24.05.2024

Taitaja2024-finalistimme Eetu Leppänen nappasi kuljetuslogistiikan SM-hopeamitalin

Samiedussa yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi 31.5. valmistuva Eetu Leppänen taituroi SM-hopealle Kuopiossa 20.–23.5. järjestetyssä Taitaja2024-tapahtumassa.

Taitajassa yli 400 ammatillista opiskelijaa kisasi ammattitaidon suomenmestaruuksista, ja paikalla oli myös kansainvälisiä kilpailijoita 37 eri maasta harjoittelemassa Taitajassa Lyonissa syyskuussa järjestettäviin WorldSkills-kisoihin. Suurtapahtuman yleisö sai seurata ammatillisen osaamisen taidonnäytteitä sekä Kuopio-hallissa että Savon ammattiopiston Savilahden kampuksella.

Eetu suuntasi kilpailuun ennakkoluulottomasti ja odottavaisin mielin.

– Lähdin kisaan myönteisillä fiiliksillä ja odotin, että pääsen näkemään uutuuksia. Täällä on tosiaankin päästy kokeilemaan erilaisia uusia laitteita. Käsittelytehtävän vaihtolava-auto oli minulle uusi tuttavuus, enkä ollut aiemmin ajanut myöskään pyöräkuormaajaa, jonka lastasin ja sidoin lavetille. Myös taloudellisen ajon reitti Volvon täyssähköpuolikkaalla oli myönteinen kokemus.

Kisamenestys yllätti Eetun iloisesti. Nuori taituri kannustaa opiskelijoita tarttumaan Taitaja-haasteeseen.

– Palkintosija oli mukava ja täydellinen yllätys. En osannut odottaa pärjääväni näin hyvin. Taitaja oli huikea tapahtuma, johon kannattaa pyrkiä. Sain uusia kokemuksia ja pääsin jakamaan ajatuksia oman alan ihmisten kanssa.

Eetun kisavalmentaja ja logistiikan opettaja Jari Ikonen osasi odottaa hyvää menestystä nähtyään Eetun vahvoja suorituksia.

– Olen todella iloinen Eetun menestyksestä, joka motivoi niin opiskelijoitakin kuin meitä opettajia. Sijoitus osoittaa, että meillä tehdään yhteisvoimin tarkoituksenmukaista työtä ammattiosaamisen eteen.

Ikosen mukaan Taitaja-kilpailutehtävissä koulutusalan tehtäväkenttä on hallittava laaja-alaisesti, ja opiskelijan aktiivisuus ja yhteistyökyky korostuvat.

– Taitajassa tavoitteenamme ei silti ole hyvä sijoitus, vaan se, että ollaan mukana mukavassa tapahtumassa, nähdään kalustoa, tavataan alan toimijoita ja tehdään yhteistyötä. Samiedulta kisassa oli mukana hyväntuulinen porukka, mikä on kaikkein tärkeintä.

Eetu on ollut kuljetusalan töissä opintoihin liittyvästä työelämäjaksosta lähtien. Seuraavaksi hän suuntaa armeijan harmaisiin.

Samiedu mukana Taitaja-finaalissa kolmen ammattiosaajan voimin

Myös finalistit Tiia Tolvanen ja Sofia Vihavainen kantoivat Samiedun värejä upeasti ja ammattiylpeydellä. Liiketoiminnan perustutkintoa opiskeleva Tiia sijoittui 5. sijalle asiakaspalvelun ja myynnin lajissa. Ravintola- ja cateringalan perustutkintoa opiskeleva Sofia sijoittui 7. sijalle tarjoilijan lajissa.

Tiian kisapäiviin kuului monipuolisia asiakaspalvelun ja myynnin ammattitehtäviä.

– Esillepanotehtävässä sommittelimme valmistujaisjuhlaan kaksisivuisen pöydän yhdestä pakollisesta tuotepaketista ja vapaavalintaisista lisätuotteista. Prismassa esittelimme Kerää ja skannaa -palvelua ja myimme Polarin hyvinvointi- ja fitnesskelloa suomeksi ja englanniksi.

Tiia kertoo myös ryhmätehtävästä, jossa mietittiin digitaalisen hyppynarulaitteen myyntivaltteja ja laadittiin PowerPoint-esitys ideoista, joilla Fantasia Worksin palveluita ja tuotteita voitaisiin markkinoida Suomessa. Tiia esitteli nämä ideat myyntipuheessaan, ja kilpailutehtävänä oli myös Kerää ja skannaa -palvelun palautteiden kokoaminen ja lähettäminen Prisman johdolle.

Sofia pääsi baari- ja ravintolataitojen ytimeen tarjoilijan lajissa kilpaillessaan.

– Baaritehtävässä valmistin kaksi pitkää juomaa ja yhden lyhyen ravistettavan juoman. Kahvilatehtävässä palvelin asiakkaita ja esittelin tuotteita työkavereina muiden kilpailijoiden kanssa. Fine dining -tehtävässä toimin tarjoilijana viidelle asiakkaalle. Annostelin keiton apupöydältä ja esittelin viinit. Pääruoaksi oli vasikkaa vatitarjoiluna, ja jälkiruoaksi pääsimme liekittämään mansikoita.

Ylpeitä jokaisesta finalistista

Samiedun Taitaja-joukkueenjohtaja ja tiimipäällikkö Laura Tynkkynen iloitsee koko joukkueen motivaatiosta ja hyvästä yhteishengestä.

– Opiskelijamme osoittivat vahvaa sitoutuneisuutta kisoihin. Heistä nivoutui tiivis joukkue, jossa jokainen tsemppasi ja tuki toisiaan. Kisatilanteet olivat jännittäviä, mutta jokainen teki erinomaista työtä ja heistä näkyi, kuinka he kasvoivat kisojen edetessä. Olemme heistä kaikista erittäin ylpeitä, Tynkkynen sanoo koko valmentajatiimin puolesta. 

Samiedun lehtori Jari Ikonen, opettaja Hanna Kurunsaari ja taitovalmentaja Anita Muje luotsasivat finalisteja kilpailupäivien tiiviissä tunnelmassa. Jokainen kisavalmentaja eläytyi finalistien jännittäviin hetkiin samoin miettein.

– Tehtävät sujuivat hyvin, ja ilmassa oli innostusta, jännitystä ja odottavaista mieltä. Taitajassa kilpailijat kannustavat toinen toisiaan ja yhteistyötä tehdään monin tavoin. Opettajana on hienoa olla mukana tsemppaamassa opiskelijoita kisapäivien tehtäviin. Voimme olla ylpeitä jokaisesta finalististamme, iloitsee Kurunsaari.

Jaa artikkeli