07.08.2023

Samiedussa opintonsa aloittaa noin 340 uutta opiskelijaa – yhä useampi valitsee oppisopimuskoulutuksen

Noin 340 uutta tutkinto-opiskelijaa aloittaa opintonsa meillä keskiviikkona 9. elokuuta. Opinnot alkavat sekä kevään yhteishaun kautta hakeutuneilla nuorilla että jatkuvan haun kautta valituilla opiskelijoilla.

Yhteishaussa Samieduun valittiin reilut 160 peruskoulun päättänyttä nuorta. Yhteishaun halutuimpia koulutusaloja olivat sähkö- ja automaatioala, kone- ja tuotantotekniikka, liiketoiminta sekä perustason ensihoito. Jatkuvan haun kautta hakevat opiskelijat aloittavat opintojaan joustavasti ympäri vuoden, nyt elokuussa heitä aloittaa noin 180 opiskelijaa.  Jatkuvan haun kautta suosituimpia aloja nyt elokuussa aloittavilla olivat hieronta-ala, sosiaali- ja terveysala sekä media-ala ja kuvallinen ilmaisu.

Entistä useampi opiskelee ainakin osan opinnoistaan oppisopimuskoulutuksena. Ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö ohjaa työelämälähtöiseen oppimiseen ja myös alueellinen työvoimapula luo oppisopimuspaikkoja.

– Oppisopimusten suosio on lisääntynyt, myös nuorten keskuudessa. Oppisopimusten määrä perustutkinnoissamme on lähes tuplaantunut kahdessa vuodessa. Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija saa alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa, ja työnantajalle se puolestaan tarjoaa oivan mahdollisuuden rekrytoida uusia työntekijöitä tai kouluttaa nykyistä henkilöstöä. Oppisopimuksella on mahdollista suorittaa kokonainen ammatillinen tutkinto, tutkinnon osia tai pienempiäkin koulutuskokonaisuuksia, pedagoginen päällikkö Riina Huttunen kertoo.

Jatkavat opiskelijat palaavat opintojensa äärelle torstaina 10. elokuuta. Yhteensä Samiedussa on noin 2000 tutkinto-opiskelijaa.

Jaa artikkeli