14.12.2022

Oppilaitosyhteistyöllä vauhtia yritysten viestintään

Samiedu ja Xamk ovat aloittaneet VAU – Vauhtia viestintään palvelumuotoilusta-hankkeessa oppilaitosyhteistyön, jossa opiskelijat vastaavat yritysten markkinointiviestinnän tarpeisiin. Toimeksiantoja eri alojen yrityksiltä on tullut mukavasti eli kysyntää yhteistyölle on. Syys-talven aikana Samiedun markkinointiviestinnän lähiopiskelijat tarttuivat nopealla otteella useamman yrityksen markkinointiviestinnän toimeksiantoihin. Työelämäyhteistyö on ollut win-win; opiskelijat ovat saaneet oppia aidoissa työelämäprojekteissa ja yritykset ovat saaneet lisää käsipareja ja uusia ideoita markkinointiviestinnän kehittämiseen ja toteuttamiseen.

Kiinnostavaa ja käytännönläheistä

Yritysten toimeksiannot ovat olleet opiskelijoille hyvin mielekkäitä ja opettavaisia; mm. somesuunnitelmia, somepostauksia, videoita, asiakastarinoiden tuottamista, tuotekuvauksia ja tapahtumajulisteita. Samiedun markkinointiviestinnän lähiryhmän opiskelijat ovat tutustuneet yrityksiin ja niiden markkinointitarpeisiin joko paikan päällä yritysten omissa tiloissa tai yrittäjän vierailun merkeissä Samiedulla. Toimeksiantoa on täsmennetty markkinointiviestinnän opettajan Hanna Kurunsaaren sekä minun johdolla. Opiskelijat ovat viestineet projektien etenemisestä suoraan yrityksiin ja saaneet tukea kielenhuoltoon Xamkin viestinnän lehtorilta Malla Koivupihalta. Toimeksiannoista käytiin arvokkaat ja lämminhenkiset palautekeskustelut yhdessä opiskelijoiden ja yrittäjien kanssa.

Tiivis ja toimiva projektitiimi

Yhteistyötä Xamkin kanssa on tehty muillakin osa-alueilla pitkin matkaa. Xamkin kieltenopettaja Mariya Loginova on ansiokkaasti kartoittanut opiskelijoille sopivia yritystoimeksiantoja ja viestinyt niistä meille. Samiedun kokemuksia työelämäyhteistyöstä ja projektien etenemisestä on puolestaan viestitty Xamkin tiimille säännöllisesti Teams-tapaamisissa. Xamkin opiskelijat voivat jatkaa Samiedun opiskelijoiden työtä yritysten kanssa omien opintojensa aikana, yritysten tarpeiden ja toiveiden mukaan. Xamkin ja Samiedun opiskelijoille suunnattu yhteinen markkinointiviestinnän projektikurssi, josta annan mielelläni lisätietoja, on työn alla kevättalvelle 2023.

Toimeksiantoja paikallisesti ja etänä

Yksi opiskelijoille mielekkäimmistä toimeksiannoista oli Activity Makerille käsikirjoitettu ja yrityksen tiloissa toteutettu kuvauspäivä. Opiskelijat tarttuivat hienosti yrittäjä Jari Naukkarisen toimeksiantoon eri teemojen ja yhdessä sovitun työnjaon mukaan. Kuvasimme yrittäjälle mm. Tik Tok -videoita ja somekuvia pakohuoneiden markkinointiin sekä videoita ja kuvia Megazonesta. Saimme pikaisella aikataululla myös matkailun opiskelijat mukaan kuvauspäivään. Jatkotyöstössä valitsimme markkinointikäyttöön sopivimmat kuvat, tuotimme niihin tekstit sekä artikkelimuotoisen asiakastarinan. Palaute kaikista toimeksiantojen toteuttamisesta on ollut yrittäjiltä erittäin positiivista, ja yhteistyötä halutaan jatkaa.

Myös etäopiskelijat ovat päässet mukaan työelämäyhteistyöhön. Kaksi Samiedun merkonomiksi verkossa -opiskelijaa ovat työstäneet yhdessä savonlinnalaiselle toimijalle verkkosivujen kehittämisehdotuksen. Ensi vuoden alussa he tekevät somesuunnitelman hiihtolomaviikoille sekä lapsiperheille suunnatun tapahtuman markkinointisuunnitelman. Opiskelijoiden fyysinen sijainti ei siis ole este työelämäyhteistyön toteuttamiselle markkinointiviestinnän saralla. Etäopiskelijoiden toimeksiantoja ja työn etenemistä on kartoitettu Teamsin välityksellä verkko-opettaja Tanja Lähdekorven sekä toimeksiantajayrityksen kanssa.

Hyvillä kokemuksilla eteenpäin

Työskentely työelämäprojektien ohjaajana on ollut inspiroivaa. On ollut ilo työskennellä motivoituneiden projektitiimiläisten, opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Työelämäyhteistyö on toki vaatinut projektien etenemisen tarkkailua ja tukea matkan aikana. Kokemukseni mukaan tämä onnistuu kuitenkin hyvin sekä lähiopiskelijoiden että etäopiskelijoiden kanssa, kun toimeksianto on riittävän tarkasti rajattu sekä kirjattu. Opiskelijat ovat olleet erittäin tyytyväisiä projektimuotoiseen opiskeluun. Itselleni projektien parasta antia on ollut opetus- ja ohjausosaamisen karttuminen.

Yhteistyö jatkuu ja toimeksiantoja on edelleen runsaasti. Olemme mielellämme kuulolla myös uusista, opiskelijoille sopivista toimeksiannoista.

VAU-hankkeessa kehitetään myös mm. yrittäjiä puhuttelevaa, Savonlinnan seudun yhteistä hankeviestintää. Lue lisää koko hankkeesta.

Yhteistyöterveisin,

Sini

Jaa artikkeli