Samiedun työ- ja opiskeluturvallisuuspäivässä työturvallisuutta pohdittiin eri kanteilta
Samiedussa opiskelijoille halutaan antaa parhaat valmiudet toimia turvallisesti sekä työharjoitteluissa että myöhemmin työelämässä. Pohjolankadun kampuksella torstaina 10.4. järjestetyssä teknologia-alojen työ- ja opiskeluturvallisuuden teemapäivässä pureuduttiin teknologia-alalla keskeisiin työturvallisuusteemoihin. Päivän aikana teknologia-alojen opiskelijat kiersivät oman opiskeluryhmänsä mukana kahdeksalla turvallisuusteemaisella rastilla, joissa aiheina olivat turvallinen liikkuminen liikenteessä, telineturvallisuus, vaarojen tunnistaminen, ajoneuvo-/sähkö- ja kemikaaliturvallisuus, henkilökohtaiset suojaimet, tapaturmat, alkusammutus sekä hätäensiapu.
Teknologia-alojen tiimipäällikkö Soile Rautsiala kertoo, että päivä haluttiin toteuttaa huhtikuussa, jolloin alan opiskelijat ovat lähdössä pidemmille työelämäjaksoille ja kertaus työturvallisuusasioihin on ajankohtaista.
– Työturvallisuusteemapäivän saaminen osaksi opiskeluja on sikälikin tärkeää, että meille tulee paljon oppivelvollisuusikäisiä nuoria, joilla on vielä vähän tietoa aiheesta. Toivonkin, että tämä päivä saa jatkoa.
Samiedun lisäksi päivän toteutukseen osallistuivat Würth, Xamk, Miekkoniemen VPK ja Savonlinnan Seudun Ensihoito ry.
”Työtuvallisuudessa asenne ratkaisee paljon”
Soile piti aamupäivällä tapaturmarastille tietoiskua kuuntelemaan saapuneille logistiikan perustutkinto-opiskelijoille tiiviin mutta herättelevän tietoiskun, jossa muun muassa käytiin läpi työturvallisuuden riskitekijöitä erilaisilla työpaikoilla.
Lisäksi opiskelijat saivat ryhmissä pohdittavakseen, miten esimerkkitapausten työtapaturmat olisi voitu ehkä välttää. Lopuksi opiskelijat vastasivat kännyköillään mobiilisovellukseen tehtyihin työturvallisuusaiheisiin kysymyksiin. Yksi kysymyksistä oli: Onko 0 tapaturmaa mahdollista?
– Työturvallisuudessa asenne ratkaisee paljon. Jos aamulla päättää, että minulle ei tapahdu tänään työtapaturmaa, se on mahdollista, logistiikan lehtori Jussi Löppönen päätti tiiviin tietoiskun.

Teknologia-alojen tiimipäällikkö Soile Rautsialan mukaan päivän tavoitteena on lisätä ymmärrystä työ- ja opiskeluturvallisuudesta.
Logistiikan perustutkinto-opiskelija Jussi Tervo: ”Hyvä, että tällainen päivä on järjestetty”
Logistiikan perustutkintoa kolmatta vuotta opiskeleva parikkalalainen Jussi Tervo, 18, kuunteli tarkkaavaisesti tiimipäällikön esitystä. Jussi totesi, että työturvallisuusrastin tietoiskussa esille tulleet asiat olivat hänelle tuttuja entuudestaan työturvakorttikoulutuksen tiimoilta.
– On kuitenkin hyvä, että tällainen päivä on järjestetty, hän totesi.
Vielä käymättä olleista rasteista hän kertoi odottavansa erityisesti turvallisen liikenteessä liikkumisen rastia.
– Valmistun pian yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi, joten tämä aihe kiinnostaa, hän sanoi.
Würthin rastilla esiteltiin henkilökohtaisia suojaimia
Würthin Savonlinnan toimipisteen asiakaspäällikkö Ismo Tynkkynen sekä Würthin Itä-Suomen turvallisuustiimin työturvallisuusasiantuntijat Taru Herrala ja Kati Kuutsa olivat tyytyväisiä päästessään kertomaan suojautumisesta ja erilaisista henkilösuojaimista isommalle porukalle.
– Paljon teemme valtakunnallisesti yhteistyötä ammattioppilaitosten kanssa. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun esittelemme Savonlinnassa henkilösuojaimia tällä tavalla, kolmikko kertoi.
Ismo muistutti, että Würthillä ja Samiedulla on yhteinen päämäärä: työturvallisuuden parantaminen.
– Me olemme tavarantoimittaja, mutta samalla koulutamme ja motivoimme asiakkaitamme eri välineiden oikeaan ja turvalliseen käyttöön.
Taru ja Kati pohtivat, että suurin syy suojainten käyttämättömyyteen löytyy usein asenteista.
– Yritämmekin painottaa opiskelijoille, että suojaimia kannattaa opetella käyttämään heti alusta saakka, jolloin niiden käytöstä tulee rutiinia. Suojainten käytössä ei kuitenkaan ole yhtä ainoaa ratkaisua, sillä tarpeet vaihtelevat toimialoittain.



Würthin Ismo Tynkkynen, Taru Herrala ja Kati Kuutsa kertoivat työssä suojautumisesta ja esittelivät erilaisia henkilösuojaimia.
Tavoitteena lisätä ymmärrystä työ- ja opiskeluturvallisuudesta
Soile kertoo, että viime vuoden loppupuolella syntynyt idea työturvallisuuspäivästä lähti liikkeelle nopeasti. Päivän suunnitteluun osallistuivat teknologia-alojen kahden tiimipäällikön ja vastuuopettajien ohella Samiedulle muun muassa suojavarusteita toimittavan Würthin edustaja.
– Asetimme tapahtuman tavoitteeksi, että päivän aikana pysähdyttäisiin tärkeän aiheen äärelle lisäämään ymmärrystä ja oivalluksia työ- ja opiskeluturvallisuudesta. Tämän ajatuksen pohjalta lähdimme sitten valikoimaan rasteille teemoja.
Tapahtuman viimeinen tunti oli varattu henkilökunnalle, joten hekin pääsivät kiertämään rastit.
– Samiedussa halutaan kehittää työturvallisuuskulttuuria kokonaisuudessaan. Työturvallisuus on koko henkilökunnan asia, ja jokaisella on velvollisuus puuttua epäkohtiin. On muistettava, että varusteet eivät tee turvallisuutta, vaan hyvin toteutuva työturvallisuus vaatii muun muassa hyvän riskien arvioinnin ja perehdytyksen, eli ennakoivat toimenpiteet ovat välttämättömiä, Soile painotti.