Taitaja 2021 -ammattitaitokilpailut järjestetään poikkeusjärjestelyin

Taitaja-tapahtuma on Suomen suurin vuosittain järjestettävä ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa kilpaillaan alle 22-vuotiaiden ammattitaidon Suomen mestaruuksista 46 kilpailulajissa. Lajeista viisi on ikärajattomia, joka mahdollistaa myös yli 22 -vuotiaiden opiskelijoiden osallistumisen Taitaja-tapahtumaan. Yksi ikärajattomista lajeista on huonekalupuuseppälaji, jossa Ammattiopisto Samiedustakin on kilpailija mukana. Vuoden 2021 Taitaja-semifinaaleihin ilmoittautui yhteensä 1520 ammatillista opiskelijaa ympäri Suomen.

Vuoden 2021 tapahtuma joudutaan järjestämään poikkeusjärjestelyin. Korona-tilanne ja alueelliset rajoitukset ovat vaikuttaneet kisajärjestelyihin niin, että semifinaalit järjestetään kunkin opiskelijan omassa oppilaitoksessa 1.-5.2.21. Poikkeustilanteessa opiskelijoiden ei tarvitse matkustaa oman opiskelupaikkakuntansa ulkopuolelle. Taitaja-semifinaalit järjestetään opiskelijan omassa oppilaitoksessa helmikuun ensimmäisen viikon aikana.

Ammattiopisto Samiedusta Oulussa toukokuussa järjestettäviin finaaleihin tähtää 10 opiskelijaa eri aloilta. Eniten kilpailut kiinnostivat sähköalan opiskelijoita, josta semifinaaliin on ilmoittautunut kolme opiskelijaa. Lisäksi finaalipaikkaa lähdetään tavoittelemaan kauneudenhoidon, kuljetus-logistiikan, metsäkoneen käytön ja huonekalupuusepän lajeissa.

Kilpailutehtävät on johdettu kunkin tutkinnon ammattitaitovaatimuksista ja niiden arviointi pohjautuu valtakunnallisten perusteiden kiitettävän tason osaamisvaatimuksiin sekä työelämän asettamiin vaatimuksiin nuorelle työntekijälle. Kilpailutehtävät on pyritty laatimaan siten, että ne muistuttaisivat mahdollisimman paljon alan todellisia työtehtäviä.  Kilpailun arvioinnissa kiinnitetään huomiota turvalliseen työskentelyyn ja työohjeiden noudattamiseen sekä näiden lisäksi oikeisiin työmenetelmiin, piirustusten lukutaitoon, materiaali- ja kustannustietouteen sekä yhteistyökykyyn ja asiakaspalvelutaitoihin.

Opiskelijat ja henkilökunta eivät voi tänä vuonna tulla kannustamaan ja seuraamaan kisoja paikan päälle, joten välitämme videoita semifinaalin kisatunnelmista Samiedun somessa kaikille kiinnostuneille.

Lisätietoja Taitaja2020 –kilpailusta