20.12.2022

Opintomatka Luuan metsäkouluun avarsi Siirin ja Elsan ajatuksia metsäalasta

”Niin se viikko vierähtää ja pölli pyörähtää”. Näillä sanoilla Ammattiopisto Samiedussa metsäalan perustutkinnossa metsäkoneenkuljettajiksi opiskelevat Siiri Pölönen, 18, ja Elsa Muhonen, 17, päättivät puheensa, jonka he pitivät Viroon 26.–30.9. suuntautuneen opintomatkan päättäjäistilaisuudessa. Elsa ja Siiri ovat yhtä mieltä siitä, että vierailu Luuan metsäkouluun oli monessa mielessä avartava. Matka toteutettiin Erasmus+ ForestBoost hankkeessa, jonka tarkoituksena on lisätä metsäalan kansainvälistymismahdollisuuksia. Hankkeessa kootaan toimiva verkosto yhdessä Suomen, Viron, Saksan, Belgian ja Puolan metsäoppilaitosten kesken.

– Oli hienoa nähdä, miten saman alan koulutus tapahtuu ulkomailla. Luuassa on selkeästi panostettu oppimisympäristöön, ja metsäkoulun uudet tilat olivat vaikuttavat, Elsa sanoo.

Opiskelijat myöntävät, että prosessoitavaa riittää vielä muutama viikko matkan jälkeenkin, sillä vierailun ohjelma oli todella monipuolinen. Luuan metsäkoulun lisäksi Elsa ja Siiri pääsivät tutustumaan muun muassa vaneritehtaaseen, luontokeskukseen, taimitarhaan sekä suojeltuun suokohteeseen. Ohjelma sisälsi myös useita asiantuntijaluentoja.

– Matka oli mielenkiintoinen, koska kaikki ohjelma liittyi metsäalaan. Tekemistä ja kokemista oli kuitenkin niin paljon, että ihan koko aikaa emme pystyneet täysillä keskittymään, Siiri toteaa.

Elsa ja Siiri antavat virolaisille isännilleen ison kiitoksen – eikä vähiten siksi, että kiinnostavan ohjelman ohella myös ruokailut ja majoitus oli järjestetty tasokkaasti.

– Parasta oli, kun sain jakaa kaiken Elsan kanssa, Siiri lisää.

Uusia kokemuksia ja kontakteja

Opintomatka oli osa Samiedun hallinnoimaa Forest Boost Erasmus -hanketta, jonka tavoite on luoda verkostoja metsäalan kansainvälisiin opiskelijavaihtoihin. Hankkeessa on mukana partnerikoulut Saksasta, Puolasta, Virosta ja Belgiasta. Hankkeen toinen suomalaispartneri on Keski-Pohjanmaa ammattiopisto. Samiedusta opintomatkaan osallistuivat Elsan ja Siirin lisäksi projektipäällikkö Anne-Mari Behm ja metsäalan opettaja Eero Knaapi.

– On tärkeää luoda kontakteja ja tutustua paikkoihin, joihin opiskelijoitamme lähtee eripituisiin vaihtoihin. Kävimme erittäin mielenkiintoisia keskusteluja muiden partnerikoulujen kollegojen kanssa, Eero iloitsee ja kehuu opiskelijoiden panosta erinomaiseksi.

– Reissu oli nuorille antoisa mutta samalla myös vaativa, koska ohjelma oli tiivis ja kommunikointi tapahtui englanniksi. Siiri ja Elsa olivat skarppina ja jaksoivat hienosti.

Elsa ja Siiri kannustavat alan opiskelijoita tarttumaan mahdollisuuteen tutustua alaan sekä toisiin opiskelijoihin ulkomailla. Heidän mukaansa matkaan kannattaa varustautua avoimella mielellä ja hyvillä kengillä, sillä kävelyä on luvassa runsaasti. Elsa vinkkaa vastaaville opintomatkoille lähteviä opiskelijoita verestämään metsäalan englannin sanastoaan.

Minulle haastavinta koko reissussa oli englannin puhuminen, Elsa pohtii Siirin myötäillessä.

Haaveena ura metsäkoneenkuljettajana

Enonkoskelaisella Elsalla ja kesälahtelaisella Siirillä on menossa jo kolmas opiskeluvuosi. Elsa toteaa olevansa tyytyväinen valittuaan koulutusalan, josta hänellä ei ollut juurikaan omakohtaista kokemusta.

– Metsäkoneet olivat minulle tuttuja entuudestaan, koska isälläni on metsäkoneyritys. En kuitenkaan ollut ajanut metsäkoneella aikaisemmin, vaan olen saanut kaiken opin Samiedussa. On ollut mukavaa huomata, että osaan olla metsässä yksin ja pystyn käsittelemään isoa metsäkonetta.

Myös Siirin vanhemmilla on metsäalan yritys, mutta se ei ollut tärkein syy, miksi hän päätti hakea opiskelemaan metsäkoneenkuljettajaksi.

– Peruskoulun yläluokilla ykkösvaihtoehtojani olivat poliisin ja ensihoitajan ammatit. Kun näin, miten pari metsäkoneenkuljettajaksi opiskelevaa kaveriani viihtyi metsäkoneiden parissa, omakin innostukseni alaa kohtaan kasvoi. Olen onnellinen, että uskalsin tehdä tämän ratkaisun.

Elsa on parastaikaa työharjoittelussa perheyrityksessä, jossa hän aikoo jatkaa töitä valmistuttuaan.

– Minullakin on tarkoitus työllistyä metsäkoneenkuljettajana, tai sitten lähden opiskelemaan lisää, Siiri puolestaan valottaa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Jaa artikkeli