16.02.2024

Rekrymessuillamme riitti kuhinaa

Viime viikolla Pohjolankadun kampuksellamme pidetyillä Rekrymessuilla oli kuhinaa. Esittelypisteillä kävi vilkas puheensorina, kun yhteystietoja vaihdettiin puolin ja toisin. Messuilla tehty gallup osoitti, että tarvetta tämäntyyppisille messuille on jatkossakin.

Waahto Group, Petri Lappalainen, keittiötoimenjohtaja ja Netta Silanen, ravintolapäällikkö

Ravintolakonserni Waahto Groupin esittelypisteessä riitti messujen ensimmäisenä päivänä runsaasti kävijöitä. Konsernin keittiötoimenjohtaja Petri Lappalainen kertoi, että Waahto Group hakee laaja-alaisesti alan työntekijöitä eripituisiin työsuhteisiin, erityisesti kesäksi. Tarjolla on töitä paitsi tarjoilijoille ja kokeille myös jäätelönmyyjille, siivoojille, blokkareille ja järjestyksenvalvojille.

– Haemme sekä alan opiskelijoita että jo valmiita ammattilaisia. Ilahduttavan paljon olemme vaihtaneet yhteystietoja ja uskomme, että kävijöiden joukosta saamme uusia työntekijöitä, Petri ja hänen messuparinsa, ravintolapäällikkö Netta Silanen totesivat.

– Teemme paljon yhteistyötä Samiedun kanssa. On hienoa, että he järjestivät tällaiset isommat kaksipäiväiset Rekrymessut, Petri lisäsi.

Attendo, Marianna Virta, palvelukoti Aholan johtaja ja Hanna Ruohoaho, palvelukoti Pehtoorin johtaja

Attendo Pehtoorin johtaja Hanna Ruohoaho totesi olevansa innoissaan mahdollisuudesta kertoa kehitysvamma-alan kesätyö- ja harjoittelupaikoista messuilla. Hanna kertoi, että Attendon kehitysvammayksiköissä on kesätöitä loppuvaiheen lähihoitajaopiskelijoille sekä hoiva-avustajille.

– On ollut hienoa tavata mahdollisia työntekijöitä ja sopia samalla jo alustavasti jatkosta. Messut poikivat meille varmasti sekä kesätyöntekijöitä että harjoittelijoita. Kaikkiaan tällainen tapahtuma on hyvä tilaisuus tavata ihmisiä kasvokkain ja kannustaa kouluttautumaan myös tälle vähemmän trendikkäälle hoivasektorille. Aika monen opiskelijan mielipide kehitysvammatyöstä on nimittäin muuttunut harjoittelun jälkeen.

Olivia Reponen, Samiedun kampaajaopiskelija ja Sofia Vihavainen, Samiedun tarjoilijaopiskelija

Kampaajaksi Samiedussa ensimmäistä vuotta opiskeleva Olivia Reponen oli tullut paikalle katsomaan, millaisia kesätöitä pian 17 vuotta täyttävälle on seudulla tarjolla.

– Juttelin muun muassa Osuuskauppa Suur-Savon kesätöitä esittelevän henkilön kanssa, ja vaihdoimme yhteystietoja.

Olivian kanssa messutunnelmissa viihtynyt Sofia Vihavainen oli erityisen iloinen, sillä hän oli juuri saanut tietää päässeensä Kuopiossa toukokuussa järjestettävään Taitaja2024-kisan finaaliin. Tarjoilijaksi opiskeleva Sofia kertoi vierailleensa kaikissa ravintola-alan yritysten esittelypisteissä.

– Etsin tarjoilijan kesätöitä. En ole aiemmin työskennellyt alalla, mutta työnantajien kiinnostuksen perusteella nyt voisi olla mahdollisuus päästä, myöskin tänä vuonna 17 vuotta täyttävä Sofia kertoi.

Dareen Nadhim Oraibi, Samiedun kokkiopiskelija

Savonlinnassa neljä vuotta asunut ja Samiedussa toista vuotta kokiksi opiskeleva Dareen Oraibi, 21, kuvasi messujen antia mahtavaksi. Hän totesi, että messut ovat tärkeä tapahtuma erityisesti maahanmuuttajataustaiselle opiskelijalle, jonka voi muuten olla vaikeaa löytää kesätöitä pienessä kaupungissa.

– Kiersin kaikki ravintolayritykset, joita täällä on. Niistä minua kiinnostaa eniten Casino. Uskon, että saan kesäksi oman alani töitä.

