09.02.2024

Osaavaa työvoimaa tapahtuma-alalle;
Uusia osaajia ja uutta osaamista verkossa

Samiedussa käynnistyi vuonna 2023 tapahtuma-alaan kohdistuva opetuksen kehittämisprojekti, kun aloitettiin rakentamaan tutkinnon osaa pienempiä koulutuskokonaisuuksia osaavan työvoiman saamiseksi alalle. Tätä kehittämistyötä luotsaa projektipäällikkö Kati Palokangas, joka on yhteistyössä alan ammattilaisten ja Samiedun omien asiantuntijoiden kanssa luonut vuoden aikana kattavia kurssisisältöjä jo viisi kappaletta. ”Vuoden 2023 loppuun mennessä olemme jo saavuttaneet hyviä tuloksia, kun kymmeniä suorituksia on kirjattu onnistuneesti ja näin ollen myös monet ovat saaneet todistuksen koulutuksen suorittamisesta”, toteaa Kati. Hankkeen rahoittaa Jotpa eli Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus.

”Koulutus palvelee sekä alalla jo työskenteleviä ja alalle aikovia” Osku Jalkanen, opiskelija

Osku Jalkanen, pitkän linjan tapahtuma-alan ammattilainen, kertoo, miten hän löysi koulutuksen ja päätyi rakentamaan omaa uraansa alalla. Nuoresta asti tapahtuma-alasta kiinnostunut Osku on toiminut vapaaehtoisena tunnetuissa tapahtumissa kuten Ilosaarirockissa, Ravintola Kerubin järjestämissä tapahtumissa sekä ollut alalla eri luottamustehtävissä. Kymmenen vuoden työkokemus on vienyt hänet freelancerina toimimisesta päätoimiseksi yrittäjäksi vuoden 2024 alusta lähtien. Osku suoritti ”Ulkoilmatapahtuman infratekninen suunnittelu ja toteutus” -koulutuksen ensimmäisten joukossa, inspiroituneena mahdollisuudesta täydentää ammatillista osaamistaan.

Sain tiedon ”Ulkoilmatapahtuman infratekninen suunnittelu ja toteutus” -koulutuksesta alan kollegoilta ja totesin tuolloin, että nyt on hyvä mahdollisuus täydentää omaa jo ennestään vankkaa ammatillista osaamista. Lisäksi, kun suoritustapa oli pääosin itsenäinen verkkokoulutus, niin osallistuminen koulutukseen oli selvä. ”Koulutus palvelee mielestäni mainiosti alalla jo työskenteleviä ja soveltuu erinomaisena ponnahduslautana alalle aikoville” Osku Jalkanen, opiskelija. Vastaanotto ja innostuneisuus koulutussisältöjä kohtaan on ollut valtavan positiivinen.

Materiaali loogisesti etenevää ja ohjaa oppimaan

Osku nostaa esiin kurssin hyvän rakenteen ja laadukkaan materiaalin, joka tukee ammatillista kehittymistä. Kurssi toimii loistavana tietopakettina ja sen eteneminen ohjaa oppijaa loogisesti. Osku korostaa myös kurssin hyvää soveltuvuutta alan uusille tulokkaille. Materiaali on laaja, mutta tehtävistä on saatu melko osallistavia ja niiden järjestys on järkevä. Käytännönläheiset esimerkit tekevät oppimisesta konkreettista eivätkä liian teoreettista. Lisäksi opettajan pitämä face-to-face koko ryhmälle suunnattu alkutapaaminen antoi kasvot koulutukselle ja Osku pitääkin tätä toimivana ratkaisuna, jota kannattaa hyödyntää myös jatkossa.  Opiskelijan menestyksen kannalta on tärkeää olla varustautunut asianmukaisilla laitteilla; tietokone sekä vakaa nettiyhteys ja hallussa tulee olla myös tietotekninen perusosaaminen yleisimmistä ohjelmista. ”Eniten paukkuja kyseisellä kurssilla vaatii mielestäni Vectorworks suunnitteluohjelman käyttöönotto ja sen toimintojen oppiminen, joten sen opetukseen ja opetusmateriaaliin kannattaa erityisesti panostaa. Ohjelmistolla saa simuloitua hienosti kurssin teoriasisältöjä käytännössä.”, Osku kertoo.

Sami Pirhonen

Jaa artikkeli

Esihenkilönä toimiminen kausityöläisille

Kurssin sisältö on tehty, jotta kausityöläisten kanssa toimivan vastuuhenkilön olisi helpompaa toimia työssään tapahtumissa. Osiossa keskitytään tapahtuman aikaiseen toimintaan.

