26.05.2025

Yhteisten tutkinnon osien opetus on alkanut sujua hienosti englanniksi

Viime syksystä alkaen Samiedussa on opetettu YTO-opintoja myös englannin kielellä ensimmäisen englanninkielisen koulutuksen alkamisen myötä. YTO-opinnot syventävät ammatillista koulutusta ja antavat yleissivistävän pohjan työelämään ja jatko-opintoihin.

– Ensimmäisessä englanninkielisessä lähihoitajan koulutuksessamme on opiskelijoita mm. Aasian ja Afrikan maista, kertoo matematiikan, fysiikan ja kemian lehtorimme Jukka Pesonen.

Opettajamme ovat ottaneet englannin haltuun huolellisesti valmistautuen.

– Suunnittelimme englanninkielistä opetusta hyvissä ajoin. Oman kielitaidon aktivoimiseksi olemme käyneet parin kuukauden ajan Samiedun tarjoamaa englannin kielikurssia. Tapaamme joka toinen viikko kahden tunnin ajan YTO-aineisiin liittyvän keskustelun merkeissä, Jukka jatkaa.

– On tärkeää oppia sellaisten aihepiirien sanastoa, joista ei ollut omien opintojeni aikana vielä tietoakaan. Esimerkkinä voisin mainita kestävän kehityksen ja työelämän digitaidot.

Yhteiskunta- ja työelämäosaamista opettava Simo Turtiainen komppaa Jukan hyviä kurssikokemuksia.

– Englannin kurssi on ollut hyödyllinen. Tarkoituksena on nimenomaan aktivoida omaa englannin kielen taitoa, Simo vahvistaa.

Simon mukaan englanniksi toteutettavat kurssit vaativat aluksi vähän enemmän suunnitteluaikaa, mutta tekemällä oppii. Koko opetustiimi vahvistaa, että motivoituneiden ja ahkerien opiskelijoiden opettaminen antaa uskoa omiin taitoihin.

– Opiskelijat ovat täällä erinomaisella asenteella, ja englanniksi opettaminen on ollut palkitsevaa. Se antaa enemmän kuin ottaa. Apuna on myös tekoäly, jota voi käyttää vaikkapa opiskelijoille viestinnän tukena, opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiuden kursseja englanniksi vetänyt Simo valottaa.

– Olen ollut opettaja 13 vuotta, mutta ensimmäisellä englanninkielisellä tunnilla päällä oli sellainen hieno kihelmöinti, että tuntui kuin olisin opettamassa ensimmäistä päivää.

Koko tiimi ja kansalliset materiaalit opetuksen tukena

Opetustiimi kokee saavansa paljon tukea ja kannustusta polkaistessaan käyntiin englanninkielistä opetusta.

– Aluksi tietenkin vähän jännitti, mutta tiimi ja esihenkilömme ovat olleet tukena koko ajan. Jaettuna jännityskin on laantunut. Nyt englanniksi opetus sujuu jo niin, että joskus pieni vitsikin onnistuu, Jukka virnistää.

Lisäksi opetushenkilöstömme on saanut konkreettista tukea englanninkieliseen opetukseen yli 60 ammatillisen koulutuksen järjestäjän VIERKO-yhteishankkeesta. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman hankkeen tarkoituksena oli kehittää vieraskielistä opetusta ammattiopistoissa. Oppilaitokset kehittivät yhdessä vieraskielisille suunnattujen koulutuspalveluiden laatua, menetelmiä ja sisältöjä.

– Saimme VIERKO-hankkeen kautta ensimmäiset versiot kaikkien pakollisten YTO-aineiden englanninkielisistä Moodle-kurssimateriaaleista. Olemme muokanneet niitä yhdessä tiiviissä tahdissa ja tarpeen mukaan, kertoo englannin kielen opettajamme Noora Pirhonen.

– Hankkeelle on saatu jatkoa. VIERKO2-hankkeessa tuotetaan esimerkiksi materiaaleja yhteisten opintojen valinnaiskursseille sekä tukimateriaalia vieraskielisille opiskelijoille, jotka suorittavat englanninkielisiä ammatillisia tutkinnon osia. Tiedossa on myös materiaalia kielitietoiseen ja selkokieliseen opetukseen ja ohjaukseen, Noora jatkaa.

Moodle-kursseja Samiedun tarpeisiin muokannut YTO-aineiden lehtorimme Elisa Mäkäläinen vahvistaa yhteistyön voiman.

– Olen saanut tiimiltä paljon oikolukuapua ja tukea alan sanaston kanssa. Opetusmateriaaleja on muokattu hyvässä hengessä yhteisvoimin, Elisa kertoo.

”Siitä vain ottamaan kieltä käyttöön”

Vieraskielisen opetuksen haasteina opettajat mainitsevat hankalan aksentin ja puhenopeuden. Tämä voi liittyä niin ulkomailta tulleen opiskelijan englantiin kuin suomea puhuvan opettajan murteeseen.

– Opiskelijat tulevat eri maanosista, ja joskus puhetta täytyy kuunnella tarkalla korvalla. Opiskelijoiden aksentti voi tuntua alkuun vaikealta, opettajat kertovat.

– Toisaalta opetamme heille myös suomea vieraana kielenä, ja silloin pitäisi muistaa hidastaa ja selkeyttää omaa suomen puhetta, Jukka muistuttaa.

Simo nostaa esille sitä, että kielitaito kehittyy koko eliniän. Opetushenkilöstön kannattaa siis uskoa omiin taitoihinsa.

– Suomessa englannin opiskelu aloitetaan nuorella iällä jo varhain peruskoulussa. Englantia kuullaan televisiossa ja muutenkin lähes joka paikassa. Eli kyllä meillä englanti on hallussa, vaikkakin taka-alalla. Siitä vain ottamaan kieltä käyttöön!

Jukka lisää, että omalla asennoitumisella on iso merkitys myös vieraan kielen käytössä.

– Kannattaa mennä suoraan uima-altaan syvään päähän ja hypätä veteen. Kyllä se vuosikymmenten takainen englannin taito sieltä palautuu mieleen. Ja on hyvä muistaa, että tukea ja oppimateriaaleja on tarjolla.

– YTO-aineista ammennetut hyvät kokemukset luovat vankan pohjan tuleville englanninkielisille koulutuksille, englanninkieliseen opetukseen perehtynyt tiimimme vahvistaa.

Jaa artikkeli