18.03.2024

Yrittäjyyden maistiaisissa opiskelijoille tarjoiltiin houkuttelevat alkupalat yrittäjän taipaleelle

Samiedun aulassa, auditoriossa ja Alihankintakornerissa kävi vilkas kuhina 7. maaliskuuta, kun Yrittäjyyden maistiaiset -tapahtuma järjestettiin opiskelijoille jo toista kertaa. Tarjolla oli ajankohtaista tietoa alihankintayrittäjyydestä ja yrittäjyyskoulutuksesta.

– Työllistämällä itsensä opiskelijat voivat suorittaa perustutkintonsa ammatillisia valinnaisia yrittäjyyden tutkinnon osia tai ammattitutkintonsa yrittäjyyden tutkinnon osaa, mainitsee yrittäjyyden kehittäjäopettaja Suvi Levonen.

Teemapäivässä yrittäjyystietoa ammensivat palvelu-, hoiva-, metsä- ja matkailualan yrittäjien lisäksi monet yhteistyökumppanit, kuten Itä-Savon Uusyrityskeskus, TE-toimisto, XAMK ja SavonLuotsi Leader ry. Omaa tuotantoaan esittävä muusikko-räppäri Veeti Malkki vastasi letkeästä viihteestä lounastauolla.

Kesätyö alihankkijayrittäjänä

Yrittäjät etsivät parhaillaan kausityöhön luotettavia ja rohkeasti toimeen tarttuvia nuoria ja aikuisia. Esimerkiksi Otto Makkonen Vaahermäen tilalta hakee kesäksi maa- ja metsätaloudesta sekä luontomatkailusta kiinnostuneita opiskelijoita monialayrityksensä alihankintatöihin.

– Haemme mm. perinneympäristöjen aitojen kunnostajia ja rakentajia projektitöihin ympäri Suomea.

Savonlinnan 4H:n toiminnanjohtaja Heidi Akkila valottaa, että 4H-yritys on hyvä vaihtoehto kesätyöksi, ja kausityöstä voi kasvaa laajempaa yritystoimintaa.

4H:n yrittäjyysesittely mullisti Veetin elämän ja tulevaisuuden suunnitelmat

Vuosi sitten Ristiinan SUP-vuokraamon 4H-yrittäjänä aloittanut 16-vuotias Veeti Keränen kannustaa nuoria uskomaan itseensä ja omaan ideaansa. Yrittäjyydessä rohkeus on valttia.

– Ole hereillä. Havainnoi, mitä ympärillä tapahtuu ja löydä mahdollisuudet. 4H- tai NYT-yrittäjyyden kautta on helppo yrittää, ja epäonnistumisetkin sallitaan, innostaa Veeti.

Veetin mukaan rahoitusmahdollisuudet alentavat kynnystä yrittäjyyden aloittamiseen.
– Sain viime kesänä 500 euron Leader-rahoituksen, jolla minimoin riskit.

Kahdesti palkittu, idearikas nuori yrittäjä on hyötynyt myös ilmaisesta näkyvyydestä maakunta- ja paikallislehdissä. Onnistumisten rohkaisemana liiketoimintaa opiskeleva Veeti on jo perustanut toiminimen, joka tarjoaa somemarkkinointia ja valokuvausta.

– Yksi tunti 4H:n esittelyssä muutti koko elämäni suunnan.

Tämä juttu on tehty yhteistyössä merkonomiksi opiskelevien Tiia Tolvasen ja Eerika Pasasen kanssa.

Jaa artikkeli