20.03.2024

Samiedun suosio nuorten keskuudessa kasvoi – yhteishaussa ensisijaisia hakijoita 26 % enemmän kuin viime vuonna

Samiedun vetovoima kasvoi 19.3. päättyneessä nuorten perusopetuksen jälkeisessä yhteishaussa. Ensisijaisia hakijoita oli 207, mikä on 26 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

– Yhteishaun tulos on meille erinomainen saavutus. Aikaisempina vuosina hakijamäärät ovat tasaisesti laskeneet nuorten ikäluokkien pienentyessä Savonlinnan seutukunnalla. Edellisen kerran ensisijaisten hakijoiden määrä oli yli 200 vuonna 2017, kuntayhtymän johtaja, rehtori Jukka Mustonen kertoo.

– Hakijamäärän kasvuun voi olla useita syitä. Samiedun laatumielikuva on parantunut ja pidentyneellä oppivelvollisuudella on tietysti vaikutuksensa. Varmasti pitkäjänteinen työ ammatillisen koulutuksen maineen ja vetovoiman vahvistamiseksi vaikuttaa, ja opettajamme ja opinto-ohjaajamme ovat hienosti jalkautuneet peruskouluihin jäsenkunnissa kertomaan Samiedun tarjonnasta ammatinhankinnassa.

Tämän kevään yhteishaussa suosituimpia koulutusaloja Samiedussa olivat sosiaali- ja terveysala, talotekniikka, hius- ja kauneudenhoitoala sekä kone- ja tuotantotekniikka. Jokaiseen näistä oli yli 20 ensisijaista hakijaa. Myös logistiikka-ala, ajoneuvoala sekä tutkintoon valmentava TUVA-koulutus keräsivät hakijoita selvästi viime vuotta enemmän. Kaiken kaikkiaan haussa oli yhteensä 13 ammatillista perustutkintoa ja TUVA-koulutus.

– On ilahduttavaa, että vetovoimaisimpien koulutusten joukossa on työvoimapulasta kärsiviä aloja. Tarvitsemme eri ikäisiä opiskelijoita vastaamaan Savonlinnan seutukunnan yritysten osaajatarpeisiin, ja yhteishaun lisäksi ympäri vuoden toimiva jatkuva haku tuo meille vuosittain yli tuhat opiskelijaa. Jatkossa myös uudet englanninkieliset koulutuksemme auttavat osaajatarpeeseen, kun pystymme kouluttamaan ulkomaalaistaustaisia henkilöitä, Mustonen kertoo.

Yhteishaussa hakeneet vahvistavat opiskelupaikan vastaanottamisen kesäkuun lopussa ja opinnot alkavat elokuussa 2024.

Jaa artikkeli