14.01.2021

Yhden roska on toisen taideraaka-aine

Ammattiopisto Samiedun teatteritekniikan opiskelija Hanna-Kaisa Immonen harjoittelee oman yrityksen pyörittämistä osana opintojaan. Hän käyttää teoksissaan lähes ainoastaan kierrätettyä, jopa muiden roskaksi määrittelemää, materiaalia. Juuri perustetun Nuori Yrittäjyys –yrityksen taideteoksia on esillä myyntinäyttelyssä Sovintolan taiteilijaresidenssissä Kesälahdella 16.1.-27.2.

Samiedussa opiskelijat pääsevät kokeilemaan ja harjoittelemaan yrittäjyyttä käytännössä ja turvallisesti valtakunnallisessa Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Yrittäjyyskasvatuksen projektikoordinaattori Tuire Pervilän mukaan Samiedussa ohjelma on osoittautunut hyväksi ja innostavaksi malliksi.

– Opiskelijat ovat lähteneet haastamaan itseään ja pohtimaan yrittäjyyden mahdollisuuksia. Vuosi yrittäjänä –ohjelmassa opiskelija saa turvallisesti kokeilla liiketoimintaa opettajan tukemana ohjatussa oppimisympäristössä. Kokeilun jälkeen opiskelija voi perustaa oman yrityksen tai olla potentiaalinen jatkaja Etelä-Savon lukuisille myynnissä oleville yrityksille, hän kertoo.

Kuopiosta kotoisin oleva ja Savonlinnaan vuonna 2006 muuttanut Immonen luonnehtii itseään kaikkea ihmetteleväksi taiteilijaksi. Töissä näkyvät hänelle rakkaat luonnon elementit sekä fantasiamaailma. Vilkas mielikuvitus pohjautuu maalla vietettyyn lapsuuteen, jossa kehiteltiin omat tekemiset ja leikit.

Taitelijalla on tarve luoda, mutta Immonen haluaa tehdä sen kestävän kehityksen arvojen mukaisesti. Hän käyttää teoksissaan lähes ainoastaan kierrätettyä, jopa muiden roskaksi määrittelemää, materiaalia. Materiaalin muokkauksessa hän hyödyntää monipuolisesti erilaisia kädentaitojen tekniikoita.

– Työskentelyni on pitkälti materiaalilähtöistä. Koen materiaalin haluavan tulla joksikin. Aloittaessani uutta työtä en tarkkaan päätä mitä teen, vaan teos syntyy tehdessä. Usein yllätyn itsekin lopputuloksesta. Kaikki teokseni ovat yksilöitä. Vähän kuin lapsiani, hän sanoo.

Immosen teokset ovat uniikkeja tarinoita sekä fantasiasta että eletystä elämästä. Hänen taiteesta löytyy oivalluksia, huumoria, materiaalien kerrostumia ja ajan patinaa, mikä saa aikaan hyvää mieltä.

Hanna-Kaisa Immosen taidemyyntinäyttely järjestetään yhteistyössä Kesälahden kulttuuriseura ry:n kanssa Sovintolan taiteilijaresidenssissä 16.1.-27.2. lauantaisin klo 10-13 osoitteessa Pyhäjärventie 8, Kesälahti.

Jaa artikkeli