa.

Edunvalvonnan teemat

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE listaa jo tulevia eduskuntavaaleja (kevät 2023) ajatellen seuraavat edunvalvontateesit:

  • Nuorten perustaidot ja opiskelukuntoisuus keskiöön
  • Osaamisen kehittäminen tarvitsee resurssinsa
  • TKI-toiminta on osa ammatillista koulutusta
  •  Kattava ammatillisen koulutuksen verkko on alueiden elinvoiman edellytys  
  • Työhön johtavassa maahanmuutossa tarvitaan ammattiosaajia
  • Jatkuva oppija ei sammaloidu
  • Digitalisaatio muuttaa koulutusta ja työelämää

Vielä kerran, onnea kaikille valmistuneille, missä tahansa oletkaan opiskellut! Samiedu on jatkossakin mielellään mukana osaamisen kartuttamisessa. Olethan yhteydessä ja kysy lisää!

Mukavaa kesää kaikille,
Jukka Mustonen
kuntayhtymän johtaja, rehtori

Jaa artikkeli