09.06.2021

Samiedussa opintojen keskeyttämistä ennakoidaan tekoälyllä

Samiedu on osallistunut Jyväskylän yliopiston ja TCD Consulting and Research Oy:n toteuttamaan tutkimukseen, jolla kehitetään tekoälysovellusta opintojen keskeyttämisen ennustamiseen. Tutkimuksen ansiosta opiskelijoiden etenemisen haasteisiin pystytään reagoimaan aiempaa nopeammin ja täsmällisemmin.

– Tutkimus tuottaa meille merkityksellistä dataa, jonka avulla pystymme kehittämään koulutuksiamme ja tuottamaan laadukkaampaa ohjausta opiskelijoillemme opintojen keskeyttämisen ehkäisemiseksi, Samiedun laatu- ja hankepäällikkö Jonna Kokkonen sanoo.

Uusi sovellus käyttää oppilaitosten opiskelijajärjestelmän tietoja, joiden pohjalta koneoppimista hyödyntäen on pystytty tunnistamaan merkittävimmät tekijät opintojen keskeyttämisalttiudelle. Näitä ovat opiskelijan tavoitetutkinto ja ikä, opintojen kesto, hyväksytyt ja hylätyt suoritukset, näytöt, poissaolot sekä työssäoppimispäivien lukumäärä. Tekoälyn avulla saadaan ennuste todennäköisyydestä opiskelijan valmistumiselle ja keskeyttämiselle.

– Tekoälyn tuottama ennakoiva tieto ja sen hyödyntäminen työssä on meille uutta. Saamme paljon uutta dataa ja kehitämme toimenpiteitä sen hyödyntämiseksi. Uuden ennustemallin pohjalta pystymme reagoimaan aiempaa nopeammin ja täsmällisemmin opiskelijoiden oppimisen etenemisen haasteisiin, Kokkonen kertoo.

Ammatillisten oppilaitosten opintojen keskeyttäminen koronapandemian aikana vuonna 2020 on ollut paljon esillä valtakunnallisessa keskustelussa tänä keväänä. Koronavirustilanteen takia tehdyt erityisjärjestelyt ammatilliseen koulutukseen ovat näkyneet lisääntyneinä keskeytyksinä joissain päin Suomea. Samiedussa vaikutukset ovat olleet vähäiset, keskeyttämisprosentti kasvoi vain noin puolella prosenttiyksiköllä vuoteen 2019 verrattuna.

Samiedussa on kiinnitetty huomiota opintojen keskeyttämisiin myös lisäämällä resursseja opiskelijoiden ohjaukseen. Opiskelijoiden ohjaushenkilöstön määrää on pystytty lisäämään opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä lisärahoituksella.

–  Opintojen keskeyttämisen ennaltaehkäisy on tärkeää niin opiskelijan kuin oppilaitoksen kannalta. Opintonsa keskeyttäneillä on muita opiskelijoita suurempi riski syrjäytyä työmarkkinoiden ulkopuolelle. Lisäksi keskeyttämiset vähentävät oppilaitoksen saamaa rahoitusta, Kokkonen sanoo.

Jaa artikkeli