Lasten syntymät muuttivat Jannen elämänarvoja

Janne Laitinen myöntää auliisti olevansa perhekeskeinen mies. Hänen perheeseensä kuuluvat vaimo sekä 6- ja 8-vuotiaat pojat.

– Ensimmäisen pojan syntymä muutti elämänarvojani kertaheitolla. Perheen täydentyminen toisella pojalla vahvisti sitä, että seuraavat vuodet tulevat kulumaan lasten ehdoilla. Tänä päivänä elämäni on melko keski-ikäistä mutta todella onnellista: stereotyyppisesti se sisältää kahden lapsen ja vaimon lisäksi koiran ja omakotitalon, 35-vuotias mies naurahtaa.

Janne sanoo, että koronapandemia korosti perheen merkitystä entisestään. Se toi mukanaan myös uuden yhteisen harrastuksen. Kun pandemian alussa kokoontumisia rajoitettiin tiukasti, hän osti henkireiäksi 50 hevosvoiman moottorilla varustetun tuulilasiveneen.

– Hankinta on osoittautunut onnistuneeksi. Poikien kanssa olemme käyneet vesiretkillä ja kalassa. Minulla ei ole ollut aiemmin venettä ja on sanottava, että vesiltä käsin katsottuna seudun upeus on avautunut uudella tavalla.

Rantasalmella syntynyt ja vuodesta 2010 lähtien Savonlinnassa asunut Janne kertoo, että ennen perheen perustamista hän harkitsi muualle muuttamista. Lapsiarki on kuitenkin osoittanut, että pieni kaupunki tarjoaa hyvät puitteet elämiselle.

– Täällä on kaikki, mitä perhe tarvitsee: työtä, toimiva terveydenhuolto, koulut ja harrastusmahdollisuuksia. Myös ympäröivä järviluonto on minulle tärkeää hyvinvoinnin kannalta.

Autotallissa on kolme jopoa

Mitä harrastuksiin tulee, Janne toteaa olevansa enemmän joukkue- kuin yksilölajien ystävä. Lapsena ja nuorena hän pelasi jalkapalloa, sulkapalloa, salibandya ja jääkiekkoa.

– Näistä salibandy on pysynyt mukanani näihin päiviin saakka. Lisäksi tämä kesä on jo kuudes peräkkäinen, kun pelaan pesäpalloa. Sen sijaan edes korona-aika ei saanut minua innostumaan esimerkiksi juoksemisesta.

Jannen muita nuoruudesta aikuisuuteen säilyneitä kiinnostuksen kohteita ovat tietotekniikka ja autojen laittaminen sekä huoltaminen. Hänellä on ollut peräti toistakymmentä BMW-merkkistä autoa, joiden tiimoilta hän on käynyt vuosien varrella myös erilaisissa tapahtumissa.

– Tietoteknistä kiinnostustani ja osaamistani olen hyödyntänyt myös autojen diagnosoinnissa ja erilaisissa ohjelmoinneissa.

Autojen korjaaminen on jäämässä taka-alalle, sillä Janne osti hiljattain lähes uuden sähköauton. Onneksi taloudessa riittää vielä kaksipyöräisiä korjattavia.

– Vaikka en juurikaan aja polkupyörällä, minulla on viisi polkupyörää: fatbike ja hybridi katumaastopyörä sekä kolme 60–70-luvulta peräisin olevaa jopoa. Nykyisin huollan lähinnä lasteni pyöriä. Lapset ovat siinä touhussa hyvänä apuna.

Omat vahvuudet käyttöön

Janne uskoi saavansa autoilun parista myös ammatin, sillä hänen isänsä omisti taksifirman ja isän puolen suvussa on paljon alan ammattilaisia. Opiskeltuaan lukion jälkeen Ammattiopisto Samiedussa liiketalouden perustutkinnon hän työskenteli kymmenen kuukautta autokoulun sihteerinä.

– Totesin, että ala ei ole minua varten. Jatkoin liiketalouden opintoja silloisessa Mikkelin ammattikorkeakoulussa. Ajatukseni oli hakeutua opintojen päätyttyä töihin johonkin pankkiin.

Janne valmistui talouspuolen tradenomiksi vuonna 2014. Hän ei kuitenkaan lähtenyt luomaan uraa pankkimaailmassa, vaan työpaikka löytyi Savonlinnan teatterista myynnin ja markkinoinnin tehtävissä.

– Teatteri oli monin tavoin innostava ja ainutlaatuinen työympäristö, mutta vähitellen minulle tuli tunne, että on aika ottaa käyttöön omat luontaiset vahvuudet. Lopetin työt kuuden vuoden työrupeaman jälkeen ja aloitin vuoden 2021 keväällä Samiedussa tieto- ja viestintätekniikan ammattitutkinnon opiskelun oppisopimuksella. Valmistuin tämän vuoden kesäkuussa.

Tällä hetkellä Janne tekee töitä Samiedun tietohallinnossa. Hän sanoo nauttivansa uudesta elämänvaiheestaan täysillä.

– Koen olevani sosiaalinen. Minulle on tärkeää, että voin kohdata ja auttaa työssäni muita ihmisiä.