Rakennamme puhtaan energian oppimisympäristön Savonlinnaan
Uudistamme talotekniikan, kiinteistöalan sekä sähkö- ja automaatioalan oppimisympäristöjä ja rakennamme puhtaan energian testausympäristön Pohjolankadun kampukselle. Rakennusinvestoinnin arvo on 750 000 euroa ja kokonaisinvestoinnin arvo on noin miljoona euroa. Rakennusurakan kilpailutukseen osallistui viisi yritystä, joista savonlinnalainen MH-rakenne oy voitti kilpailutuksen.
Uusi oppimisympäristö valmistuu syksyllä 2025 ja tulee olemaan sekä Samiedun että alueen yritysten yhteiskäytössä. Oppimisympäristö antaa opiskelijoille uudenlaisia ja ajanmukaisia osaamisia liittyen uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen, ja erityisesti alkuvaiheessa aurinkoenergian järjestelmiin ja ohjelmistoihin liittyen.
– Merkittävää uudistuksessa on myös se, että eri alojen opiskelijat toimivat yhteisessä oppimisympäristössä ja saavat taitoja sähkö- ja automaatioalaan, kiinteistöalaan sekä talotekniikkaan liittyen. Samalla opiskelijat näkevät, kuinka eri ammateissa tehdään yhteistyötä. Myös eri alojen opetus- ja ohjaushenkilöstö toimii yhdessä vahvistaen toistensa osaamista opiskelijoiden eduksi, kuntayhtymän johtaja, rehtori Jukka Mustonen kertoo.
Puhtaan energian oppimisympäristöön rakennetaan uusinta teknologiaa, alkuvaiheessa muun muassa aurinkoseurain ja erilaisia aurinkovoimaloita, jotka mahdollistavat aurinkoenergian tehokkaamman hyödyntämisen. Oppimisympäristön teknologia on monipuolinen ja laajuudeltaan harvinainen Suomen ammatillisissa oppilaitoksissa, ja Etelä-Savon alueella se on tässä mittakaavassa ensimmäinen laatuaan.
Oppimisympäristön lisäksi luomme uusia puhtaan energian koulutuksia, joissa keskitytään käytännönläheisesti muun muassa oikeaoppiseen asentamiseen ja asennusturvallisuuteen, mittausdatan ja ohjausjärjestelmien tulkintaan, kiinteistön energiankäytön tehokkuuteen ja ympäristövaikutuksiin sekä energian oikeanlaiseen ja taloudelliseen varastointiin. Koulutuksista hyötyvät sekä Samiedun opiskelijat että yritysten työntekijät.
– Kehitämme toimintaamme ja koulutuksiamme ammatillisen koulutuksen rahoitusleikkauksista huolimatta. Haluamme antaa opiskelijoille sellaisia taitoja ja osaamisia, joilla he työllistyvät nopeasti ja jatkavat mahdollisesti korkea-asteen opintoihin. Nykyajan työelämässä tarvitaan moniosaajia, jotka hallitsevat esimerkiksi kiinteistön huolto- ja rakennustyöt laaja-alaisesti, Mustonen summaa.
Oppimisympäristöjen uudistamiseen liittyvään, yritysten kanssa yhteiskäyttöiseen testausympäristöön ja sen investointeihin saadaan hankerahoitusta Etelä-Savon maakuntaliitosta Euroopan unionin rahoitusohjelmasta ”Uudistuva ja osaava Suomi -ohjelma 2021–2027”. Hankerahoituksissa rahoittajan osuus on noin 270 000 euroa.
Oppimisympäristöjen uudistaminen on jatkumoa Samiedun vuonna 2019 käynnistyneelle kampusohjelmalle, jonka tavoitteena on tehostaa tilojen käyttöä ja lisätä yhteistyötä koulutusalojen välillä.