08.07.2024

Lähiruokaa ja kulttuuria samalla lautasella

Saimaa lautasella -hanke starttasi vauhdilla alkuvuodesta. Panostamme toden teolla alueen ruokaan ja ruokamatkailuun nostamalla kartalle lähiruokatuotteita ja kannustamalla alan toimijoita verkostoitumaan kaikkien eduksi. 

Järjestimme kaikkien toteuttajien kanssa Savonlinnan seudulla alueen ravintoloitsijoille sekä kulttuuri- ja ruoka-alan väelle ”pikatreffejä”. Ideana oli tuoda toimijat yhteen ja kehittää uusia konsepteja ja tapahtumia, joissa ruoka ja kulttuuri yhdistyvät kiehtoviksi kokemuksiksi. Haastoimme toimijat innovoimaan tapahtumia vuoden jokaiselle kuukaudelle – etenkin kesäsesongin ulkopuolelle.  

Väkeä riitti jokaisilla treffeillä, ja ideoita tuli huikeat määrät. Ensimmäiset yhteistyöideat on toteutettu jo tänä kesänä. Saimme treffeistä positiivista palautetta, ja toimijat pitivät tärkeänä toistensa tapaamista. Uusia tuttavuuksia solmittiin, ja yritykset saivat apua oman liiketoimintansa kehittämistyöhön.

Tavoitteena paikallinen osto- ja myyntiketju

Huhtikuussa suunniteltiin ja valmisteltiin tulevia yhteistyökuvioita, kevään ruokavideokuvauksia sekä asiakasyritysten markkinointityöpajoja. Savonlinnan Oopperajuhlien kanssa kehitettiin innovointipäivän antia, ja ”Osta- ja myy -treffeille” laadittiin palautekysely yhteistyössä muiden hanketoimijoiden kanssa.  
 
Osta- ja myy -treffeillä ruoan alkutuottajat ja jatkojalostajat tapasivat toisensa Opetusravintola Paviljongilla. ProAgria Etelä-Savo kartoitti alueen ruoan alkutuottajia, ja me Samiedussa kontaktoimme ravintoloitsijoita. Myös näillä treffeillä syntyi uusia yhteistyökumppanuuksia ja käytiin hyvää keskustelua toimijoiden kanssa.  
 
Ammattilaisia sparrasi huippuravintoloista tuttu alan konkari Timo ”Lintsi” Linnamäki. Yli 30 vuoden kokemuksella marinoitu kokki ja keittiömestari antoi arvioitaan alueen ruokatuotteista ja kannusti ideoimaan raaka-aineiden, ruokatuotteiden ja jatkojalosteiden houkuttelevia käyttötapoja.  
 
Hankkeen aikana on tarkoitus järjestää vielä muutamia treffejä. Konseptia kehitetään, ja mietimme myös yhteistyötä muiden alueen ruokahankkeiden kanssa. 

Oopperaa lautasille ja laseihin

Järjestimme Savonlinnan Seudun Matkailu Oy:n ja Savonlinnan Oopperajuhlien kanssa Saimaa lautasella Goes Ooppera -innovointipäivän alueen ruokatoimijoille. Yritysten tehtävänä oli kehittää kesäsesonkiin oopperateemaisia menuja, annoksia tai vaikkapa kesämatkailijoiden makuhermoja kutkuttavia paikallisia drinkkejä. Tarinallistaminen vetoaa nykyajan kuluttajiin, ja myös ravintoloiden menuihin toivotaan tietoa ja tarinoita ruoan alkuperästä. Innovointipäivän vierailevana tähtenä kuultiin näyttävän uran luonutta Sami Sykköä, joka kannusti ammattilaisia keksimään matkailijoiden mieleen jääviä makumuistoja Saimaalta.

Innovointipäivän valmiit tuotokset on koottu digitaaliseen karttaan Visit Savonlinna -sivustolle. Kattava kartta sisältää annosten kuvat ja tiedot, ja sen voi ladata sivustolta. Kartasta painatettiin myös printtiversio, jota jaetaan Savonlinnassa matkailijoille. Jos esimerkiksi Verdin välipala, Elektran karamellisoitu possunposki, Giovanni Spritz -lemmenjuoma tai monet muut ooppera-aiheiset herkut kiinnostavat, ruokakartta kannattaa ladata mukaan kesämenoihin.

Reseptit ja videot erä- ja luontomatkailijan apuna

Toukokuussa nostimme kuvausrekvisiitat ja ruoat pakettiautoon ja suuntasimme lähiluontoon projektiasiantuntija Kimmo Vaahtoluodon luotsaamana. Testasimme Kimmon tuottaman lähes 100-sivuisen Liekkikokki-eräoppaan nuotioruokia ja kuvasimme Kimmon käsikirjoituksen pohjalta videomateriaalia oikeissa retkikohteissa, kuten Toson laavulla ja Jori Hokkasen retkisatamassa.  

Esivalmistettujen eräruokien kypsyessä tulilla filmasimme muitakin olennaisia erätaitoja matkailijoiden avuksi. Ravintola- ja cateringalan opettaja Sami Kokkosen käsissä syntyi niin kiehisiä kuin nuotiokin, ja videolle tallentui myös pannukahvit kiehauttanut Sami nautiskelemassa höyryävää sumppia kuksastaan. 
 
Kaikelle kansalle tarkoitettu Liekkikokki-opas sisältää ruokareseptejä sekä luontomatkailijoille suunnattuja selkeitä ohjeita ruoanlaittoon ja eräilyyn. Resepteissä hyödynnetään lähiruokatuotteita, jotka on tarkoitus lisätä uutuuksina Taste Saimaa -tuoteperheeseen. Kehitteillä on esimerkiksi retkievästuotteita, joita voidaan esivalmistaa ja myydä alueen yrityksissä. Luontomatkailijan on helppo kypsentää tai lämmittää nämä ruoat nuotiolla. Nuotioruoat on testattu Opetusravintola Paviljongissa ravintola- ja cateringalan opettaja Satu Lötjösen opastuksella yhdessä opiskelijoittemme kanssa. 

Paljon kivoja juttuja on tulossa! Kerromme niistä myöhemmin lisää. Nyt nautitaan hetki kesästä ja testataan vaikkapa lähiseudun metsämarjoista taiottua mustikkakukkoa! 

Aurinkoisin terveisin Saimaalta  

Sanna ja Laura

Jaa artikkeli

Hankkeissa tapahtuu

Lue lisää blogistamme