Kurssin päätteeksi olet saanut työkaluja kausityöläisten kanssa toimimiseen. Saat vinkkejä niin esimiehenä toimimiseen kuin yllättäviin ongelmantilanteisiin tapahtumissa. Opit tuntemaan festivaaliorganisaation ja saat perustiedot festivaalin rakenteista. Saat vinkkejä perehdytykseen ja opit miten tärkeää selkeä perehdytys on.

Kurssin materiaalit on kerätty haastattelemalla useita alalla jo pitkään toimineita ammattilaisia, ja tietoa on koottu alan kirjallisuudesta. Kurssin toteutuksesta vastaa Kati Palokangas sekä turvallisuus osion sisällön suunnitteluun on osallistunut Tuomas Karppinen (Flow Festival).

qimof@FGB$Y@$k8%J83w5lGKati Palokangas toimii Itä-Savon koulutuskuntayhtymällä Tapahtuma -ja teatteritekniikan opettajakoordinaattorina. Kati vastaa uusien tapahtuma-alan tutkinnon osan osien suunnittelusta ja toteutuksesta. Ennen opettajakoordinaattorin virkaa Kati on toiminut 20 vuotta tapahtuma-alalla pääosin tuotannollisissa tehtävissä.

Tuomas Karppinen on suurtapahtumien tekniseen tuotantoon ja -suunnitteluun erikoistunut tapahtuma-alan ammattilainen. Urallaan Karppinen on työskennellyt lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä suurtuotannoissa projektijohdon ja teknisen tuotannon eri tehtävissä. Viime vuosina Karppinen on keskittynyt mm. Slushin tekniseen tuotantoon (2014-2019 Helsinki, Tokio, Shanghai) sekä (2015 alkaen) työskentelyyn Flow Festivalin teknisenä tuotantopäällikkönä vastuualueenaan esiintymislavat, niiden esitystekniikka sekä artistituotanto.

Niko Palokangas on kulttuurialan moniosaaja, jolla on kymmenen vuoden kokemus massatapahtumien aluetuotantojen suunnittelusta ja toteutuksesta sekä työnjohtamisesta. Nykyisin Palokangas toimii tuotantopäällikkönä House Of Olaf klubilla.

Ulkoilmatapahtuman infra, tekninen suunnittelu ja toteutus

Kurssilla käydään läpi aluetuotannon työvaiheita suunnittelusta toteutukseen. Aihealueita ovat mm. tapahtuma-alueen suunnittelu, toimivan tapahtuma-alueen teoria, suunnittelu-/piirtotyökalujen käyttö, tapahtuman luvitus ja viranomaisyhteistyö sekä tapahtuman turvallisuus.

Kurssin sisältö ja materiaalit on toteutettu yhteistyössä alalla pitkään toimineiden ammattilaisten kanssa. Kurssin toteutuksesta vastaa Ville Koivisto.

Ville Koivisto on tapahtumatuotannon parissa toimiva freelancer, erikoistumisalueenaan festivaalien ja suurtapahtumien tuotanto ja alue- sekä infratekninen suunnittelu. Viime vuosien projekteja ovat olleet Provinssi-festivaali (tuotantopäällikkö 2017->), Cheek – Valot Sammuu -konsertti, Ed Sheeran Malmin Lentoasemalla -konsertit, konsertit Helsingin Olympiastadionilla 2022 (Haloo Stadion!, Apulanta A30, Ed Sheeran, Bailantai).

Anniskelu- ja ravintolapalvelut yleisötapahtumissa

Tämän kokonaisuuden tavoitteena on hahmottaa ja ymmärtää tapahtuman ravintolapalveluiden turvallinen ja toimiva toteutus sekä ymmärtää eri työvaiheet suunnittelusta toteutukseen. Suoritettuasi tämän kurssin saat toiminnalliset eväät ravintolapalveluiden toteutukseen, esihenkilötyöskentelyyn ja asiakaspalvelutyöhön.

Kurssin sisältö ja materiaalit on toteutettu yhteistyössä alalla pitkään toimineiden ammattilaisten kanssa. Kurssin toteutuksesta vastaa Kaisa Halmeenlaakso.

Kaisa Halmeenlaakso on ravintola- ja tapahtuma-alan ammattilainen, jolla on monipuolinen työkokemus erilaisten yleisötapahtumien ja tuotantojen parissa. Kaisa työskentelee Helsingin Rock and Roll Oy:n palveluksessa ja on ollut mukana toteuttamassa anniskelu- ja ravintolapalveluita Suomen suurimmissa yleisötapahtumissa kuten Ruisrock, Tuska, Provinssi ja Pori Jazz.