Korpi Ravintolat, Kati Laukkanen, operatiivinen johtaja

Korpi Ravintoloiden Kati Laukkanen ihasteli messujen tiistaipäivän vilkkautta. Toiveena oli löytää vanhassa kaupungissa sijaitsevaan Linnakrouviin tarjoilijoita, Kerigolfin kioskiin täysi-ikäisiä asiakaspalvelijoita ja Enonkosken Maitolaiturille kiireapulaisia heinäkuuksi.

– Kiinnostusta on ollut kiitettävästi. Olen korostanut kävijöille, että ei tarvitse olla välttämättä ammattilainen tai alaa opiskeleva – töitä on sellaisillekin, joilla on halua oppia. Lisäksi täällä on ollut hyviä kohtaamisia muiden näytteilleasettajien kanssa ja yhteistyökuvioitakin on viritelty.

Metsä Group/Punkaharjun kerto- ja koivuvaneritehdas, Hanna Naukkarinen, operaattori ja Susanna Laine, henkilöstöpäällikkö

Punkaharjun kerto- ja koivuvaneritehtaan työmahdollisuuksia messujen toisena päivänä esittelemässä olleet Hanna Naukkarinen ja Susanna Laine olivat tyytyväisiä päästessään suoraan kontaktiin työnhakijoiden kanssa.

– Haemme sekä kesätyöntekijöitä että työntekijöitä pidempiaikaisiin työsuhteisiin. Yllättävän paljon olemme antaneet yhteystietojamme tässä käyneille. Lisäksi tämä on ollut hyvä tilaisuus kertoa omasta työhönottoprosessistamme. Meillä on töitä monenlaisille tekijöille sekä ammattiopisto- että korkeakoulupohjalta. Hakija voi olla myös alkuvaiheen opiskelija. Työhön meillä ei ole työntekijöille mitään tiettyä pohjakoulutusvaatimusta. Edellytyksenä on täysi-ikäisyys ja valmius kolmivuorotyöhön. Kaikille työntekijöille on sama kahden viikon perehdytyskoulutus.

Susanna muistutti, että haku kesätyöpaikkoihin jatkuu helmikuun loppuun saakka.

– Koko ajan käymme läpi hakemuksia ja teemme työhaastatteluja. 16–17-vuotiaille on maaliskuussa oma haku tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelutyöpaikkoihin.

Riitek, Topi Palsa, toimitusjohtaja

Riitekin Topi Palsalle oli itsestäänselvää osallistua Samiedun Rekrymessuille.

– Osallistumiseen on kaksi syytä: Ensinnäkin haluamme tehdä itseämme tunnetuksi yrityksenä. Toisekseen haluamme kertoa meillä tarjolla olevista työpaikoista sekä koulutus- ja oppisopimustyöpaikoista.

Palsa arvioi, että tulevalle kesälle Riitek palkkaa kymmenkunta kesätyöntekijää muun muassa laserleikkaus-, vesileikkaus- ja särmäyspisteeseen sekä metallin esikäsittelyyn.

– Kesätyöpaikkamme sopivat parhaiten metallialan perustutkintoa opiskeleville. Hitsaus on ainoa työ, johon on oltava valmis ammattipätevyys. Muutoin koulutamme työntekijät itse.

Savonlinnan kaupunki/Yrityspalvelut, Janne Tarima, elinkeinoasiantuntija

Janne Tarima piti messujen ehdottomana etuna sitä, että ihmiset pääsevät matalalla kynnyksellä kysymään työnantajatahoilta työpaikkoihin liittyvistä asioista. Savonlinnan kaupungin työpaikkatarjontaa hän luonnehti monipuoliseksi.

– Töitä on tarjolla muun muassa erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä sekä varhaiskasvatuksessa. Haemme myös esimerkiksi ensi kesäksi kahta kesäsomettajaa. Olen muistuttanut kävijöitä siitä, että töitä ja harjoittelupaikkoja kannattaa kysyä sellaisistakin paikoista, joissa ei ole työpaikkoja avoinna.

Tony Mäkinen (kuvassa), Samiedun merkonomiopiskelija ja Eemeli Konttinen, Samiedun merkonomiopiskelija

Viime syksynä liiketoiminnan perustutkinnon opinnot Samiedussa aloittaneet Tony Mäkinen, 21, ja Eemeli Konttinen, 18, olivat messujen toisena päivänä suorittamassa opintoihinsa liittyvää tehtävää. Samalla he tutustuivat messujen tarjontaan, jota he pitivät runsaana.

– Täällä on helpompi lähestyä yritystä, josta on ehkä kiinnostunut. Itse olen jo kontaktoinut myyntitoimisto Konstniekkaa kesätyöpaikan tiimoilta, Tony totesi.

– Minulla on oma metsäalan yritys, joka työllistää myös kesällä, Eemeli sanoi.

Jaa artikkeli