NY-yritys vahvisti Rikun luottamusta omaan yritysideaan

Samiedussa veneenrakennusalan perustutkintoa suorittavaa Riku Venäläistä ei tarvitse houkutella perustelemaan, miksi yrittäjyyttä kannattaa kokeilla jo opiskeluaikana. Syistä vähäisin ei ole se, että Samiedussa opiskelijat voivat halutessaan osallistua Vuosi Yrittäjänä -ohjelmaan ja perustaa sen puitteissa oman Nuori Yrittäjä -yrityksen.

– Sain tietää ohjelmasta opettajaltani ja kiinnostuin heti ideasta, joka on opiskelijalle täysin riskitön. Sekin motivoi, että NY-yrittäjänä voi tienata opintojen ohella selvää rahaa.

Opettajan innoittamana Riku perusti Saimaan VeneFix NY -nimisen yrityksen toukokuun lopussa. Koska Riku opiskelee puualaa ja on kiinnostunut erityisesti veneiden korjauksesta, oli hänen NY-yrityksensä palvelukonseptikin selvä: yritys tarjoaa veneiden korjaamiseen liittyviä palveluja.

– Teen veneisiin korjauksia, remontteja ja laiteasennuksia. Varsinaista veneenrakentamista en tee, koska se vaatisi erilliset tilat.

Opintojen kautta uusi ura

Se, miksi yrittäjyys ja erityisesti veneala kiinnostavat Rikua, on monen sattuman summa.

 – Olen ajanut isän taksiyrityksessä taksia jo yksitoista vuotta. Isä on kysynyt haluani jatkaa taksiyritystä, mutta halusin kokeilla jotain muuta tehtyäni pitkään istumatyötä. Koska kalastusharrastuksen myötä myös veneet ovat aina kiinnostaneet minua, kysyin Samiedusta mahdollisuutta opiskella alaa enemmän.

Riku aloitti opiskelun Samiedussa vuoden 2020 alussa. Hän antaa kiitosta oppilaitokselle, joka on huomioinut hänen kiinnostuksensa veneiden korjaukseen ja yrittämiseen.

– Yksi isoimmista koulussa tekemistäni projekteista on Kruunupuiston ponttonialuksen kunnostaminen. Projekti kesti vuoden.

Myös Rikun työharjoittelupaikat ovat liittyneet veneisiin. Ensimmäisen työharjoittelun hän teki Suvi-veneet oy:lle ja toisen VS-Marin oy:lle.

– Työharjoittelupaikkojen kautta olen saanut myös yritykselleni töitä ja rakennettua tärkeitä verkostoja jatkoakin ajatellen. Nyt tuntuu siltä, että olen löytänyt oman alani.

NY-yrityksessä yrittämistä voi kokeilla turvallisesti

Riku sanoo, että Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa kannattaa kokeilla koulutusalasta riippumatta. Hän muistuttaa, että NY-yrityksessä yrittäjänä olemista ja omaa liikeideaa voi testata matalla kynnyksellä ja turvallisesti, koska taustalla on koulun tuki.

– NY-yrityksessä tehdään lähes kaikki samoin kuin oikeassa yrityksessä laskutuksesta, markkinointiin ja kirjanpitoon. Itse vähän pelkäsin yrittämiseen kuuluvaa paperihomman määrää, mutta sitä ei olekaan niin paljon kuin luulin.

Positiivinen yllätys on Rikulle ollut sekin, että NY-yritys lähti hyvin käyntiin ja varsinkin kesällä oli mukavasti töitä.

– On iso etu, että olen voinut ostaa yritystoiminnasta saaduilla tuloilla työvälineitä yritykselleni. Vinkiksi muillekin opiskelijoille, että kun NY-yritys lopetetaan opiskelujen päättyessä, voi tilillä olla mukava pesämuna sitä oikeaa yritystä varten.

Tavoitteena oikean yrityksen perustaminen

Riku sanoo, että hyvät kokemukset työharjoitteluista ja NY-yrityksen pyörittäminen ovat lisänneet luottamusta siihen, että hän voi pärjätä yrittäjänä valmistumisen jälkeen.

– Valmistun vuoden vaihteessa, ja ajatuksenani on perustaa oikea venekorjaus- ja huoltoyritys. Lisäksi minulla on muitakin yritykseen liittyviä ideoita, kuten venetaksi ja erilaiset teemaristeilyt. Samoin taksiyrittäjyys kuuluu tulevaisuuden suunnitelmiini.

Riku sanookin pitävänsä työelämässä vaihtelusta. Yrittäjänä ja oman itsensä pomona siihen on hyvät mahdollisuudet.

– On hienoa, että harrastuksesta tulee minulle ammatti ja voin perustaa sen pohjalle jopa yrityksen. Uskon, että pärjään, ja ainahan voi kysyä neuvoja muilta!