04.06.2021

Opera Cloud ja virtuaalihotelli osaksi oppimisympäristöjä – Samiedun matkailualan koulutus tekee digiloikan

– Matkailualalla tarvitaan osaajia, mm. vastaanottovirkailijoista on pulaa, joten tervetuloa opiskelemaan matkailualaa meille, Samiedun matkailualan opettaja Mika Nenonen toteaa ja lisää, että alan vetovoimaisuuteen panostetaan jatkuvasti muun muassa kehittämällä alan opiskelijoille digitaalisia oppimisympäristöjä.

Samiedun kehittäjäopettaja Laura Tynkkynen kertoo, että huhtikuussa matkailualan koulutuksessa tehtiin iso digiloikka, kun opetuksessa otettiin käyttöön uusi kokonaan pilvessä toimiva hotellivarausjärjestelmä Opera Cloud.  

– Loimme käyttöjärjestelmään sadan huoneen virtuaalisen hotellin. Virtuaalihotellissa opiskelijat voivat harjoitella hotellin vastaanoton tehtäviä oikealla järjestelmällä.

Tynkkynen iloitsee, että Opera Cloudin valinta opetusalustaksi päivitti vastaanottovirkailijaksi opiskelevien opetuksen vastaamaan nykyisiä ja tulevaisuuden työelämän vaatimuksia, sillä se on kansainvälisesti suurimpia varausjärjestelmiä.

– Esimerkiksi S-ryhmän hotellit ja Marriot-hotelliketju käyttävät Opera-järjestelmää Suomessa ja maailmalla. Tulevaisuudessa hotellien varusjärjestelmät siirtyvät Opera Cloudiin, ja me olemme eturintamassa tarjoamassa ja mahdollistamassa järjestelmän opetusta ja koulutusta. Se on syy, miksi halusimme Samiedulle juuri tämän järjestelmän.

Koulutuksen pilotoinnista vastannut Nenonen lisää, että pilvessä toimivan järjestelmän etuja on myös se, että koulutus ei ole aikaan ja paikkaan sidottua.

– Ensimmäinen pilottikoulutus järjestettiinkin koronasulun vuoksi etänä eli samalla pilotoitiin Operan etäopetus. Koulutus onnistui hyvin, ja opiskelijat olivat erittäin tyytyväisiä.

Nenonen sanoo, että järjestelmän hallinta helpottaa opiskelijoiden pääsyä harjoittelemaan hotellien vastaanottoihin. Opera Cloud parantaa opiskelijoiden mahdollisuuksia myös kansainvälisillä vaihtojaksoilla, sillä englanninkielinen järjestelmä on kaikkialla täysin sama.

– Meillä on normaalioloissa vuosittain noin kymmenen opiskelijaa harjoittelussa ulkomailla hotelleissa, mutta he eivät ole päässeet harjoittelemaan vastaanoton tehtäviä. Jos harjoittelupaikassa on Opera Cloud, se mahdollistaa opiskelijan työskentelyn vastaanotossa.

eWorking-hankkeella vauhtia virtuaaliopetukseen

Tynkkynen muistuttaa, että hotellien vastaanotoissa työskenteleviltä vaaditaan muitakin kuin huoneen varausjärjestelmän hallintaan liittyviä taitoja.

– Vastaanottovirkailija on multiosaaja, joka toimii tarvittaessa tarjoilijana, baristana, baarimikkona ja matkailuneuvojana.

Näiden taitojen harjoitteluun Samiedussa on kehitteillä virtuaalihotelli kaikkine toimintoineen ja tiloineen. Projektia pyritään vauhdittamaan eWorking-hankkeella, joka on vielä hakuvaiheessa. Tynkkynen kertoo, että virtuaalihotellissa opiskelija pääsee harjoittelemaan virtuaalisesti aitoja työelämän tilanteita.

– Toimintaympäristöt kuvataan oikeissa hotelleissa, minkä jälkeen niihin voidaan liittää erilaisia tilanteita, joita työelämässä tulee vastaan. Virtuaalitilassa opiskelija kokee olevansa paikan päällä oikeassa toimintaympäristössä aidoissa asiakastilanteissa. Kolme alan yritystä on kiinnostunut luomaan kanssamme tällaisen virtuaalitodellisuuden.

Tynkkynen ja Nenonen toivovat, että hanke toteutuu, jolloin virtuaalisen hotelliympäristön luominen alkaa jo syksyllä. Molemmat pitävä tärkeänä, että jatkossa matkailuopiskelijoiden käytössä on paitsi Opera Cloud -käyttöjärjestelmä myös virtuaalihotelli ja kaikki sen sisältämät palvelut.

– Virtuaaliympäristössä harjoittelun jälkeen opiskelijat siirtyvät työelämän harjoitteluihin itsevarmempina, kun he kokevat jo hallitsevansa asioita. Yrittäjä puolestaan hyötyy, kun opiskelijan perehdyttäminen ei vie niin paljon aikaa, Nenonen tiivistää.

Tynkkynen sanoo, että digitaaliset oppimisympäristöt ovat tulevaisuutta. Ne ovat erityisen tärkeitä pienten kaupunkien oppilaitoksille, jotka tarvitsevat opiskelijoita oman seudun ulkopuolelta.

– Opera Cloudia voi opiskella etänä missä tahansa. Ja jos hanke toteutuu, matkailuopiskelijat saavat käyttöönsä virtuaalisen hotellin, mikä laajentaa opintojen saavutettavuutta entisestään.

Jaa artikkeli