Aikuisopiskelu on hyvä keino toteuttaa unelmiaan – Heidi Parjanen opiskelee sisustusalan ammattilaiseksi

Mikä saa aikuisen ja hyvässä ammatissa toimivan ihmisen siirtymään takaisin koulunpenkille? Yksi syy on ainakin halu tehdä jotain uutta ja erilaista.

Tämä oli myös savonlinnalaisen Heidi Parjasen ajatus, kun hän aloitti Samiedussa sisustusalan opinnot viime syksynä. Vuonna 2003 sairaanhoitajaksi valmistunut ja viimeiset vuodet leikkaus- ja päiväkirurgian osastolla työskennellyt nainen naurahtaa, että myös 40 vuoden iän rajapyykin saavuttamisella saattoi olla asian kanssa jotain tekemistä.

– Ehkä koin jonkinlaista positiivista ikäkriisiä. Elämä oli pitkään pyörinyt työn ja neljän lapsen ympärillä. Ajattelin, että olisi koko perheelle antoisaa, jos lähden opiskelemaan uutta.

Ihan tyhjästä Parjanen ei valinnut koulutusalaa. Hän sanoo olleensa kiinnostunut sisustamiseen liittyvistä asioista pienestä pitäen. Alakoulun kuvaamataidon pohjapiirustustehtävästä hän innostui sen verran, että tutki asiaa jopa talokirjoista. Myöhemmin sisustamisesta tuli hänelle tärkeä harrastus.

– Kiinnitän luontaisesti huomiota sisustukseen liittyviin asioihin. Olen auttanut ystäviä ja tuttuja heidän sisustuspulmissaan.

Ei siis ihme, että Parjanen oli innoissaan nähdessään vuoden 2020 keväällä netissä Samiedun mainoksen, jossa kerrottiin uudesta sisustajan ammattiin johtavasta taideteollisuusalan ammattitutkinnosta.

– Aamukahvia juodessa selasin sosiaalista mediaa, ja siinä se pitkään haaveilemani koulutuskokonaisuus oli ja vieläpä monimuotototeutuksena. Kun mieskin oli sitä mieltä, että antaa mennä vaan, niin päätös oli helppo.

Opiskelumotivaatio kohdallaan

Lähinnä verkossa tapahtuva monimuoto-opiskelu sopii Parjasen mukaan erittäin hyvin aikuisopiskelijalle. Hän arvioi, että iästä ja kokemuksesta on hyötyä muun muassa opintojen organisoinnissa.

– Käytän tehokkaasti sen ajan, jonka lapset ovat koulussa ja hoidossa. Yleensäkin aikuisena asenne ja motivaatio opiskeluun on toinen kuin ihan nuorena.

Parjanen toteaa arvostavansa lisäksi sitä, että opinnot voi suorittaa omaan tahtiin. Kärsivällisyyttä on kuitenkin tarvittu, sillä kertaus on opintojen äiti sisustuspuolellakin.

– Sisustussuunnittelussa on tietyt rutiinit, jotka opitaan vain toistojen kautta. Myös suunnitteluohjelmien oppiminen on haastanut minut välillä ihan kunnolla.

Korona siirsi opinnot loppusyksystä kokonaan verkkoon. Parjanen korostaa, että opiskelu ja etätehtävien tekeminen onnistuu hienosti Teamsin välityksellä. Samoin opettaja on käytettävissä verkon kautta koko ajan. Mitä opintojen sisältöön tulee, se on pelkästään lisännyt Parjasen kiinnostusta alaan.

– Opiskelutehtävät ovat käytännönläheisiä. Lisäksi olen päässyt opintojen alusta saakka mukaan suunnittelemaan oikeita kohteita.

Parjanen arvioi valmistuvansa noin vuoden päästä. Määrätietoinen nainen on kuitenkin jo aloittelemassa kevytyrittäjyyttä.

– Olemalla aktiivinen ja hakeutumalla opintojen tiimoilta eri projekteihin, olen jo tässä vaiheessa luonut useitakin asiakaskontakteja.


Tutustu taideteollisuusalan ammattitutkintoon.