16.09.2024

Samiedu ja työelämä kehittävät lähihoitajien osaamista yhteisvoimin

Samiedun opetustilassa vallitsi innostunut ilmapiiri, kun kolmessa pyöreässä pöydässä käytiin vilkasta keskustelua lähihoitajien tarvitseman osaamisen kehittämisestä. Työpaja kokosi työelämän, hyvinvointialue Eloisan ja hoitoalan yksityisten palveluntuottajien edustajia oppilaitokseen tärkeän asian äärelle.

Työpaja sisältyi Veto- ja pitovoimaa sotealalle osaamisen ennakoinnilla ja kehittämisellä -hankkeeseen, ja sen tavoitteena on kehittää täydennyskoulutusta lähihoitajille, jotka haluavat palata hoitoalalle tai jo työskentelevät hoitoalalla. Tämä on yksi monista toimenpiteistä, joilla edistetään hoitoalan työvoimatarpeen ennakointia ja osaavan työvoiman saatavuutta ja pysyvyyttä Etelä-Savossa.

Vilkasta keskustelua työelämän tarpeista

Työpajan keskiössä oli konkreettisen ja työelämälähtöisen koulutuksen kehittäminen työelämän tarpeisiin. Samiedun opettajat osallistuivat keskusteluihin ja kirjasivat ylös alan ammattilaisilta esiin nousevia näkemyksiä ja ehdotuksia koulutuksen sisällöiksi.

Työpaja aloitettiin tutustumalla sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon elokuussa uudistuneisiin sisältöihin sekä sosiaali- ja terveysministeriön antamaan suositukseen hoiva-avustajan tehtävänkuvasta, osaamisvaatimuksista ja niihin vastaavasta koulutuksesta (VN/15101/2024). Tämän jälkeen lähdettiin yhdessä miettimään, millaista osaamista lähihoitajan työssä erityisesti ikäihmisten hoitoon liittyen tänä päivänä tarvitaan.

Keskustelun teemoja olivat palveluasumisessa ja kotihoidossa työskentely, ikäihmisten sairaudet ja perushoito, turvallinen lääkehoito, lääkelaskut ja elämän loppuvaiheen hoito. Käsittelimme myös muita täydennyskoulutustarpeita.

Omaisten mukana olo ja osallistaminen, asiakaslähtöinen hoito, asiakkaan itsemääräämisoikeus sekä teknologian ja digitaalisten taitojen kehittäminen ja hyödyntäminen nousivat kaikissa keskusteluissa yhteisiksi teemoiksi.

Keskusteluissa nostettiin lisäksi esiin palveluasumisen ja kotihoidon osalta muun muassa akuuttitilanteiden hallinta, kaatumisten ennaltaehkäisy, asiakkaan tunnetilojen huomioiminen, kirjaamiseen liittyvät asiat, suunhoito, haavanhoito, ikääntyneiden riippuvuudet sekä hoitotoimenpiteisiin liittyvät käden taidot.

Lääkehoidon osalta työelämän edustajat painottivat erityisesti seuraavia asioita: osaamisen vahvistaminen ja lääketurvallisuuden lisääminen, eri ammattiryhmien rooli lääkehoidossa, eri asiakasryhmien lääkehoidon erityispiirteet, lääkkeiden seurannan ohjaus – vaikutukset, haitta- ja sivuvaikutukset, yhteisvaikutukset sekä teknologian ja robotiikan osaamisen lisääminen lääkehoidossa.

Elämän loppuvaiheen hoitoon liittyen nousi esiin myös useita merkittäviä aiheita, kuten kuoleman ja omaisten kohtaaminen, hoitohenkilökunnan jaksaminen ja hyvinvointi, eri kulttuurien huomioiminen elämän loppuvaiheen hoidossa, taiteen, musiikin ja hengellisyyden rooli, hoitotahto ja hoidon rajaukset sekä digitaaliset mahdollisuudet elämän loppuvaiheessa.

Työelämän ehdotukset koulutusten kehittämistyön pohjana

Keskustelujen ja ehdotusten pohjalta hankkeessa on nyt mahdollista rakentaa koulutusta, joka vastaa suoraan työelämän tarpeisiin ja haasteisiin. Yhteistyö osoittautui arvokkaaksi, koska se mahdollisti työelämän asiantuntemuksen hyödyntämisen koulutuksen kehittämisessä ja sisällön monipuolistamisessa. Samiedun hankkeessa mukana olevat opettajat jatkavat tämän pohjalta täydennyskoulutuksen suunnittelemista ja esittelevät sitä työpajaan osallistuneille työelämän edustajille lokakuussa.

Koulutuksen on tarkoitus käynnistyä vuoden 2025 alkupuoliskolla.

Työpajan lopputulemana voidaan todeta, että yhteistyö työelämän ja oppilaitosten välillä on ensiarvoisen tärkeää tulevaisuuden lähihoitajien osaamisen kehittämisessä. Veto- ja pitovoima -hanke tarjoaa erinomaisen alustan jatkaa tätä yhteistyötä ja kehittää koulutusta entistä monipuolisemmaksi ja käytännönläheisemmäksi. Osallistujat antoivat hyvää palautetta työpajan toiminnallisesta toteutuksesta ja siitä, että ajatuksia sai vaihtaa oman alan osaajien kanssa.

Veto- ja pitovoimaa sotealalle osaamisen ennakoinnilla ja kehittämisellä -hanke jatkuu vuoden 2025 loppuun. Se on jo nyt vahvistanut alueen oppilaitosten välistä yhteistyötä (Samiedu, Esedu ja XAMK) sekä yhteistyötä hyvinvointialueen ja muun työelämän kanssa.

Tämä työpaja on hyvä esimerkki siitä, kuinka paikallisesti voidaan löytää konkreettisia ratkaisuja valtakunnallisiin ongelmiin, kuten hoitoalan työvoimapulaan.

Yhteistyön arvo osoittautui merkittäväksi – se mahdollisti työelämän asiantuntemuksen hyödyntämisen koulutuksen kehittämisessä ja lisäsi koulutuksen monipuolisuutta.

Blogin on kirjoittanut työpajassa mukana ollut Samiedun tiimipäällikkö Mia Mäntysaari.

Jaa artikkeli