03.06.2024

Valo keräsi ravintola-alan kokemusta bistrossa Espanjassa ja Michelin-ravintolassa Italiassa

Toisen EU-maan ammatilliseen koulutukseen ja työelämään voi tutustua Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelman kautta. Kansainvälinen vaihto kehittää niin kielitaitoa, kansainvälistä osaamista kuin yhteistyökykyäkin.

Samiedussa toista vuotta ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa kokiksi opiskeleva 18-vuotias Valo Heikkinen on ammentanut Erasmus+ -hyötyjä tavallista isommalla kauhalla. Ensimmäisellä kerralla Valo pääsi neljän kuukauden vaihtojaksolle Pohjois-Espanjaan Bilbaoon, ja toiseksi vaihtokohteeksi valikoitui Parma Pohjois-Italiassa.

Erasmus+ järjesti mukavan työpaikan

Ensimmäisen vaihtokohteen kaikki järjestelyt hoituivat Erasmus+ -koordinoinnin kautta. Valo pääsi Nerviónjoen varrella sijaitsevaan Bilbaoon, joka on Baskimaan itsehallintoalueen suurin kaupunki.

– Bilbaossa toimin ranskalais-baskilaisessa ravintola Aizianissa, jolla oli aiemmin ollut yksi Michelin-tähti. Kansainvälisessä fuusiokeittiössä kipinä ruoanlaittoon kasvoi kasvamistaan. Vapaa-aikaakin ehdin viettää. Ihmiset ovat avoimia ja sosiaalisia, joten uusiin kavereihin oli helppo tutustua, Valo muistelee.

Valo kehittyi työssä nopeasti, ja bistrokeittiön arki tuli tutuksi. Nuori kokkiopiskelija huomasi haluavansa edetä seuraavalle tasolle: fine dining -puolelle. Bilbaon vaihdon jälkeen hän työskenteli syys-joulukauden Rantasalmella Ravintola Solitaryssä, ja mielessä kyti jo uusi vaihtokohde.

Vaihtokohteen työpaikan voi hakea myös itse

Kokemusten rikastuttamana Valo päätti hakea Erasmus+ -vaihtoon uudelleen. Nyt hän päätti hoitaa kaikki matka- ja työjärjestelyt omatoimisesti.

– Ensin etsin Michelin Guidesta ravintoloita Italiassa. Tutkin ravintoloiden Instagram-tilejä, lähetin alustavia kyselyjä ja hain niistä työpaikkaa suoraan.

Ensimmäinen, alustavasti sovittu työpaikka Napolissa toimivaan ravintolaan ei toteutunutkaan, mutta paikan keittiömestari vinkkasi neuvokkaasta nuoresta Parmassa sijaitsevaan Ristorante Inkiostroon. Sieltä Valo sai puhelimitse sovittua itselleen kolmen kuukauden työpaikan. Parmesaanijuustosta ja parmankinkusta tunnetusta pohjoisitalialaisesta Parman kaupungista järjestyi myös asunto.

Valon mukaan omatoimisuus kannattaa ehdottomasti.

– Itse hoidettuna asiat hoituvat nopeasti. Ravintola-alan työpaikka löytyi helposti, ja järjestelyistä sovittiin parissa päivässä. Olin valmis aloittamaan työt seuraavalla viikolla.

Omatoimisuudella voi säästää myös käyttörahaa arjen kuluihin ja vapaa-aikaan.

– Espanjassa Erasmus+ -rahoituksesta jäi käteen noin 650 euroa kuukaudessa. Kun hoidin itse Italian järjestelyt ja ostin lennot ja muut matkat, elämiseen jäi kuukaudessa noin 1 100 euroa. Sillä pärjäsi Italiassa hyvin. Halusin kuitenkin kokeilla erilaisia fine dining -ravintoloita myös asiakkaana, joten käytin vaihdon aikana myös omaa rahaa.

Parmassa rohkaistiin ottamaan vastuuta

Innovatiivisista kulinaristisista elämyksistään mainetta niittävän Ristorante Inkiostron Michelin-keittiössä Valo tutustui ensin parin viikon ajan eri työpisteisiin.

– Autoin perustöissä yrttien nyppimisestä perunasouviin ja siivoukseen. Parissa viikossa luotto osaamiseeni kasvoi, ja pääsin antipastien ja kylmien alkuruokien pariin. Yhtäkkiä valmistin annoksia ja lopulta suunnittelin niitä keittiömestarin kanssa.

– Työkielenä oli italia. Tilaukset ja allergiat ymmärsin nopeasti italiaksi, mutta käänsin itselleni reseptiikat italiasta englanniksi. Loppuajasta henkilökuntakin innostui tosin harjoittelemaan englantiaan kanssani.

Italiassa Valon työviikot venyivät pitkiksi, eikä vapaa-aikaa jäänyt Bilbaon tapaan. Muutamina vapaapäivinään hän kävi tutustumassa lähiseudulla sijaitseviin Milanoon, La Speziaan ja Firenzeen.

Kansainvälinen vaihto kasvattaa ihmisenä

Valo kannustaa kansainväliseen vaihtoon, sillä se avartaa niin maailmankuvaa kuin käsitystä oman alan mahdollisuuksista.

– Vaihto kasvattaa todella paljon – varsinkin kun matkaan lähtee yksinään. Maailmalla on pakko hypätä suoraan syvään päätyyn. Kun huomaa, että siellä pärjää, tietää, että pärjää missä vain.

– Samalla vaihto kehittää omaa osaamista valtavasti. Olen nähnyt runsaasti erilaisia toimintatapoja. Michelin-ravintolassa opin myös paljon keittiöhierarkiasta, kunnioituksesta ja arvostuksesta, toteaa Valo.

Valo teki vaikutuksen Ristorante Inkiostron väkeen. Hän olisi saanut sieltä heti vakituisen työpaikan, mutta Samiedussa odottavat vielä viimeiset opinnot ennen kokiksi valmistumista.

Työelämä opettaa ja motivoi urasuunnitteluun

Voi hyvin sanoa, että Valo on edennyt taidoissaan valonnopeudella. Varhaisnuoruuden kesätöissä kerätty kokemus ja tieto alasta varmana työpaikkana antoivat motivaation kokkiopintoihin.

– Aloitin 14–15-vuotiaana Enonkosken Korpibistrossa tiskarina ja keittiöapulaisena ja tykästyin alaan. Minulla oli siis kahden vuoden kokemus kesätöistä ja viikonlopputöistä keittiössä jo ennen kuin hain Ammattiopisto Samieduun. Sen jälkeen olen tehnyt keittiöapulaisen ja kokin töitä myös muualla, kuten Hotelli Punkaharjussa ja Ravintola Solitaryssa.

Valo suunnittelee muuttavansa loppuvuodesta Barcelonaan. Päämääränä on työpaikka yhden Michelin-tähden ravintolasta.

– Haluaisin kehittää keittiötaitojani ja luovuuttani vaikkapa 10 vuoden ajan kokkina ja edetä jossain vaiheessa keittiömestariksi. Tavoitteeni on selkeä: tehdä hyvää ruokaa.

Jaa artikkeli