17.01.2024

Samiedu sai OKM:ltä järjestämisluvat englanninkielisiin tutkintoihin

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt uusia tutkintoja Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Samiedun järjestämislupaan 1.1.2024 alkaen. Kaikki myönnetyt uudet tutkinnot ovat englanninkielisiä, joita Samiedu haki yhtymähallituksensa päätöksellä kesällä 2023.

Uuden järjestämisluvan myötä Samiedulla on oikeus järjestää seuraavia tutkintoja myös tutkintokielellä englanti: kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, ravintola- ja cateringalan perustutkinto, matkailualan perustutkinto, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto sekä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto.

Samiedu perusteli tutkintojen tarvetta hakemuksessaan laajasti alueellisella työvoimatarpeella ja seutukunnan elinvoimaisuuden säilyttämisellä. Hakemuksessa oli mukana puoltolausunnot mm. elinkeinoelämän edustajilta, Samiedun jäsenkunnista, Etelä-Savon maakuntaliitosta, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkista ja muista yhteistyöorganisaatioista.

– Uusi laajennettu järjestämislupa on voitto meille Samiedulle ja koko seutukunnalle. Voimme jatkossa paremmin tarjota osaajia yritysten tarpeisiin, kun voimme kouluttaa ulkomaalaistaustaisia henkilöitä heille paremmin sopivalla kielellä. Toki suomen kielen osaamisesta huolehditaan eri ammateissa vaadittavalla tasolla, kuntayhtymän johtaja, rehtori Jukka Mustonen kertoo.

–  Englanninkieliset tutkinnonanto-oikeudet laajentavat Samiedun hakijapotentiaalia merkittävästi, eikä alueemme negatiivinen väestökehitys ole enää jatkossa yritysten työvoiman saannin esteenä niin kuin ennen. Työntekijöiden saatavuus paranee merkittävästi jo Suomessa olevan ulkomaalaistaustaisen väestön osalta sekä kansainvälisen rekrytoinnin myötä, Mustonen lisää.

Uudet tutkinnot otetaan Samiedussa käyttöön vaiheittain aloittaen sosiaali- ja terveysalan sekä matkailu-, ravintola- ja cateringalan koulutuksista. Englannin kielellä tapahtuva tutkintokoulutus asettaa omat pedagogiset vaatimuksensa ja niitä ratkotaan mm. rekrytoimalla uutta osaamista Samieduun. Suunnitelmat täsmentyvät kevään 2024 aikana.

Samiedun uudet englanninkieliset tutkinnot vahvistavat myös Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin toimintoja.

– Xamk aloittaa englanninkielisen sairaanhoitajakoulutuksen Savonlinnassa syksyllä 2024. Samiedun uudet englanninkieliset koulutukset mahdollistavat jatkopolun Xamkiin ja tukevat erinomaisesti toimintaamme Savonlinnassa, koulutusalajohtaja Katri Ryttyläinen-Korhonen Xamkista painottaa.

Jaa artikkeli