12.04.2021

Samiedun hakijamäärä pysyi yhteishaussa viime vuoden tasolla

Samieduun haki 7.4. päättyneessä yhteishaussa yhteensä 315 hakijaa, joista 181 hakijaa oli merkinnyt Samiedun ensisijaiseksi hakutoiveekseen. Hakijamäärä on samalla tasolla kuin vuonna 2020, jolloin hakijoita oli yhteensä 312, ja 182:lla ensisijaisena hakukohteena Samiedu.

– Laajennettu oppivelvollisuus ei näkynyt Samiedun hakijamäärissä, peruskoulun päättävien ikäluokat ovat pienentyneet Savonlinnan seutukunnalla jo usean vuoden ajan. Voidaan ehkä arvioida, että hakijamäärän mahdollinen lasku kompensoitui muutamalla uudella hakijalla, kuntayhtymän johtaja, rehtori Jukka Mustonen sanoo.

Yhteishaussa oli haettavana 17 Samiedun perustutkintoa useine eri osaamisaloineen. Lisäksi ammatilliseen koulutukseen valmentavaan eli VALMA-koulutukseen haettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa samaan aikaan yhteishaun kanssa. Myös VALMA-koulutuksen hakijamäärä pysyi viime vuoden tasolla.

Suosituimpia hakukohteita olivat sähkö- ja automaatioala, autoala sekä hakukohteena edellisvuodesta piristynyt rakennusala. Myös tieto- ja viestintätekniikka, logistiikka ja hius-kauneus olivat suosittuja aloja nuorten hakijoiden keskuudessa.

– Seutukunnan ikärakenteen muutos näkyy Samiedussa selvästi. Perustutkintopainotteisuudesta on siirrytty enenevissä määrin ammatti- ja erikoisammattitutkintojen suuntaan. Peruskoulun kautta tulleet opiskelijat muodostavat noin 25% tutkinto-opiskelijoista, ja yli 70% opiskelijoista on aikuisia, uutta osaamista ja uraa hakevia opiskelijoita, opiskelijapalveluiden tiimipäällikkö Leila Niittymäki kertoo.

Jatkuva haku on korvannut yhteishaun päähakeutumiskanavana, ja viime vuonna Samieduun hakeutuikin jatkuvan haun kautta noin 900 opiskelijaa.

– Olennaisen tärkeää on, että Samieduun voi hakeutua opiskelemaan myös seutukunnan ulkopuolelta. Verkossa järjestettävä koulutus on merkittävä uudistus tähän kysyntään vastaamisessa. Verkkopohjaisissa koulutuksissa opiskelee tällä hetkellä noin 500 opiskelijaa ja määrä lisääntyy jatkuvasti. Savonlinnasta ja lähiympäristöstä tuleville opiskelijoille tarjotaan lähiopetuspanotteista koulutusta kampuksilla jatkossakin, Mustonen painottaa.

Jaa artikkeli