14.10.2021

Tove oli esitys- ja teatteritekniikkaa opiskelevalle Sannalle huikea kokemus

Mahdollisuus päästä jo opintojen aikana mukaan jopa kansainvälisen tason työprojekteihin kuulostaa lähestulkoon lottovoitolta.

Ammattiopisto Samiedussa esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkintoa suorittavalle Sanna Tynkkyselle tällainen tilaisuus avautui vuonna 2019, kun hän opettajansa Anne Peltosen kannustamana haki työssä tapahtuvalle koulutusjaksolle Helsinki-filmiin. Tuotantoyhtiöllä oli työn alla taiteilija Tove Janssonista kertova elokuva.

– ­­­­­­­Helsinki-filmi laittoi koululle viestiä elokuvan lavastustyöryhmässä tarjolla olevasta harjoittelupaikasta. Anne tökki minua voimakkaasti tarttumaan tilaisuuteen, joten laitoin heille sähköpostia.

Melko pian viestin lähettämisen jälkeen Sanna sai soiton tuotantoyhtiöltä, ja lyhyen haastattelun jälkeen hän huomasi olevansa mukana produktiossa.

– Hakijalta toivottiin englannin ja mielellään myös ruotsin kielen osaamista sekä ajokorttia. Siitäkin oli luultavasti etua, että olen kotoisin Etelä-Suomesta.

Lyhyen kohtauksen takana valtava määrä työtä

Sanna aloitti harjoittelijana Tove-elokuvan lavastustyöryhmässä vuoden 2019 joulukuussa. Työryhmään kuului kaksi tiimiä, joissa kummassakin oli yksi apulaislavastaja, rekvisitööri ja assistentti. Elokuvan lavastuksen suunnittelusta vastasi Catharina Nyqvist Ehrnrooth.

– Kun liityin työryhmään, lavastus oli jo aika pitkälti suunniteltu. Joulukuussa teimme lähinnä kuvausten alkuvalmisteluja. Kävimme muun muassa vuokraamassa rekvisiittaa Ylen varastoilta ja etsimme vanhoja tavaroita kirpputoreilta ja järjestimme ne kohtauksittain varastoon.

Varsinaiset kuvaukset tehtiin vuoden 2020 tammi-helmikuussa. Sanna kertoo, että kuvausten aikana hänen työnsä sisälsi pääasiassa lavasteiden kuljettamista sekä rakentamista ja purkamista eri kuvauspaikoilla. Hän sanoo, että kuvauspäivät olivat pitkiä ja opettavaisia.

– Ensimmäisenä päivänä kuvattiin sodanaikaista pommitettua katua. Pelkästään kadun rakentamiseen ja purkamiseen kului kymmenisen tuntia, mutta elokuvaan siitä tuli noin 20 sekunnin kohtaus. En usko, että monikaan katsoja tietää, miten valtava työmäärä voi olla pienen kohtauksen takana.

Lavastuksen Jussi-palkinto kruunasi harjoittelun

Sannan Tove-projekti huipentui viime vuoden lokakuussa järjestettyyn ensi-iltaan, johon koko työryhmä oli kutsuttu. Hän nauraa, ettei pystynyt katsomaan ensi-illassa elokuvaa elokuvana vaan muisteli koko ajan, mitä missäkin kohtauksessa tehtiin.

– Oman nimen näkeminen lopputeksteissä tuntui kuitenkin hyvältä.

Mitä elokuvan menestykseen tulee, se keräsi peräti seitsemän Jussi-palkintoa lokakuussa järjestetyssä Jussi-gaalassa, jossa palkittiin vuonna 2020 ensi-iltansa saaneet parhaat suomalaiset elokuvat. Yksi palkinnoista tuli lavastuksesta.

– Kokemus oli varsinkin jälkikäteen ajateltuna huikea, ja oli hienoa päästä näkemään, mitä se elokuvan tekeminen oikeasti on.

Samiedussa opiskellaan oikeissa projekteissa

Harjoittelupaikka Tove-projektissa oli Sannalle ainutlaatuinen, mutta ei kuitenkaan poikkeuksellinen, kun puhutaan Samiedun esitys- ja teatteritekniikan koulutusalasta. Sanna muistuttaa, että alaa opiskellaan oikeissa työprojekteissa ja yhteistyökumppaneina on merkittäviä suomalaisia kulttuuritoimijoita.

– Samiedu tekee yhteistyötä muun muassa Kansallisoopperan ja Savonlinnan Oopperajuhlien kanssa. Sekin on hienoa, että täällä on mahdollisuus harjoitella monipuolisesti alalla tarvittavia taitoja metallin ja puun työstämisestä ompeluun ja maskeeraukseen.

Ensi vuoden keväällä valmistuva nuori nainen sanoo, että hänelle mieluisin työpaikka olisi teatteri.

– Omasta aktiivisuudesta on varmasti paljon kiinni työpaikka. Opiskelun tiimoilta minulla on jo olemassa hyviä kontakteja.

Jaa artikkeli