26.01.2024

Loviisan asuntomessujen voittajasisustus on Samiedussa opiskelevan Mintun tekemä

Sisustajaksi toista vuotta opiskeleva loviisalainen Minttu Airaksinen-Mäkynen, 37, on saanut uralleen loistavan alun. Hän pääsi suunnittelemaan kesän 2023 Loviisan asuntomessujen Villa Havet -nimisen kohteen sisustuksen, joka äänestettiin sisustuskategoriassa parhaaksi. Miten Minttu päätyi mukaan näin mittavaan projektiin?

– Rakennuttajat olivat minulle tuttuja entuudestaan, sillä hoidin heidän kolmea koiraansa lukioikäisenä. Olin otettu, kun he soittivat ja kysyivät kiinnostustani sisustaa heille messualueelle tuleva koti. Toki he tiesivät sisustusharrastuksestani ja olivat nähneet, miten olin esimerkiksi sisustanut oman kotini.

Minttu myöntää, että vastuu isosta sisustusprojektista mietitytti, mutta hän näki sen mahdollisuutena päästä näyttämään kykynsä. Projektin edetessä Minttu varmistui siitä, että hän haluaa tehdä sisustajan työtä jatkossa leipätyökseen.

– Vaikka olenkin harrastusluonteisesti ollut paljon tekemisissä sisustamisen kanssa, päätin myös suorittaa alalta virallisen tutkinnon.

Mintun äiti vinkkasi tyttärelleen Samiedussa tarjolla olevasta sisustajaksi valmistavasta taideteollisuusalan ammattitutkinnosta.

– Tutkin yksityisiäkin oppilaitoksia, mutta niissä sisältö ei ollut yhtä laaja. Valintaani vaikutti sekin, että Samiedun koulutus on verkossa. Minulla on neljä lasta, joten on kiva, kun koulutuksen voi suorittaa joustavasti.

Villa Havet oli Mintulle ainutlaatuinen tilaisuus

Mistä Villa Havetin voittoisa sisustus syntyi? Minttu sanoo, että suunnitelman teko alkaa aina asiakkaan toiveista. Villa Havetin rakennuttajien toive oli kauttaaltaan valkoinen pelkistetty koti. Sisustajan tehtävä on kuitenkin ehdottaa erilaisia vaihtoehtoja.

– Lopulta avaran keittiö-olohuone-kokonaisuuden katseenvangitsijaksi tuli mustavalkoinen keittiö. Mustaa löytyy ripauksittain eri puolilta taloa. Lattiamateriaaliksi puolestaan valikoitui alkuperäisen keraamisen laatan sijasta hartsi, joka on koiraperheessä helppohoitoinen.

Minttu iloitsee, että hän pääsi sisätilojen kalusteiden lisäksi valitsemaan myös ulkokalusteet, mikä ei ole ihan tavallista.

– Asiakas toivoi yhtenäistä ilmettä sisä- ja ulkotiloihin, sillä olohuoneessa on lasiliukuovet, ja sisätila ikään kuin jatkuu ulos. Kalusteiden valitsemisen lisäksi olin mukana ideoimassa ulkoseinään katseenvangitsijaksi tulleita aaltokuvioisia 3D-rimapaneeleja.

Minttu sanookin, että Villa Havet on ollut hänelle ainutlaatuinen tilaisuus, jollaisesta moni sisustaja haaveilee.

– Projektissa pääsin luomaan hyvät kontaktit muihin rakennusalan ammattilaisiin ja yhteistyökumppaneihin. Voitto sisustuskategoriassa puolestaan toi minulle näkyvyyttä, ja olen saanut sen myötä uusia asiakkaita. Kaikki tämä on jatkoa ajatellen iso etu.

Verkko-opiskellen toiveammattiin

Kaikkiaan Villa Havetin projekti kesti yli kaksi vuotta ja vei aikaa tuhansia tunteja. Minttu on tyytyväinen, sillä pitkäkestoisessa projektissa hän on saanut tehdä rakastamaansa työtä ja voinut suorittaa samalla tutkintoon kuuluvia tutkinnon osia ja antaa näyttöjä.

– Kohde on iso, ja olen voinut jakaa sen opintosisältöjä ajatellen useampaan tilaan. Edelleenkin teen Villa Havetissa harjoitustöitä opintojen tiimoilta.

Samiedun sisustajakoulutuksen verkko-opintoja Minttu kehuu toimivaksi systeemiksi. Käytännön osaaminen osoitetaan opettajille dokumentoimalla harjoitustyöt. Näytöt esitetään omaan aikatauluun sopivina näyttöpäivinä Teamsin kautta.

– Opiskelu on itsenäistä, ja myös harjoittelukohteet on etsittävä itse. Opettajat valvovat opintojen etenemistä, arvioivat harjoitustöitä ja antavat tukea sekä ohjausta. Ja vaikka verkko-opinnoissa opiskelutoverit eivät ole fyysisesti läsnä, meistä on toisillemme paljon tukea.

Myös ammattitutkinnon laaja sisältö saa Mintulta kiitosta. Koulutus on muun muassa tuonut hänen välinepakkiinsa uusia piirto-ohjelmia ja lisännyt tietämystä sisäpintojen käsittelystä, kuten tapetoinnista ja maalaamisesta sekä sisustuksessa käytettävistä materiaaleista.

– Sisustajan on hallittava monia osa-alueita visuaalisuudesta toiminnallisuuteen. Käytännön projekteissa itsevarmuus on kasvanut koko ajan. Tällä hetkellä toimin kevytyrittäjänä, mutta valmistumiseni jälkeen ensi vuoden toukokuussa harkitsen päätoimista yrittäjyyttä, Minttu avaa jatkosuunnitelmiaan.

Kuvat: Minttu Airaksinen-Mäkynen

Jaa artikkeli