22.10.2021

Samiedu ja liiketoiminta olivat Ainolle nappivalintoja

Tämän vuoden toukokuussa Savonlinnaan muuttanutta Aino Kraemeria, 16, eivät syksyn pimenevät illat harmita, sillä hän on innoissaan elokuussa Samiedussa alkaneista liiketoiminnan perustutkinnon opinnoista.

– Opinnot ovat lähteneet käyntiin hienosti. Kaikki kurssitoverini ovat mukavia, ja olen saanut paljon uusia ystäviä. Samoin on mahtavaa, että koronarajoitukset ovat hellittäneet, sillä tykkään opiskella lähiopintoina.

Aino kehuu myös Samiedun Pohjolankadun viihtyisää kampusta sekä ystävällisiä ja osaavia opettajia.

– Koen oloni täällä turvalliseksi ja tiedän, että saan aina tukea ja apua, jos jotain odottamatonta tapahtuu.

Pian 17 vuotta täyttävä Aino on päässyt hienosti mukaan myös kampuksen opiskelijatoimintaan.

– Uusi opiskeluyhteisö on tehnyt minusta aikaisempaa sosiaalisemman ja toimin nykyisin jopa opiskelijatutorina.

Monipuolinen opintokokonaisuus

Vielä tovi sitten Aino ei tiennyt Samiedusta mitään. Hän asui vanhempiensa kanssa Lapinlahdella ja mietti, mitä lähtisi opiskelemaan peruskoulun jälkeen.

– En ollut täysin varma, mitä ja missä haluaisin opiskella, joten pidin välivuoden. Yläasteen opo suositteli minulle yleishyödyllisiä liiketoiminnan opintoja, ja etsiessäni Opintopolku.fi-sivuilta koulutusta järjestäviä oppilaitoksia, törmäsin sitten Samieduun.

Aino vakuuttaa, että oppilaitoksen ohella myös koulutusalan valinta osui kaikin puolin nappiin ja on jopa yllättänyt monipuolisuudellaan.

– Olen kiinnostunut myynnistä ja markkinoinnista sekä yrittäjyydestä, joita liiketoiminnassa juuri opiskellaan.

Määrätietoisen opiskelijan haaveena on perustaa joskus oma kuntosaliyritys. Se näkyy valinnaisaineiden valinnassa.

– Valinnaisiksi tutkinnon osiksi olen ottanut myynnin ohella palvelumuotoilun, projektissa toimimisen, yritystoiminnan suunnittelun sekä yrityksessä toimimisen.

Mieluinen harjoittelupaikka kruunaa syyslukukauden

Aino odottaa innolla ensimmäistä työelämäjaksoaan. Harjoittelupaikassa yhdistyvät kaikki hänen mielenkiintonsa kohteet, jopa lähes kolme vuotta kestänyt kuntosaliharrastus.

– Hain ja pääsin työelämäjaksolle Liikuntakeskus Kulmasporttiin. Kulmasportissa minulla on mahdollisuus tutustua liikunta-alan yrittäjän arkeen ja saan kokemusta asiakaspalvelusta.

Ainon tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluvat paitsi yrittäjyys myös jatko-opinnot. Hän muistuttaa, että liiketoiminnan opinnot antavat hyvän pohjan monelle alalle.

– Uskon, että jatkan täältä ammattikorkeakouluun opiskelemaan joko fysioterapeutiksi tai liikunnanohjaajaksi.

Mutta millainen kaupunki Savonlinna on opiskelijan näkökulmasta katsottuna?

Aino sanoo, että hänen on ollut helppo kotiutua Savonlinnaan, sillä se on hänen vanhempiensa entinen kotikaupunki ja sitä kautta tuttu entuudestaan.

– Olen vuosien varrella sukuloinut kaupungissa ja tiedän mitä missäkin on. Sekin on hienoa, että täällä on minulle hyviä jatko-opiskelupaikkoja esimerkiksi Xamkissa.

Jaa artikkeli