23.05.2023

Savonlinnassa kehitetään uusia keinoja osaavan työvoiman hankkimiseksi muualta Suomesta ja ulkomailta

Ammattiopisto Samiedu koordinoi kehittämishanketta, joka tukee maahanmuuttotaustaisia työntekijöitä sijoittumisessa ja heitä vastaanottavia työyhteisöjä monikulttuurisuudessa. OTOS eli Osaavan työvoiman ja opiskelijoiden lisääminen Savonlinnan talousalueelle -hankkeessa rakennetaan verkostomainen toimintamalli työvoiman ja opiskelijoiden hankkimiseksi Savonlinnan alueelle Suomesta ja ulkomailta. Kehittämistyötä tehdään tiiviissä yhteistyössä työelämän, Savonlinnan kaupungin ja rekrytointikumppaneiden kanssa.

– Käytännössä pyrimme lisäämään paikallisten yritysten osaamista ja vetovoimaa, jotta osaajien työllistäminen, pitovoima ja monikulttuurisen työyhteisön johtaminen kehittyisivät. Tarkoitus on kehittää myös kansainvälisten osaajien työllistymiseen johtavia ammatillisia koulutuspolkuja, Samiedun asiakkuuspäällikkö ja hankkeen vastuuhenkilö Paula Muhonen kertoo.

Hanke tarjoaa maksuttomia koulutuksia sosiaali- ja terveysalan, ravintola- ja cateringalan, kiinteistö- ja puhdistuspalvelualan sekä kone- ja metalliteollisuuden aloille. Koulutukset auttavat työyhteisöjä ja muualta tulevia työntekijöitä pääsemään alkuun kulttuuri- ja kielitietoisten työyhteisöjen luomisessa. Koulutukset alkavat syksyllä 2023 ja ne jakautuvat kahteen kokonaisuuteen: Osaajaksi työelämään, joka on suunnattu muualta tulleille työntekijöille, sekä Monikulttuurinen työyhteisö, joka tarjoaa kursseja kaikille monikulttuuristen työyhteisöjen edustajille.

– Onnistunut sopeutuminen työyhteisöön vaatii työtä sekä työntekijältä että muulta työyhteisöltä. Monikulttuurisen työyhteisön tukeminen esimerkiksi kulttuurintuntemuksen ja selkokielisyyden kautta auttaa sitouttamaan muualta tulevia työntekijöitä alueen yrityksiin, Muhonen sanoo.

Ulkomailta tuleville osaajille ja opiskelijoille rakennetaan koulutuspolkuja, jotka täydentävät yritysten tarvitsemaa osaamista sekä johtavat työllistymiseen. Koulutukset räätälöidään työelämän tarpeisiin yhdessä yritysten kanssa. Kehitystyön toimenpiteitä toteutetaan noin kymmenessä yrityksessä Savonlinnan alueella.

Infotilaisuuksia kiinnostuneille yrityksille

Kesäkuussa toteutetaan hankkeen jäsenkuntakiertue, joka järjestetään aamiais- ja päiväkahvitilaisuuksina. Tilaisuuksissa pureudutaan tarkemmin kehittämistyön toimiin, kuten syksyllä järjestettäviin koulutuksiin ja niihin hakeutumiseen.

Tilaisuudet järjestetään Sulkavalla 1.6., Parikkalassa 13.6., Kiteellä 13.6., Enonkoskella 15.6., Savonlinnassa 15.6. ja Rantasalmella 16.6. Tilaisuuksiin tulee ilmoittautua etukäteen. Lisätietoa jäsenkiertueen tilaisuuksista osoitteessa samiedu.fi/otos.

Osaavan työvoiman ja opiskelijoiden lisääminen Savonlinnan talousalueelle -hanke on saanut Alueelliset innovaatiot ja kokeilut -määrärahan (AIKO) ja rahoituslähteinä on Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) sekä Etelä-Savon maakuntaliitto. Hankkeen kokonaisbudjetti on 100 924 euroa ja toiminta-aika on 1.1.2023 – 31.3.2024.

Jaa artikkeli