Pääkaupunkiseudulla asuva Heidi Salovaara opiskeli merkonomiksi verkossa

Pääkaupunkiseutulaisen Heidi Salovaaran tarina vahvistaa, että verkossa toteutettu tutkintokoulutus on kysytty vaihtoehto joustavaa koulutusmuotoa tarvitseville. Perhevapaalla ollut Heidi etsi netistä oppilaitoksia, jotka tarjosivat liiketoiminnan perustutkintoa verkossa. Yksi sellainen löytyi: Ammattiopisto Samiedu oli ottanut merkonomin verkkokoulutuksen juuri sopivasti syksyn koulutustarjontaansa.

– Olin iloisesti yllättynyt, kun Samiedussa oli vielä kesällä auki haku liiketoiminnan perustutkintoon. Haastattelutkin opintoihin järjestettiin jo heinäkuussa.

Heidi tuli valituksi ja samoihin aikoihin hän palasi perhevapaalta täysipäiväiseen työhön. Nuori nainen sanookin, että mahdollisuus suorittaa koko tutkinto verkossa oli hänelle tärkein kriteeri oppilaitosta valittaessa.

– Pienten lasten äitinä ja työssä käyvänä verkko-opiskelu oli minulle ainoa järkevä tapa opiskella.

Syy, miksi Heidi halusi opiskella nimenomaan liiketoimintaa, liittyy hänen nykyiseen työhönsä. Asiakaspalvelutehtävissä julkisella sektorilla työskentelevälle Heidille oli tärkeää saada muodollinen pätevyys. Heidillä on taustalla yo-tutkinto. Lisäksi hän on suorittanut ammattikorkeakoulussa tradenomiopintoja.

– Minulla alkaa olla kuitenkin sen verran ikää, että halusin saada tehtyä nopeasti tutkinnon alalta, jolta minulla on jo työkokemusta.

Aiempi osaaminen nopeutti opintoja huomattavasti

Heidi on Samiedun ensimmäinen merkonomiksi verkossa -koulutuksesta valmistunut opiskelija.

– Sain hyväksi luettua lähes kaikki pakolliset tutkinnon osat aikaisempien opintojen ja pitkän työkokemuksen perusteella. Myös työpaikalla tehtävät näytöt soviteltiin niin, että pystyin osoittamaan vaaditun osaamisen työssäni.

Valinnaisista tutkinnon osista Heidi suoritti asiakkuuksien hoitamisen, huippuosaajana toimimisen ja yritystoiminnan suunnittelun opintokokonaisuudet.

– Kaksi ensimmäistä valitsin työni perusteella. Yritystoiminnan suunnittelu puolestaan kiinnosti minua henkilökohtaisesti.

Mitä opintojen sisältöihin tulee, ne vastasivat Heidin mukaan odotuksia. Hän kehuu verkko-opettajia erittäin osaaviksi ja innostaviksi.

– Esimerkiksi yritystoiminnan suunnittelun opetuksessa oli mukana työelämän asiantuntija. Myös opettaja osasi kertoa aiheesta oman kokemuksen perusteella.

Opintojen joustavuus yllätti positiivisesti

Heidi kiittelee verkko-opintojen järjestelyjä toimiviksi. Opiskeluvälineiksi riittivät älypuhelin, tietokone ja kuulokkeet.

– Osan tehtävistä pystyi tekemään älypuhelimella ja osassa tarvittiin tietokonetta. Luennot oli äänitettyjä, joten niitä voi kuunnella itselle sopivimpina aikoina. Ainoastaan yksi kurssi oli livenä, ja senkin ajankohdan sai sovittua joustavasti opettajan kanssa.

Tärkein opintojen etenemistä edistävä asia olikin Heidin mukaan nimenomaan joustavuus. Erityisen hyvänä systeeminä hän pitää Samiedussa käytössä olevaa sähköistä kalenteria, joka helpottaa yhteyden pitämistä henkilökuntaan. Heidi sanoo, että ylipäätään opinto-ohjaajat, HOKS-ohjaaja ja opettajat olivat helposti tavoitettavissa.

– Kaikkiin kysymyksiini vastattiin viivyttelemättä. Samoin arvioinnit kursseista sain nopeasti. Sekin oli hienoa, että yhteistyö työnantajani ja oppilaitoksen kanssa sujui jouheasti, ja muun muassa näytöt voitiin järjestää etänä.

Merkonomiksi valmistunut nainen kertoo saaneensa opinnoista motivaatiota jatkaa kesken jääneitä tradenomiopintoja jossakin vaiheessa.

– Opiskelu oli todella mielekästä puuhaa ja toi paljon lisäarvoa työhöni. Kannustan muitakin opiskelemaan alaa, josta on hyötyä monessa työssä. Se on vain muistettava, että verkko-opiskelussa tarvitaan motivaatiota ja itseohjautuvaa työskentelytapaa.