10.11.2023

Urheiluakatemia teki Taisijan opintopolusta täydellisen

– Tiesin heti, kun aloitin opinnot Samiedussa, että valintani on oikea ja että tämä on mun juttu. Liiketoiminnan perustutkinnossa opiskellaan muun muassa asiakaspalvelua, josta tykkään todella paljon. Savonlinnan lyseon lukiosta puolestaan saan yleistietoa eri aihealueista, Ammattiopisto Samiedussa liiketoimintaa opiskeleva kaksoistutkinto-opiskelija Taisija Pozdniakova, 18, sanoo.

Taisijan ”mun jutun” tekee täydelliseksi se, että Samiedussa hän on voinut yhdistää opintoihinsa itselleen tärkeän asian, kilpakaraten. Samiedu kuuluu Etelä-Savon urheiluakatemian oppilaitosverkostoon, jossa mukana olevat koulut tarjoavat opiskelijoilleen mahdollisuuden tavoitteelliseen urheiluvalmennukseen. Samiedussa opinnot syksyllä 2021 aloittanut Taisija haki urheiluakatemiaan toisen opiskeluvuotensa alussa, jolloin hänen opintojensa painopiste siirtyi lukio-opintoihin. Samiedu tekee yhteistyötä Savonlinnan lyseon lukion kanssa, joka vastaa urheiluakatemian toiminnasta

– Otin yhteyttä urheiluakatemian koordinaattoriin ja kerroin, että haluaisin tulla treenaamaan muiden urheilijaopiskelijoiden kanssa, Taisija kertoo.

Karatessa maajoukkuetasolla kilpaileva Taisija hyväksyttiin mukaan, ja hänen lukujärjestyksensä täydentyi urheiluakatemian treeneillä.

– Otin kaikkiin kuuteen lukiojaksoon maksimimäärän eli kuusi viikkotuntia valmennusta. Maanantai-iltapäivisin treenasimme lyseolla ja tiistai- ja torstaiaamuisin vaihtelevasti joko ulkona, kuntosalilla tai lyseolla.

Taisija harmittelee, että tänä syksynä hän ei ole voinut osallistua vielä treeneihin, koska sairastui heti koulun alettua keuhkokuumeeseen.

– Treenit jatkuvat täysillä marraskuussa, jolloin palaan Samiedun Erasmus-vaihdosta Portugalista. Urheiluakatemiassa olen mukana ensi kevääseen saakka, jolloin suoritan ylioppilastutkintoon kuuluvista viidestä kokeesta kaksi jäljellä olevaa ja valmistun ylioppilaaksi. Merkonomin paperit saan jo joulukuussa.

Porukan ainoa karateka

Taisija myöntää, että kilpaurheilu osana opintoja on vaativaa, varsinkin kun koulupäivän jälkeen on vuorossa usein vielä seuran lajitreenit.

– Opiskelijan pitää miettiä, mihin voimavarat riittävät. Toisaalta urheiluakatemiassa ei treenata koko ajan täysillä ja valmennuksessa huomioidaan opiskelijan kokonaiskuormitus.

Omalla kohdallaan Taisija kokee urheiluakatemian ehdottomaksi eduksi sen, että se tuo hänen harjoitteluunsa säännöllisyyttä ja rutiineja.

– Joskus aamutreenit eivät nappaa, mutta ajattelen, että oheistreenit on sitten siltä päivältä tehty. Illalla en välttämättä jaksaisi lähteä enää treenaamaan omatoimisesti.

Taisija rohkaisee kaikkia tavoitteellisesti urheilevia Samiedun opiskelijoita hakemaan urheiluakatemiaan, vaikka laji olisikin niin sanottu pieni laji. Aloittaessaan urheiluakatemiassa Taisija oli porukan ainoa karaten harrastaja.

– Meille pienten lajien urheilijoille on yhteiset treenit, jossa on kaikille sopivaa monipuolista harjoittelua. Meillä on ollut treeneissä kaikkea mahdollista crossfitista juoksuun.

Tavoitteet korkealla urheilussa ja opiskelussa

Taisija aloitti karaten harrastamisen Savonlinnan Shukokaissa vuonna 2018. Jo kahden vuoden kuluttua hän pääsi maajoukkuekatselmukseen ja tuli valituksi nuorten maajoukkueeseen. Hän kilpailee shukokai-karatessa sekä katassa että kumitessa. Taisijan meriittilistalta löytyvät muun muassa viime vuonna tyttöjen U18 kata -sarjassa saavutettu henkilökohtainen EM-pronssi ja naisten joukkuekatan MM-pronssi tältä vuodelta.

– Päätavoitteeni on vuodessa 2025, jolloin MM-kisat järjestetään Suomessa. Kilpailemisen ja treenaamisen ohella haluan valmentaa ja vedänkin parhaillaan meneillään olevaa alkeiskurssia.

Taisija antaa ison tunnustuksen Samiedulle, joka mahdollistaa kilpaurheilun ja opiskelun saumattoman yhdistämisen: opinnot ja niiden eteneminen suunnitellaan henkilökohtaisesti.

– Joustoa opintoihin tuo se, että osan opinnoista voi suorittaa itsenäisesti verkossa. Lisäksi urheiluakatemian valmennus luetaan hyväksi valinnaisiin opintoihin. Samiedussa on suhtauduttu kannustavasti myös leireihin ja kisamatkoihin.

Mitä opiskeluun tulee, liiketoiminta kiinnostaa Taisijaa. Merkonomi-opintoihin liittyen hän voitti Taitaja-kilpailuissa Suomen mestaruuden ja haluaa jatkaa alan opintoja valmistumisensa jälkeen.

– Tähtäimessäni on päästä opiskelemaan kauppatieteitä Aalto-yliopistoon. Jos ovet eivät aukea ensiyrittämällä, haen uudestaan, Taisija sanoo.

Jaa artikkeli