23.03.2022

Työvoimapulan vaivaamat sote-ala ja metalliala kiinnostivat yhteishaussa viime vuotta enemmän

Samieduun haki 22.3. päättyneessä perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa yhteensä 360 hakijaa, joista 185 oli merkinnyt Samiedun ensisijaiseksi hakutoiveekseen. Hakijoiden ja ensisijaisten hakijoiden määrät pysyivät kutakuinkin samalla tasolla kuin vuonna 2021.

Yhteishaussa Samieduun saattoi hakea 16 ammatilliseen perustutkintoon. Nuorten keskuudessa suosituimpia hakukohteita olivat edellisvuosien tapaan sähkö- ja automaatioala, ajoneuvoala sekä logistiikka-ala. Viime vuodesta suosiotaan nostivat työvoimapulan vaivaamat kone- ja tuotantotekniikka sekä sosiaali- ja terveysala (lähihoitaja) ja sote-alalla myös perustason ensihoidon osaamisala. Hakijamäärät laskivat hieman rakennus- ja pintakäsittelyaloilla sekä hius- ja kauneudenhoitoalalla.

– Hakijamäärät tuplaantuivat kone- ja tuotantotekniikassa sekä sosiaali- ja terveysalalla, mikä on tervetullut uutinen alueemme elinkeinoelämälle. Yhteishaku ei kuitenkaan ratkaise alojen työvoimapulaa, koska kyse on suhteellisen pienistä määristä nuorten ikäluokkien vähentyessä alueellamme, kuntayhtymän johtaja, rehtori Jukka Mustonen kertoo.

Haussa oli ensimmäistä kertaa tutkintokoulutukseen valmentava koulutus, TUVA, joka yhdistää perusopetuksen lisäopetuksen (kymppiluokka), lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen (LUVA) ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA) uudeksi, yhtenäiseksi koulutuskokonaisuudeksi 1.8.2022 alkaen. TUVA-koulutukseen hakeutui hieman enemmän opiskelijoita kuin viime vuonna VALMA-koulutukseen.

Jatkuva haku ja koulutukset verkossa tuovat opiskelijavolyymia

Yhteishaun lisäksi Samieduun voi hakeutua opiskelemaan jatkuvan haun kautta ympäri vuoden. Jatkuvassa haussa oppilaitokseen tuli viime vuonna yli 1300 eri ikäistä opiskelijaa. Jatkuvasta hausta on tullut päähakeutumiskanava ammatilliseen koulutukseen koko Suomessa.

– Haemme strategiamme mukaisesti verkossa tapahtuvilla koulutuksilla opiskelijavolyymia myös muualta Suomesta kompensoimaan nuorten vähenevää määrää alueellamme. Olemme onnistuneet tuplaamaan tutkinto-opiskelijamäärämme viimeisen kolmen vuoden aikana, Mustonen sanoo.

Tällä hetkellä Samiedun 2000 tutkinto-opiskelijasta 600-700 opiskelee työpaikoilla, 400 Savonlinnan kampuksilla ja vajaa tuhat monimuotoisesti verkkokampuksella.

Jaa artikkeli