20.05.2024

Vaikuttava opintomatka yhteiskunnallisen yrittäjyyden edelläkävijöiden luona 

Vastuullisuuteen ja yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisuun on Hollannissa tartuttu yrittäjyyden keinoin. Maahanmuuttajien kielikoulutukset ja kotouttaminen on onnistuttu toteuttamaan yrityksissä, jotka tarjoavat työn ohessa mahdollisuuden opetella uuden kotimaan tapoja. 

Haarlemin alueella Hollannissa yhteiskunnallisen yrittäjyyden toimintamallia on kehitetty jo 10 vuotta. Kaupungin strategiassa vastuullisuus ja yhteiskunnallinen yrittäjyys ovat keskeisessä roolissa, ja niillä on myös poliittinen tuki. Kaupunki on linjannut, että hankintojen ostoperusteena ovat vastuulliset ja kestävät kriteerit. 

Loistavan esimerkin kannattavasta sosiaalisesta yrittäjyydestä tarjoaa ompelimo Sûr Atelier, jonka yrittäjä Lara Scot aloitti vapaaehtoisena maahanmuuttajille suunnatun kielikoulutuksen, mutta havaitsi heidän kaipaavan myös tilan, jossa kokoontua ja jossa voi tehdä jotain hyödyllistä ennen kuin maahanmuuttoprosessit sallivat vapaan työnteon. Tähän tarpeeseen hän perusti ateljeeompelimon. Usealla maahanmuuttajalla on ennestään erinomaiset taidot ompelijana, ja toiminnan myötä heillä on mahdollisuus myös hyödyntää osaamistaan ja opetella hollannin kieltä vapaaehtoisten järjestämässä opintopiirissä. Ompelimon tuotolla maksetaan tilan vuokra ja raaka-aineet sekä varmistetaan toiminnan jatkuvuus. 

Samiedu on mukana Erasmus+ KA2 S.E.E.D -hankkeessa, jonka tavoitteena on yhteiskunnallisen yrittäjyyden tunnetuksi tekeminen ja kehittäminen osaksi ammatillista koulutusta. Hankkeessa työskentelevät yrittäjyyden kehittäjäopettaja Suvi Levonen ja kansainvälisyysasiantuntija Anne-Mari Behm tutustuivat viikon ajan toukokuussa Haarlemin yhteiskunnallisiin yrityksiin, kaupungin toimintamalliin sekä yrittäjyyskoulutuksen esimerkkeihin. Opintomatkan tuliaisina Anne-Mari ja Suvi toivat paljon ideoita ja testattuja työtapoja yrittäjyyskoulutuksen syventämiseen Samiedussa. 

Jaa artikkeli