29.04.2022

Opiskelijan hyvinvointi rakennetaan arjessa

Me Samiedussa panostamme opiskelijoiden hyvinvointiin monella tavoin. Yksi tärkeimmistä keinoista on olla lähellä opiskelijoita ja heidän arkeaan. Isossa roolissa siinä ovat muun muassa asuntolatoiminnan palveluohjaaja Mervi Juuti ja nuorisotyön ja opiskelijatoiminnan ohjaaja Tilda Salo. Molempien työpisteet sijaitsevat reilu vuosi siten Pohjolankadun kampukselle avatussa opiskelijoiden taukotila Chillaamossa, jossa he ovat helposti opiskelijoiden saatavilla.

– Chillaamo on iso satsaus opiskelijoiden viihtyvyyteen. Taukotila on lunastanut paikkansa, ja ruokatunnin jälkeen täällä saattaa olla yhtä aikaa jopa viitisenkymmentä opiskelijaa. Kävijämäärä nousi huimasti sen jälkeen, kun tilan remontti valmistui ja sen ilme raikastui, iloitsevat Chillaamoa esittelevät Juuti ja Salo

Reilun vuoden ohjaajana työskennellyt Salo vastaa muun muassa nuorisotyöstä sekä opiskelijatoiminnasta, kuten opiskelijatutoreista.

– Toiminnassani korostuu yhteisöllisen työn näkökulma. Erityisesti nuorille opiskelijoille olen se läsnä oleva luotettava aikuinen, jolle voi tulla puhumaan mistä tahansa. Tarvittaessa ohjaan nuoria terveydenhoitajalle tai kuraattorille.

Vuoden 2020 syksyllä Pohjolankadun asuntolan palveluohjaajana työt aloittanut Juuti puolestaan tekee asuntolan asukasvalinnat ja luotsaa asuntolan iltaelämää ja -aktiviteetteja.

– Osa työtäni on ylläpitää asuntolassa järjestystä, mutta ennen kaikkea myös minä olen aikuinen, jonka kanssa asuntolassa asuvat nuoret voivat jutella mielen päällä olevista asioista. Samoin kyselen nuorilta, ovatko he muistaneet nukkua ja syödä riittävästi sekä hoitaa opiskelut. Itsenäistymisessä mukana oleminen on tärkeää, koska asuntolassa asuvat tulevat pääsääntöisesti muilta paikkakunnilta.

Chillaamossa voi ottaa chillisti

Chillaamo on avoinna kaikille opiskelijoille arkipäivisin keskiviikkoa lukuun ottamatta. Lisäksi paikka on suljettu joka toinen perjantai. Iltaisin kello 16–22 taukotila on asuntolassa asuvien opiskelijoiden käytössä. Juuti on tyytyväinen, että opiskelijoille on oma paikka, jossa on oleskelua varten sohvaryhmiä sekä paljon erilaista tekemistä, kuten lautapelejä, biljardipöytä, Playstation ja soccer-jalkapallopeli. Juuti antaa kiitosta opiskelijoille, jotka käyttäytyvät taukotilassa pääasiassa vastuullisesti.

– Opiskelijat arvostavat uusittua tilaansa ja jopa pitävät keskenään huolen siitä, että paikkoja ei sotketa tai rikota eikä mitään varasteta.

Salon mukaan arvostusta lisää se, että remontti on pintakäsittely- ja sisustusalan perustutkinto-opiskelijoiden suunnittelema ja toteuttama. Hän toteaa, että Chillaamoon on jo muodostunut toimintakulttuuri, jossa korostuu muiden huomioiminen.

– Täällä jokainen on tervetullut, ja jokainen tulee kuulluksi sekä nähdyksi. Opiskelijat voivat ottaa täällä rennosti ja olla omia itsejään, mutta toisiaan kunnioittaen.

Kuin sanojen vakuudeksi paikalle tulee joukko opiskelijoita. Pintakäsittelyalaa opiskeleva kiteeläinen Emmi Juvonen käy Chillaamossa päivisin sekä iltaisin.

– Kiva, että opiskelijoille on paikka, jossa voi oleilla ja jossa on aikuisia, joilta voi kysyä asioista.

Myös enonkoskelaiset nuoret miehet, rakennusalaa opiskeleva Eero Tissari ja metsäalaa opiskeleva Veeti Huttunen, arvostavat Chillaamoa ja sen työntekijöitä.

– Me käymme täällä aina, kun paikka on auki. Notkutaan sohvilla ja hengaillaan muuten vaan.

Yhteisöllisyyteen panostetaan

Tiistai-iltaisin Salo on Juutin parina Chillaamossa. Juuti pitää järjestelyä hyvänä, sillä lisäkädet ovat usein tarpeen.

– En voi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa. Asuntolan nuorilla on esimerkiksi kolmena iltana viikossa kuntosalivuoro ja kahtena iltana viikossa liikuntasalivuoro, joihin menen mukaan, jos on lähtijöitä, Juuti sanoo.

Juuti ja Salo pitävätkin yhteisöllisyyttä yhtenä opiskelijoiden hyvinvoinnin kulmakivistä. Keskiviikkoiltapäivisin Salo emännöi kampuksen päärakennuksessa yhteisökahveja, jossa kahvin juonnin lomassa on helppo keskustella aiheesta kuin aiheesta.

Myös opiskelijoiden ryhmäytyminen on tärkeää. Olen suunnittelut räätälöityjä ryhmäytymispaketteja eri alan opiskelijoille.

Opiskelijoille järjestetään myös vapaa-ajan toimintaa ja erilaisia tapahtumia. Chillaamossa on juhlittu esimerkiksi pikkujoulua, ystävänpäivää ja vappua.

– Joka toinen torstai on toimintatorstai, jolloin Chillaamo on avoinna kaikille opiskelijoille poikkeuksellisesti kello 16:een. Ohjelmassa voi olla esimerkiksi ruoanlaittoa tai pingiskisa. Toimintatorstait järjestämme yhdessä Toimintakeskuksen kanssa, josta ohjaaja Merja Peltopuro tulee auttamaan meitä, Salo kertoo.

Chillaamon toinen tärkeä yhteistyökumppani on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin Savonlinnan kampus, jonka sosionomi- ja liikunnanohjaajaopiskelijat ovat projektijaksoillaan osallistuneet opiskelijoiden ohjaukseen.

Esimerkiksi viimeksi nyt keväällä liikunnanohjaajaopiskelijat tekivät opiskelijoille kuntosaliohjelmia. Toive on, että yhteistyö jatkuu, Salo ja Juuti sanovat.

Jaa artikkeli