Atomi-palvelu

Samiedulla on käytössä Atomi-palvelu, jonka kautta opiskelija voi tilata itselleen sähköisesti allekirjoitetun opiskelutodistuksen tai opintosuoritusotteen 24/7. Palvelu toimii sujuvasti myös mobiililaitteilla.

1 Atomi-palvelun käyttöohjeet

Samiedun Atomi-palvelun löydät osoitteesta:

https://samiedu-prd.atomi-education.prd.studyo.fi/student

Kirjaudu palveluun omilla Samiedun M365-tunnuksillasi, jotka ovat muotoa: etunimi.sukunimi@samiedu365.fi.

Jos et ole vielä aktivoinut Samiedun M365-tunnuksia käyttöön, tee se ensin. Katso ruutukuvalliset ohjeet täältä.

2 Atomi-palvelun käyttäminen

Palvelun käyttäminen on yksinkertaista. Näet Atomi-palvelun etusivulla ne opintojesi aikana hyödynnettävät dokumentit, joita voit tilata oppilaitokseltasi Atomin itsepalvelun kautta, eli opiskelutodistus ja opintosuoritusote.

Kuva 1: Atomin etusivu opiskelijalle (esimerkki – tilattavat dokumentit vaihtelevat opiskeluoikeuden mukaan)

Mikäli uusi tilaus -välilehdellä näkyy vain opintosuoritusote, opintojesi rahoitusmuoto on sellainen, että opiskelutodistusta ei voi tilata Atomi-palvelusta (esim. metsäkoneenkuljettaja-opiskelijat). Käänny tällöin opintotoimiston puoleen.

2.1 Dokumentin tilaaminen

Voit tilata dokumentin seuraavasti:

 1. Valitse dokumentti, jonka haluat tilata.
 2. Paina ‘Tilaa’-painiketta.
 3. Palvelu luo dokumentin ja liittää siihen sähköisen allekirjoituksen. Tästä tulee ruudun oikeassa alareunassa ilmoitus ”dokumentin luonti onnistui”.
 4. Siirry ‘Dokumentit”-välilehdelle, jossa näet tilaamasi dokumentin.
Kuva 2. Opiskelijan Atomi-palvelusta tilaamat dokumentit
 1. Uusin tilaamasi dokumentti näkyy ensimmäisenä.
 2. Voit avata/ladata dokumentin klikkaamalla dokumentin nimeä
 3. Dokumentti joko
  • avataan selaimessa tai 
  • se menee selaimen lataukset kansioon tai
  • se avataan oletusohjelmalla
   (voit tarvittaessa vaihtaa dokumentin avaamiseen liittyvää asetusta selaimesi asetuksista. Katso tähän liittyvät ohjeet selaimesi ohjeistuksesta.)
 4. Dokumentti on nyt tallentunut koneellesi tai mobiililaitteellesi ja voit lähettää sen edelleen eteenpäin esim. hakemuksien yhteydessä.
 5. Dokumentti on sähköisesti allekirjoitettu ja siihen on liitetty ohjeet, miten vastaanottaja voi tarkistaa dokumentin ja sähköisen allekirjoituksen aitouden.

2.2 Dokumenttien poistaminen

Atomissa on rajoitettu tallennettavien dokumenttien määrää. Useimmiten tämä maksimimäärä on 20 dokumenttia / opiskelija. Jos määrä tulee täyteen, sinun tulee poistaa aiemmin tilaamiasi dokumentteja Atomista, ennen kuin voit tilata uusia dokumentteja.

Voit ladata vanhat dokumentit itsellesi talteen, ennen kuin poistat ne Atomista. Atomilla tilatut dokumentit kannattaa säilyttää sähköisessä muodossa, sillä sähköisten dokumenttien aitous voidaan aina varmistaa sähköisten tarkistuspalveluiden avulla. Oppilaitos ei voi varmistaa paperille tulostamiesi dokumenttien aitoutta.

Seuraavassa ohjeet, miten poistat dokumentteja:

 1. Siirry välilehdelle ‘dokumentit’
 2. Mene sen dokumentin rivin kohdalle, jonka haluat poistaa ja paina roskakori-kuvaketta:
 3. Dokumentti on nyt poistettu Atomista. Tarvittaessa voit tilata aina uuden dokumentin tuoreilla tiedoilla.

3 Todistuspalvelusta tutkinto- ja osatutkintotodistukset, lyhytkurssien todistukset sekä anniskelupassit

Myös Samiedun tutkinto- ja osatutkintotodistukset, lyhytkurssien todistukset ja anniskelupassit ovat 1.1.2023 alkaen sähköisiä dokumentteja.

Kun todistus on valmistettu ja sähköisesti allekirjoitettu, saat sähköpostiisi viestillä linkin, jolla pääset lataamaan todistuksen suoraan sähköpostin linkistä. Linkistä avautuva todistus sisältää henkilötietojasi, joten huolehdi aina sähköpostisi tietoturvasta ja käytä harkintaa lähettäessäsi dokumenttia eteenpäin.

Huomioi, että todistuksen latauslinkki on voimassa 30 vuorokautta sähköpostin saapumisesta, minkä jälkeen linkki ei toimi. Todistus tulee ladata talteen omalle laitteelle tai tallennussijaintiin tämän ajan puitteissa. Uuden linkin toimittamisesta veloitamme 10 euron käsittelymaksun.

Tutustu tarkemmin, miten saat tilattua sähköisen tutkintotodistuksen.

4 Dokumenttien oikeellisuuden todentaminen

Todistuksen voi lähettää sellaisenaan esimerkiksi viranomaisille tai työhakemuksen liitteeksi, sillä sähköinen todistus ei vaadi erikseen oikeaksi todistamista. Sähköinen tutkintotodistus tarjoaa näin paperista luotettavamman tavan todistaa tutkintonsa.

Työnantaja tai viranomainen voi koska tahansa tarkistaa todistuksen aitouden ja muuttumattomuuden Atomi validator -verkkopalvelussa.