Samiedu tukee tiellä kohti unelma-ammattia – Roosa Parvinen haluaa valmistua nopeasti parturi-kampaajaksi

Parikkalalainen Roosa Parvinen, 21, on täynnä intoa kertoessaan Ammattiopisto Samiedussa viime vuoden elokuussa alkaneista parturi-kampaajan opinnoistaan.

– Hain lukion jälkeen kaksi kertaa yliopistoon mutta sitten oivalsin, että se ei ole kuitenkaan se minun juttuni. Itse asiassa olin aina halunnut parturi-kampaajaksi, joten päätin hakea opiskelemaan alaa Samieduun, joka sijaitsee suht lähellä kotipaikkaani.

Nuoren naisen opiskelumotivaatio on kohdallaan, sillä maaliskuun lähetessä loppuaan hänellä on kasassa jo 45 osaamispistettä, johon sisältyy muun muassa parturityön näytöt. Roosa sanookin haluavansa testata, mihin omat rahkeet parhaimmillaan riittävät.

– Pyrin valmistumaan niin nopeasti kuin mahdollista ja katson, mihin kykenen ja miten lyhyessä ajassa pystyn oppimaan kaiken vaadittavan.

Roosa on tyytyväinen, että Samiedu mahdollistaa opintojen suorittamisen yksilölliseen tahtiin.

– Olin varautunut 2–3 vuoden opintoihin ja yllätyin siitä, että opinnot voi suorittaa nopeampaankin tahtiin. Tässä tulee esille HOKSaamisen eli opintojen henkilökohtaistamisen edut.

Korona on tuonut Roosankin opintoihin lisämausteensa, mutta toistaiseksi opinnot ovat edenneet suunnitellusti. Hän sanoo, että Samiedun opettajat ovat olleet kannustavia ja apua on aina tarjolla.

– Minulle ei missään vaiheessa ole tullut tunnetta, että olisin jäänyt yksin asioiden kanssa.

Monipuoliset harjoittelupaikat kehittävät ammattitaitoa

Roosa arvostaa opintojensa käytännönläheisyyttä. Jokaisen uuden kurssin alussa käydään läpi teoriaa, jota lähdetään nopeasti soveltamaan käytäntöön ensin koulussa ja sitten työelämässä. Ensimmäisen työssäoppimisjakson Roosa suoritti syyslukukaudella parikkalalaisessa Salon Pirre -nimisessä parturi-kampaamossa.

Haastatteluhetkellä maaliskuun lopulla Roosa on juuri lopettelemassa toista työssäoppimisjaksoaan Joensuussa sijaitsevassa parturiliike M Roomissa. Myös huhtikuussa alkavan oppisopimuskoulutusjakson hän suorittaa joensuulaisessa miesten hiustenleikkuisiin erikoistuneessa Barber Cavessa, johon toki naisetkin ovat tervetulleita. Syitä, miksi Roosa on hakeutunut harjoitteluun nimenomaan parturiliikkeisiin, on useita

– Tykkään tehdä miesten partoja ja hiustenleikkauksia. Lisäksi miehet ovat rentoja asiakkaita ja antavat usein vapaat kädet, jolloin pääsen käyttämään enemmän luovuuttani.

Roosa on tyytyväinen siihen, että hän on löytänyt monipuolisia harjoittelupaikkoja. Hän pitää sitä tärkeänä oppimisen kannalta ja muistuttaa, että niin monta on tekotapaa kuin on tekijääkin.

– Samoin haluan kokemusta erilaisista asiakaskunnista. Minusta on hyvä mennä välillä mukavuusalueensa ulkopuolelle, koska sen myötä se ammattitaitokin parhaiten kehittyy.

Mitä harjoittelupaikkoihin tulee, Roosan mukaan niiden suhteen on oltava itse aktiivinen.

– Harjoittelupaikkoja löytyy, kun on oma-aloitteinen ja osoittaa yrittäjälle jo osaavansa asioita ja on motivoitunut oppimaan lisää.

Myös tulevaisuudensuunnitelmat ovat määrätietoisella Roosalla selvillä. Hän uskoo valmistuvansa tämän vuoden joulukuussa.

– Ehdottomasti olen matkalla kohti unelma-ammattiani. Yksi haaveistani on aloitella töitä esimerkiksi kevytyrittäjänä.


Tutustu hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkintoon.