Teatteritekniikan opiskelijamme Marina hoitaa Nabucco-oopperan tarpeistoa unelmiensa kesätyössä
Kun mahtavista kuorokohtauksistaan tunnettu Nabucco valloittaa tänä oopperakesänä ensimmäistä kertaa Olavinlinnan yleisön, kulissien taustajoukoissa häärii Marina Pozern, 19. Samiedussa taideteollisuusalan perustutkintoa opiskeleva Marina sai kesätyöpaikan Savonlinnan Oopperajuhlien tarpeistonhoitajana 500–700 kesäajan työntekijän joukossa. Valoisa ja energinen Marina on ikionnellinen toimenkuvastaan ja työtiimistään.
– Jo tutkinnon alkuvaiheessa teatteritekniikan opettajani tarjosivat minulle mahdollisuutta työharjoitteluun Savonlinnan Oopperajuhlilla. Saan tehdä töitä tarpeistossa kahden kuukauden ajan. Täällä tutustun monenlaisiin ammattilaisiin eri puolilta maailmaa. Kaikki ovat ystävällisiä ja ihania ihmisiä.
Tarpeistonhoitaja korjaa, paikkaa ja liimaa kulissien takana
Kesätyö kansainvälisesti tunnetuimmassa suomalaisessa kulttuuritapahtumassa kiehtoo ja motivoi alan opiskelijaa. Oman viehätyksensä tuovat jo työpisteet 1475 vuonna rakennetun Olavinlinnan kivimuurien sisällä. Tarpeistonhoitaja kulkee kapeissa portaikoissa ja sujahtaa välillä kulkuaukosta, jota sisäpiireissä kutsutaan ”lohikäärmeen luolaksi”.
– Työni on todella mielenkiintoista: korjaan ja huollan tarpeistoa. Jos jokin tarvike ei ole vielä valmiina, suunnittelen ja toteutan sille nopealla aikataululla vaihtoehdon.
Kesäkuussa Marina seuraa harjoituksia katsomossa ja on valmiina korjaamaan tarpeistoa harjoitusten tauolla. Kun koko produktion on kuullut ja nähnyt useita kertoja, ohjaajan näkemykset selkeytyvät. Esitysten alkaessa tarpeistonhoitaja siirtyy tekemään työtään lavan kulisseihin.
Savonlinnan Oopperajuhlien tuotantopäällikkö Jukka Pohjolaisen mukaan oopperan näyttämötekniikkaa tehdään kymmenien ja jopa satojen kesätyöntekijöiden työpanoksella. Mukana on paljon opiskelijoita, ja alan ammattilaiset vastaavat tietyistä valo- ja äänitekniikan töistä.
– Kesäajan näyttämötekniikkamme perustuu suurilta osin kesätyöntekijöihin. Ajatuksemme on se, että tarpeistoa valmistaneet pääsevät jatkamaan tarpeistonhoitajana. Näin opiskelija näkee, miksi tarpeisto on valmistettu ja voi seurata koko prosessin loppuun asti. Vaikkapa kävelykepin tekijä näkee täällä työssään, missä keppiä käytetään.
Lapsuuden ja nuoruuden taidekoulutausta ohjasi alan ammattiopintoihin
Neljä vuotta sitten Suomeen muuttanut Marina on kotoisin Lahdenpohjasta Venäjältä.
– Aloitin taidematkani 4-vuotiaana, kun ompelijana toimiva äitini vei minut Venäjällä kuvataidekouluun. Kävin sitä 11 vuotta. Se on tavoitteellinen koulu, ja sain sieltä vahvan pohjan nykyisiin opintoihini.
Marina aloitti teatteritekniikan artesaanin opinnot puoli vuotta sitten Samiedussa suoritettuaan ensin lukio-opinnot ja saatuaan valkolakin Kiteeltä. Taideteollisuusalan opinnot kehittävät esteettistä silmää, visuaalista hahmotuskykyä ja kädentaitoja. Perustutkinnon aikana tutustutaan erilaisiin materiaaleihin ja tekniikoihin, valmistetaan tarpeistoja oopperoihin ja teattereihin sekä tuotteita ja palveluita erityyppisille asiakkaille.
– Olin kuullut Samiedusta paljon hyvää. Ammattiopistossa opin ammatilliset perustiedot ja tekemään töitä käsin. Täällä on myös hyvät mahdollisuudet työharjoitteluun ja vaihtoon. Samiedussa kehitän omaa luovuuttani, saan paljon kokemusta ja parannan kielitaitoani. Unelmani on joko jatkaa opintoja yliopistossa tietopohjani laajentamiseksi tai päästä ammattiopintojen jälkeen mielenkiintoiseen työhön.
Luova vapaus innostaa
Samiedussa opiskelu kiinnostaa Marinaa myös siksi, että tietopohjaiset opinnot ja luova vapaus ovat tasapainossa.
– Samiedun opettajat antavat opiskelijoille vapautta. Teemme asiakastöitä kaikilta osin käsin ja meillä on suunnitteluvapaus. Venäjällä kaikki tehdään valmiiden ohjeiden mukaan, joten luovuutta ei voi hyödyntää samalla tavalla.
Marina harrastaa myös urheilua, sillä se on hänen mukaansa hyvää vastapainoa käsillä tekemiselle.
– Harrastan myös kaikkea sitä, mitä opiskelemme teatteritekniikassa – ompelusta maalaukseen. Pidän teatterista, baletista ja oopperasta. Motivaationi kasvaa myös siksi, että minun on maahanmuuttajana kehityttävä ammatillisesti ja muilta taidoiltani enemmän myös siksi, että kielitaitoni ei ole suomalaisen tasolla.
Taideteollisuusalan perustutkinnossa opiskeluun sisältyy asiakastöiden valmistusta. Estetiikan ja kulttuurin tuntemuksen lisäksi yrittäjyys on vahvasti mukana opinnoissa. Kuten Marinan kesätyö osoittaa, teatteritekniikan opiskelijat pääsevät osaksi aitoja, mielenkiintoisia projekteja jo opiskeluaikana, ja valmistuneet sijoittuvat monenlaisiin tehtäviin kulttuurialalle.