Sähköinen todistus opintojen päättyessä

Ammattiopisto Samiedussa on siirrytty 1.1.2023 lähtien sähköisiin todistuksiin. Tutkintotodistukset, osatutkintotodistukset, anniskelupassit sekä lyhytkurssien todistukset ovat jatkossa sähköisiä dokumentteja, joissa on EU-tasolla hyväksytty sähköinen allekirjoitus. Sähköinen tutkintotodistus on luotettava, tietoturvallinen ja ekologinen, lisäksi se on helppo liittää vaikkapa työhakemuksen tai jatko-opiskelupaikan hakemuksen liitteeksi.

Näin saat sähköisen todistuksen itsellesi

1. Tutkintoa tai osatutkintoa suorittava opiskelija:

 • Tutkintotodistusten ja osatutkintotodistusten todistusprosessi lähtee käyntiin HOKS-ohjaajasi toimesta.
 • HOKS-ohjaaja tekee todistuspyynnön, kun kaikki tarvittavat suoritukset on tehty ja kirjattu opintosuoritusrekisteriin.
 • Kun suoritustiedot on tarkistettu ja todistuksen valmistaminen alkaa, saat viestin päättökyselyyn vastaamisesta.
 • Käy vastaamassa päättökyselyyn.
 • Kirjaudu Wilmaan tilaamaan todistus opintojen suorittamisesta.
 • Valitse Wilmassa lomakkeet > Todistuksen tilaaminen
 • Tarkasta yhteystietosi, erityisesti sähköpostiosoitteesi ja laita ruksi kohtaan Olen vastannut päättökyselyyn.
 • Valitse lopuksi Tallenna tiedot.

2. Lyhytkurssin tai anniskelupassin suorittajat:

Lyhytkurssien tai anniskelupassin suorittajien ei tarvitse tilata todistusta erikseen Wilmasta. Todistuksen valmistaminen alkaa, kun kouluttaja on kirjannut suoritustiedot opintosuoritusrekisteriin.

Todistuslinkki tulee sähköpostiin

Kun todistuksesi on valmistettu opintohallinnossa ja se on valmis toimitettavaksi, saat sähköpostiisi viestillä linkin, jolla pääset lataamaan todistuksen suoraan sähköpostin linkistä. Linkistä avautuva todistus sisältää henkilötietojasi, joten huolehdi aina sähköpostisi tietoturvasta ja käytä harkintaa lähettäessäsi dokumenttia eteenpäin.

Jos todistuslinkkiä sisältävää sähköpostia ei näy viikon kuluessa todistuksen tilaamisesta, tarkista myös sähköpostisi roskaposti-kansio.

Tärkeää: Todistuksen latauslinkki on voimassa 30 päivän ajan sähköposti-ilmoituksen saapumisesta, minkä jälkeen linkki ei toimi. Todistus tulee ladata talteen ja tallentaa omalle koneelle tai henkilökohtaiseen tallennustilaan tämän ajan puitteissa. Mahdollisten laiterikkojen tai katoamisten varalle todistustiedosto on hyvä tallentaa useampaan tallennuspaikkaan, esim. muistitikulle ja pilvipalveluun henkilökohtaiseen tallennustilaasi. Uuden linkin toimittamisesta veloitamme 10 euron käsittelymaksun.

Malli osatutkintotodistuksesta

Dokumentin lataaminen omalle laitteelle

Avattuasi dokumentin sähköpostin linkistä, klikkaa lataa-painiketta

Klikkaa latautunut pdf-tiedosto auki ja valitse sivun ylälaidasta lataa, jonka jälkeen pääset määrittelemään mihin haluat tiedoston tallentuvan.


Sähköisen tutkintotodistuksen voi halutessaan myös tulostaa, mutta tutkintotodistus on virallinen vain sähköisessä muodossa.

Dokumentin aitouden tarkistus

Todistuksen voi lähettää sellaisenaan esimerkiksi viranomaisille tai työhakemuksen liitteeksi, sillä sähköinen todistus ei vaadi erikseen oikeaksi todistamista. Työnantaja tai viranomainen voi tarkistaa todistuksen aitouden ja muuttumattomuuden Atomi-validator-verkkopalvelussa.

Dokumentin allekirjoitustietojen katselu

Sähköinen allekirjoitus ei näy edellä mainituissa todistuksissa erikseen, mutta allekirjoituksen tiedot saat halutessasi esille seuraavasti (huom. ei mahdollista kaikilla mobiililaitteilla tai niiden sovelluksilla. Suosittelemme käyttämään tähän toimintoon tietokonetta):

 1. Lataa dokumentti omalle työasemallesi.
 2. Siirry resurssienhallintaan ladattuihin tiedostoihin (tai muuhun sijaintiin, johon tallensit tiedoston).
 3. Klikkaa tiedostoa hiiren kakkospainikkeella ja valitse Avaa Adobe Acrobatilla

4. Kun tiedosto on avautunut Adobe Acrobatiin, ota vasemman reunan työkalupainikkeet näkyviin nuoli-painikkeesta

5. Valitse painike allekirjoitukset

Työkalupainikkeet, allekirjoituspainike korostettuna

6. Adobe Acrobat näyttää dokumentin allekirjoitustiedot

Allekirjoituksen varmennetiedot