Etelä-Savon metsien kokonaiskestävä käsittely – tutkimuksesta työkaluja

Metsien käsittelyyn vaikuttavat alati muuttuvat haasteet sekä riskit elinympäristössä ja sosioekonomisessa toimintaympäristössä. Merkittävimpiä ovat ilmastonmuutoksen aiheuttamat kasvuympäristön muutokset, riskit metsien elinvoimaisuudelle ja kasvukyvylle, puunkäytön kysynnän kasvu sekä tarve vahvistaa metsien hiilensidontaa ja metsäympäristön monimuotoisuutta. Hanke tarkastelee muutosten vaikutusta Etelä-Savossa, jossa metsien merkitys hyvinvointiin on suurempi kuin Suomessa keskimäärin. Ratkaisuna metsien kokonaiskestävän käytön haasteisiin on löytää metsien käsittelyyn keinoja, jotka sovittavat yhteen eri tavoitteita mahdollisimman hyvin.

Etelä-Savon metsät ovat rakenteeltaan hyvin monipuolisia ja niiden käsittelyssä voidaan soveltaa erilaisia menetelmiä. Kasvupaikat ovat ravinteikkaampia ja lehtipuuston osuus metsissä on suurempi kuin Etelä-Suomessa keskimäärin, mikä lisää vaihtoehtojen määrää. Etelä-Savon metsiin kohdistuu myös paljon monikäyttöpaineita. Keskeisiä tekijöitä ovat puun- ja biomassan tuotannon ohella virkistys ja matkailu.
Vesistöjen rikkoma metsäympäristö vaatii metsänkäsittelyn vesistövaikutusten minimointia ja metsien monimuotoisuutta edistäville luonnonhoitotoimille ja vapaaehtoisen suojelun lisäämiselle on tarvetta.

Hankeaika

1.1.2024 – 31.12.2025

Toteutusaika Samiedun osalta 1.8.2024 – 30.6.2025.

Tavoitteet

Metsien kokonaiskestävän käytön haasteita ratkaistaan tuomalla Etelä-Savon alueen toimijoille sopivia keinoja ja toimintamalleja metsien hyödyntämiseen.

Hankkeen tavoitteina on
– tunnistaa Etelä-Savon metsiin soveltuvimmat kokonaiskestävät käsittelymenetelmät, joilla voidaan varmistaa puun- ja bioenergiatuotannon sekä muiden metsiin perustuvien elinkeinotoimintojen kestävyys kannattavasti ja kustannustehokkaasti,
– lisätä metsien elinvoimaisuutta, monimuotoisuutta ja tuhonkestävyyttä
– edistää metsien hiilensidontaa
– edistää Etelä-Savon metsäelinkeinon tutkimuspohjaista kehittämistä ja metsien kokonaiskestävää käyttöä korkea-, ammatti- ja täydennyskoulutuksen kautta
– hyödyntää ja kehittää alueen innovaatioalustoja ja valtakunnallisia koulutusympäristöjä.

Hanke hyödyntää ja jalkauttaa neutraalia tutkimustietoa, ratkaisumalleja ja räätälöityä päätöstukea konkreettisesti metsiä hyödyntävän elinkeinotoiminnan tueksi, yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa.

Toimenpiteet

Skenaariotarkastelun avulla selvitetään ensin, miten erilaiset ja eri käyttömuotoja painottavat käsittelystrategiat vaikuttavat Etelä-Savon metsien käyttömahdollisuuksiin ja metsien kehitykseen. Aluetaloudellisia vaikutuksia selvitetään, alueen metsäelinkeinotoimijoiden tulevaisuustarpeet kartoitetaan sekä tunnistetaan parhaat toimintamallit. Tiedon ja osaamisen osuvuus varmistetaan kehittämällä toimijakohtaisesti parhaiten soveltuvia palveluita ja menetelmiä tiedon jalkauttamiseksi. Tiedon ja osaamisen menetelmiä pilotoidaan käytännössä yhdessä eri kohderyhmien kanssa.

Toteuttajat

Luonnonvarakeskus Luke
Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu XAMK
Itä-Savon koulutuskuntayhtymä, Ammattiopisto Samiedu

Budjetti

Hankkeen kokonaisbudjetti on 501 664 euroa, josta EU:n osuus on 401 331 euroa ja Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Ammattiopisto Samiedun osuus on 11 896 euroa. Hanketta rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto, Euroopan unionin osarahoittama JTF.

Hankkeissa tapahtuu

Lue lisää blogistamme