31.01.2025

Yrittäjyyskasvatus lomittuu luontevasti TUVA-koulutukseen

Samiedussa on jo vuosia voinut opiskella yrittäjyyttä kaikissa perustutkinnoissa. Tuorein panostus yrittäjyyskasvatukseen tehtiin viime vuoden syksyllä, jolloin yrittäjyys otettiin myös osaksi tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta eli TUVA-koulutusta.

TUVA-koulutuksen yrittäjyysopinnoissa hypättiin heti syvään päätyyn ja tavoitteeksi asetettiin opiskelijoiden NYT-yrityksen perustaminen. Opiskelijoiden yritys pilotoitiin Samiedun viime vuonna järjestämässä vapputapahtumassa, jossa myytiin heidän tekemiään tuotteita. TUVA-koulutuksen opettaja Arttu Laukkanen kertoo, että kokemus motivoi opiskelijoita, jotka olivat innoissaan mahdollisuudesta tienata rahaa osana opintojaan.

– Varsinaisesti opiskelijoiden yritystoiminta starttasi syksyllä 2024, jolloin koko opiskelijaryhmä perusti Tuvasta toimeen NYT -yrityksen. Opiskelijat laativat yhdessä perustamissäännöt ja sopivat muun muassa, miten voitot jakautuvat työn tekijöille ja yritykselle.

Tuvasta toimeen NYT tarjoaa tuotteita ja palveluja yksityisille ihmisille ja yrityksille. Ideat yrityksen palveluihin tulevat pääosin opiskelijoilta itseltään.

– Ensimmäisenä keikkanaan opiskelijat tekivät pitsaa erääseen nuorten tapahtumaan. Lisäksi porukkamme teki syyslukukaudella pihatöitä, järjesti pop-up-kirpputorin ja valmisti tuotteita Samiedun joulumyyjäisiin, Laukkanen kertoo.

NYT-yrittäjyys vahvistaa opiskeluvalmiuksia

Samiedun yrittäjyyden kehittäjäopettaja Suvi Levonen pitää tärkeänä, että yrittäjyyskasvatus vietiin TUVA-koulutukseen.

– Tutkimusten mukaan tekemällä oppiminen vaikuttaa opiskelijoiden itseluottamukseen positiivisesti. On voimaannuttavaa, kun erilaiset työelämätaidot, kuten ammattiosaaminen ja rohkeus kohdata asiakkaita, vahvistuvat. Myös opettajille on tärkeää kehittää yrittäjyyskasvatustaitojaan, Levonen painottaa.

Laukkanen muistuttaa, että itseluottamus linkittyy kiinteästi opiskeluvalmiuksiin.

– Yritystoiminnasta saadut onnistumisen kokemukset lujittavat luottamusta omiin kykyihin opiskelijana. Ja koska opiskelijat toimivat yrittäjinä yhdessä, on kyseessä vertaisoppimistapahtuma, johon kuuluu yhteistyö ja vuorovaikutus toisten kanssa.

Laukkanen ja Levonen lisäävät, että opiskeluympäristössä, opettajien ohjauksessa ja tuella, yrittäjyyttä on turvallista kokeilla.

Osallistuminen on aina vapaaehtoista. Kynnys osallistua on kuitenkin matala, sillä jokaiselle löytyy varmasti omia vahvuuksia vastaava tehtävä. On ollut ilo huomata, miten opiskelija kasvaa astuessaan kulloiseenkin rooliinsa. Yritystoiminta on myös oiva tapa tutustua eri aloihin käytännössä.

TUVAn opettajat palkittiin Vuoden heittäytyjinä

TUVA-koulutuksessa yrittäjyysopintoihin tehdyt satsaukset on pistetty merkille Samiedun yrittäjyystiimissä, joka valitsi TUVAn opettajat tämän vuoden alussa Vuoden heittäytyjiksi opetuksen kehittämisessä.

– Opetustyön kiireisessä arjessa on usein helpompaa opettaa jo testatuilla toimintatavoilla. Minusta on hienoa, että opettajat haluavat lähteä kehittämään omaan työtään ja kokeilemaan uusia opetusmenetelmiä, Levonen kiittelee.

– Palkinto tuntui todella hyvältä. Se antaa meille signaalia siitä, että TUVA-koulutusta arvostetaan Samiedun sisällä, Laukkanen iloitsee.

Laukkanen sanoo, että yrittäjyyspedagogiikka ja yritystoiminnan harjoittelu pyritään pitämään osana TUVA-koulutusta jatkossakin.

– Koulutuksen sisältöä kehitetään ja arvioidaan jatkuvasti. Toivottavasti ensi vuoden ryhmä tuo tullessaan omat mausteensa ja ideansa projektiin.

Yhteishakuun kuuluva TUVA-koulutus on suunnattu henkilöille, joilla ei ole toisen asteen tutkintoa ja jotka etsivät itselleen sopivaa opiskeluvaihtoehtoa ja pyrkivät parantamaan opiskeluvalmiuksiaan.

Jaa artikkeli