28.08.2023

Uusi koulutuksemme vahvistaa mielenterveys- ja päihdetyön osaamista

Ammattiopisto Samiedussa alkaa tänä syksynä uusi mielenterveys- ja päihdetyön koulutus, jolla vahvistetaan ja syvennetään alalla työskentelevien osaamista ja asiantuntijuutta. Koulutus on suunniteltu yhteistyössä mielenterveys- ja päihdetyön toimijoiden kanssa.

– Tarve mielenterveys- ja päihdetyön osaamiselle on kasvanut Savonlinnan seudulla ja koko Suomessa. Viestit ja uutisoinnit nuorten ja kaikenikäisten pahoinvoinnista ja mielenterveyden haasteista sekä tarpeesta saada niihin apua ja tukea ovat huolestuttavasti lisääntyneet, tiimipäällikkö Mia Mäntysaari sanoo.

Uudella mielenterveys- ja päihdetyössä toimimisen koulutuksella vastataan yllämainittuihin haasteisiin ja tarpeisiin, sillä koulutus suunniteltiin yhteistyössä työelämän kanssa.

– Kutsuimme keskeisimmät alueemme mielenterveys- ja päihdetyön toimijat yhteisen pöydän ääreen keskustelemaan koulutuksesta ja toiveista sen sisällön ja toteuttamistapojen suhteen. Yhteistyöhön osallistuivat Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa sekä hoiva-, kuntoutus- ja asumispalveluita tuottavat Attendo ja Kotilo ry, joissa opiskelee säännöllisesti Samiedun koulutussopimus- ja oppisopimusopiskelijoita, Mäntysaari kertoo.

Koulutukseen valittavilla tulee olla alan työpaikka ja taustallaan sosiaali- ja terveysalan perustutkinto tai muu soveltuva tutkinto. Koulutus antaa oman ammatillisen kehittämisen lisäksi mahdollisuuden pohtia ja kehittää laajemmin oman työyhteisön osaamista ja toimintatapoja, sillä opintoja peilataan vahvasti omaan työhön. Lisäksi opinnoissa painottuu näkökulmana positiivinen mielenterveys ja mielen hyvinvoinnin edistäminen.

Opinnot sisältävät opiskelua työelämässä ja verkossa. Opinnot toteutetaan oppisopimuskoulutuksena, jolloin opiskelija on työsuhteessa työnantajaan ja saa koulutuksen ajalta palkkaa. Koulutus on opiskelijalle maksuton.

Koulutukseen haku on avoinna Samiedun verkkosivuilla 15.9. saakka. Koulutus alkaa 9.10.

Koulutuksen laajuus on 40 osaamispistettä ja se on osa myöhemmin toteutettavaa mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkintoa (180 osaamispistettä).

Jaa artikkeli