21.06.2023

Eija jatkoi työuraansa opiskelemalla alaa, jolle tarvitaan lisää työntekijöitä

”Voisikohan minusta olla vielä apua jossakin työyhteisössä?” Näin mietti sulkavalainen Eija Voutilainen, 65, oltuaan vain kuukauden eläkkeellä. Takana oli 40 vuoden työura Marimekon palveluksessa. Suurimman osan urastaan esihenkilötehtävissä toiminut nainen ei jättänyt asiaa ajatuksen tasolle vaan lähti kartoittamaan vaihtoehtoja.

– Ensimmäisenä menin katsomaan Ammattiopisto Samiedun koulutustarjontaa, sillä olin opiskellut siellä vuosien varrella työn ohessa. Kriteerini koulutukselle oli, että sen on oltava minulle jotain uutta ja että sille pitäisi olla käyttöä työelämässä. Myöskään pitkäkestoinen tai jokapäiväistä ajamista Sulkavalta Savonlinnaan vaativa koulutus ei tullut kyseeseen.

Eijan silmiin tarttui ravintola- ja cateringalan perustutkintoon kuuluva kahvilapalvelujen tutkinnon osa, jossa hänen pohtimansa seikat tuntuivat loksahtavan kohdalleen. Soitto Samieduun varmisti, että koulutus soveltuu Eijan elämäntilanteeseen. Opinnot alkoivat maaliskuussa ja päättyivät toukokuussa.

– Minuun suhtauduttiin kannustavasti joka paikassa. Opiskelu on tuonut elämääni paljon positiivista virtaa. On ollut hienoa huomata, että pystyn oppimaan uutta.

Jatkossa Eija toivoo voivansa auttaa yrittäjiä akuuteissa tilanteissa, esimerkiksi kiiresesonkeina.

– Kahviloissa ja ravintoloissa on kesäkaudella tekijöistä pulaa. Tykkään myös asiakaspalvelusta ja siitä, että tekemistä riittää.

Osaamistaan voi kehittää kaikissa ikävaiheissa

Eija sanoo, että verkko- ja lähiopintoja sekä työssäoppimista sisältävä monimuotokoulutus sopi hänelle täydellisesti.

– Lähiopintopäivät opetusravintola Paviljongilla olivat mahtavia ja hyvähenkisiä. Opettajat olivat innostavia ja ammattitaitoisia. Pääsimme harjoittelemaan muun muassa erilaisten kahvien ja teelaatujen valmistamista oikeilla välineillä aidossa työympäristössä. Siitä oli sitten helppo siirtyä työssäoppimisjaksolle.

Opintoihin kuuluvan viiden viikon työssäoppimisjakson Eija suoritti sulkavalaisessa lounasravintola Pijotissa. Hän antaa tunnustusta Pijotin yrittäjälle sekä henkilökunnalle, jotka ottivat hänet hienosti vastaan.

– Koin, että minua arvostettiin. Paras palaute oli, kun harjoittelun päätyttyä minua pyydettiin jatkamaan työntekoa työntekijänä.

Eija kiittelee suomalaista koulutusjärjestelmää, joka mahdollistaa osaamisen kehittämisen kaikissa ikävaiheissa.

– Opiskelu on tehty helpoksi ja opinnoissa huomioidaan aiemmin hankittu osaaminen. Enää ei tarvitse suorittaa kokonaisia tutkintoja, vaan tutkinnon osilla voi laajentaa mahdollisuuksiaan työelämässä.

Työurat pitenevät

Eija uskoo, että hänen itsensä tavoin moni muu virallisen eläkeiän saavuttanut pohtii työuransa jatkamista kevennetysti.

– Koen olevani työkykyinen, ja tuntuisi turhauttavalta jäädä istumaan sohvan nurkkaan suurimmaksi osaksi viikosta.

Omaan osaamiseensa koko työuransa panostanut Eija toivookin olevansa esimerkki siitä, että eläkeikä ei ole este uuden oppimiselle, työnteolle ja jopa alanvaihdolle, jos motivaatiota riittää.

– Kaikki ovat suhtautuneet minuun todella positiivisesti iästäni huolimatta. Sitä paitsi tulevaisuudessa työurien toivotaan jatkuvan nykyistä pidemmälle.

Töitä Eija aikoo tehdä niin kauan kuin tuntuu hyvältä. Sekään ei ole poissuljettua, että hän opiskelisi vielä lisää.

– Tämä prosessi on ollut kaiken kaikkiaan mieltä nostattava. Oppimistani asioista on hyötyä muuallakin elämässä.

Jaa artikkeli