19.01.2023

Samiedu ja Riitek Oy valmistavat hätäapukamiinoita Ukrainaan

Savonlinnan seudulla on tartuttu toimeen ukrainalaisten siviilien auttamiseksi sodan keskellä. Ammattiopisto Samiedu ja Riitek Oy valmistavat 90 kamiinaa toimitettavaksi Ukrainaan. Myös alueen konepajoja ja metallialan yrityksiä osallistuu hyväntekeväisyyskampanjaan. Kamiinoilla voidaan lämmittää koteja ja valmistaa ruokaa sotaolosuhteissa.

Harrastelijavetoinen ja voittoa tavoittelematon nettiyhteisö Konekansa.net on haastanut Suomen metallipajat ja niiden sidosryhmät valmistamaan mahdollisimman suuren määrän hätäapukamiinoita Ukrainaan. Kamiinan piirustuksia ja valmistusohjeita ovat jakaneet mm. Konekansa.net ja LUT-yliopisto.

– Savonlinnassa valmistettavat kamiinat muistuttavat varsin paljon LUT-yliopiston lanseeraamaa mallia, mutta meillä tehtävissä, Konekansa.net -sivuston mukaisissa kamiinoissa on panostettu vielä enemmän valmistuksen taloudellisuuteen ja rakenteen yksinkertaisuuteen esimerkiksi teräslevyn leikkauksessa, kone- ja tuotantotekniikan opettaja Lauri Käyhkö Samiedusta kertoo.

Riitekillä taivutustyössä oli mukana myös Samiedussa metallialaa opiskeleva Vili Viinanen. Kuva: Riitek Oy

Teräs- ja alumiinilevyjen leikkaukseen ja leikkeiden jatkojalostukseen erikoistunut punkaharjulainen Riitek Oy on hankkinut kamiinaan tarvittavat teräslevyt paikallisten konepajojen tukemana. Arinat kamiinoihin puolestaan saadaan lahjoituksena tamperelaiselta metallivalimo Hetitec Oy:ltä.

”Mielellään tätä tekee. Apuahan siellä tarvitaan ja nämä tulevat tarpeeseen”, kamiinoita hitsaavat opiskelijat Olli Pappinen (vas.) ja Janne Huttunen tuumaavat.

Kamiinan osat laserleikataan ja taivutetaan Riitekin toimesta. Samiedun metallialan opiskelijat kokoavat ja hitsaavat kamiinat. Hitsaustalkoisiin on tarjoutunut apua myös paikallisista metallialan yrityksistä ja yksityisistä henkilöistä.

– Haluamme seutumme yritysten kanssa olla omalta osaltamme auttamassa Ukrainan siviiliväestöä. Auttamisen halu on kaikilla, Riitek Oy:n toimitusjohtaja Topi Palsa sanoo.

Kone- ja tuotantotekniikan opettaja Timo Palkolahti esittelee opiskelijoiden hitsaamia kamiinoita. ”Tuhkaluukut näihin saadaan vielä tällä viikolla.

Savonlinnasta valmiit kamiinat kuljetetaan Ukrainaan Konekansa.net -ryhmän kautta, ja paikan päällä jakelu hoituu paikallisten viranomaisten toimesta.

Jaa artikkeli