14.02.2022

Samiedun uusi metsäkone vahvistaa kestävämpää metsätaloutta

Metsäkonekuljettajaopiskelijat pääsevät harjoittelemaan taitojaan upouudella hakkuukoneella. Tammikuussa Samieduun hankittu Komatsu 901XC on ympäristöystävällisempi ja edustaa viimeisintä tekniikkaa hydrauliikassa, automatiikassa ja ergonomiassa.

– Kehitämme koulutuksiamme vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin ja tarjoamme opiskelijoille oppeja uusimpien tekniikoiden parissa. Yksi tärkeimmistä tulevaisuuden opeista on kestävän kehityksen huomioiminen työelämässä, metsä- ja teknologia-alojen toimialajohtaja Kirsi Kautonen kertoo.

Uusi hakkuukone edistää kestävämpää metsätaloutta monin eri tavoin. Koneessa on vähäpäästöinen dieselmoottori ja automatiikalla ohjattava hydrauliikka, joka vähentää polttoaineenkulutusta ja hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi koneen kahdeksanpyöräisyys vähentää maaperävaurioita pehmeillä pohjilla.

– Koneen vähäpäästöinen dieselmoottori on varustettu urearuiskutuksella typen oksidipäästöjen minimoimiseksi, lisäksi koneessa käytetään uusiutuvaa moottoripolttoöljyä. Nämä yhdistettynä nykyaikaiseen automatiikalla ohjattavaan hydrauliikkaan, vähenevät koneen päästöt murto-osaan verrattuna vanhempaa tekniikkaa edustaviin koneisiin, metsäkoneopettaja Jari Turtiainen sanoo.

– Kestävän kehityksen edistämiseksi Samiedun kaikissa metsätyökoneissa siirrytään käyttämään uusiutuvaa moottoripolttoöljyä. Lisäksi käytämme koneissa biohajoavaa hydrauliöljyä ja teräketjun voitelussa biohajoavaa teräketjuöljyä, Turtiainen kertoo.

Lisätietoja ja koulutukseen haku

Metsäkoneenkuljettajan koulutus on haettavissa kevään 2022 yhteishaussa. Koulutus alkaa elokuussa 2022.

Lisätietoja metsäkoneenkuljettajan koulutuksesta tästä linkistä.

Samiedu järjestää metsäkoneenkuljettajakoulutuksen Etelä-Savon ammattiopisto Esedun järjestämisluvalla.

Jaa artikkeli